اگر دانشآموزی هستید که میخواهید به بهترین نتیجه برسید و برای خودتان هدف مشخصی از درس خواندن دارید، باید این را بدانید که حتما در این راه به یک برنامه ریزی درسی اصولی و مناسب احتیاج دارید. برنامه ریزی درسی به زندگی شما نظم میدهد و شما را از استرس و نگرانی دور میکند و راحتتر و آسانتر شما را به نتیجه دلخواهتان در هر پایه تحصیلی که باشید میرساند.
اما اگر از خودتان میپرسید:
- چطور برنامه ریزی درسی کنیم؟
- روش برنامه ریزی درسی کدام است؟
- برنامه ریزی موثر برای درس خواند چیست؟
- چه نکاتی را در بهترین روش برنامه ریزی درسی باید رعایت کنیم؟
- نحوه برنامه ریزی باید چطور باشد تا نتیجه بدهد؟
و سوالاتی مانند این، باید بدانید که همه آنها را در این مقاله به طور کامل توضیح داده و بررسی کردیم. پس اگر به دنبال بهترین نحوه برنامه ریزی برای درس خواندن هستید، حتما تا انتها این مقاله را مطالعه کنید!
چرا باید برنامه ریزی درسی داشته باشیم؟
داشتن یک برنامه درس خواندن اصولی و استفاده از نحوه برنامه ریزی درسی درست، شما را در آرامش، نظم، مدت زمان کوتاه و راحتتر و بهتر به موفقیت میرساند. برنامهریزی مطالعه، یادگیری و تمرین شما را نظم میدهد و به صورت هدفمند مشخص میکند که باید از چه راهی به نتیجه دلخواه خود برسید.
با داشتن برنامه درس خواندن، پیشرفت تحصیلی میکنید، مدیریت زمان را یاد میگیرد، از بقیه رقبا جلو میزنید، آماده امتحانات خواهید بود، از استرس و اضطراب دور میشوید، دروس را به ترتیب و با دستهبندی درست یاد میگیرید و بسیاری از موارد مهم دیگر که باعث موفقیت شما میشوند.
یکی از موقعیتهای مهمی که شما در آن به یک برنامهریزی قوی و اصولی نیاز دارید تا به موفقیت برسید، کنکور است. به عنوان یک داوطلب کنکور، برنامه ریزی درسی برای کنکور 1405 یکی از مهمترین مواردی است که باید در مسیر مطالعه و یادگیری خود داشته باشید و مانند رتبه برترها عمل کنید.
ویژگیهای یک برنامه درسی موفق
بهترین روش برنامه ریزی برای درس خواندن ویژگیهای:
- منظم بودن
- مدیریت زمان روزانه، هفتگی و ماهانه
- ایجاد پیشرفت درسی در دروس
- داشتن تمامی مباحث و موارد درسی
- توجه به شرایط زندگی شخصی فرد
- توجه به سطح درسی و نیاز علمی فرد
- توجه به موارد جانبی مثل تکالیف، امتحانات و…
- استفاده از روشهای مطالعه و تمرین درست
- داشتن منابع درسی مهم و موردنیاز
- رعایت ترتیب مطالعه، یادگیری، تمرین، جمعبندی و مرور
- و…
را دارد که شما را به هدفتان برساند.
بهترین روش برنامه ریزی درسی به صورت گام به گام
حالا در اینجا میخواهیم در پاسخ به سوال چطور برنامه ریزی درسی کنیم؟ به شما 6 گام مهم که شما را به بهترین نحوه برنامه ریزی برای درس خواندن میرساند را معرفی کنیم. پس با دقت تمامی این گامها را بخوانید و انجام بدهید تا برنامه درسی روزانه، هفتگی و ماهانه شخصیسازیشده خود را بنویسید.
گام اول: تعیین هدف درسی
یک لیست کوتاه از اهدافی که میخواهید با برنامه ریزی به آن برسید بنویسید. این اهداف میتواند کوتاه مدت یا بلند مدت باشد. مثل اینکه هدفم از برنامه ریزی برای خرداد ماه این است که برای امتحانات نهایی آماده شوم و نمرات خوبی بگیرم. یا هدفم از برنامه ریزی درسی برای تابستان این است که برای کنکور پایه درسیام را تقویت کنم.
این تعیین هدف به شما کمک میکند تا بدانید چطور برنامه ریزی خود را انجام بدهید تا موفقیتآمیز باشد.
گام دوم: ارزیابی زمانهای آزاد
باید در برنامه ریزی درسی مدیریت زمان داشته باشید. یعنی ابتدا زمانهایی که برای مدرسه یا کلاسها و فعالیتهای درسی هستند را مشخص کنید. بعد به سراغ زمانهای آزاد بروید و آنها را در دستهبندیهای مختلف بگذارید. اوقات فراغت، تفریح و کلاسهای متفرقه، استراحت، تمرین و مرور، انجام تکالیف و… .
این کار باعث میشود برنامه درس خواندن شما منظم شود و بازههای زمانی مشخصی برای انجام فعالیتهای درسی و غیردرسی داشته باشید و زمان را از دست ندهید یا برای انجام برنامه خود گیج نشوید.
یکی از بازههای مهم زمانی که داشتن برنامه ریزی درسی در آن بسیار کمک کننده است، تابستان است. چون در این مدت شما زمان آزاد و مناسب زیادی دارید و میتوانید با داشتن یک برنامه ریزی درسی برای تابستان که مناسب شما باشد، دروس سال گذشته را جمعبندی و تمرین کنید، یا برای دروس سال آینده آماده شوید مخصوصا اگر کنکوری هستید برای کنکور و مباحث پایهای آماده شوید.
گام سوم: دستهبندی دروس برای مطالعه
قدم بعدی در روش برنامه ریزی برای درس خواندن این است که مشخص کنید چه دروس و مباحثی را باید در برنامه خود مطالعه کنید. این را باید بر اساس برنامه روزانه، هفتگی و ماهانه مشخص کنید و هدفی که دارید. یعنی مثلا اگر امتحانات پایانترم دارید، باید دروس هر امتحان را در فرجه زمانی در برنامه قرار بدهید تا برای آن آماده شوید. یا اگر دروسی را ضعیف هستید و نیاز به تمرین دارید به صورت روتین در بخشی از برنامه خود جا بدهید.
به طور کلی باید بر اساس اهمیت و اینکه چه مباحث و دروسی در بازه زمانی روزانه، هفته و ماه را باید مطالعه و یا تمرین داشته باشید آنها را دستهبندی کرده و بعد به ترتیب در برنامه قرار بدهید. برای هر کدام هم باید مدت زمان و تکرار مناسب خودش را در برنامه قرار بدهید.
به عنوان مثال، امتحانات نهایی به دلیل داشتن تاثیر مستقیم و مهم بر کنکور بسیار اهمیت دارند. پس در دوران این امتحانها، اطلاع داشتن از روش برنامه ریزی درسی برای امتحانات نهایی به شما کمک میکند تا برنامهی کامل و مناسبی را تنظیم کنید و به نظم در مطالعه و یادگیری خوبی برسید.
گام چهارم: طراحی جدول برنامهریزی
در اینجا به طراحی یک جدول برای نوشتن برنامه ریزی درسی خود بر روی آن نیاز دارید. این جدول به سه شکل، روزانه، هفتگی و در مجموع ماهانه میتواند باشد. در این جداول دو مورد زمان یا روز و تاریخ و مباحث و دروس درسی باید مشخص شود.
در ادامه برای شما دو نمونه از جداول برنامه درس خواندن را میآوریم تا بهتر متوجه شوید:
- برنامه ریزی درسی هفتگی
در این جدول در بازههای زمانی که از قبل مشخص کردید، مباحث درسی و فعالیتهایی که باید انجام بدهید را مینویسید. دقت کنید برای هر درس، مبحث موردمطالعه، مقدار زمان مطالعه و انجام تمرین و… را هم مشخص کنید تا دقیقتر باشد.

- برنامه درسی روزانه
در این جدول در بازههای زمانی در هر روز، جداگانه مشخص میکنید که باید چه دروسی را، هر کدام چقدر و چه مبحثی را، مطالعه کنید.

گام پنجم: اجرا و پایبندی به برنامه
بعد از اینکه برنامه خود را کامل کردید و با دقت آنها را نوشتید، جالا باید به طور کامل آن را انجام بدهید. یادتان باشد که این برنامه برای موفقیت خود شماست و رعایت آن تنها به نفع خودتان است. پس حتما طبق تمام جزئیاتی ک نوشتید برنامه را جلو ببرید و از برنامه عقب نمانید یا آن را نادیده نگیرید. نکته مهم این است که برنامه را واقعبینانه و بر اساس شرایط خودتان بنویسید تا بتوانید آن را انجام بدهید.
اگر برنامه را درست اجرا نکنید یا به آن پایبند نباشید، کمکم انگیزه خود را برای ادامه دادن طبق برنامه و نوشتن و تنظیم آن از دست میدهید و دچار بهمریختگی و بینظمی میشوید. این ممکن است نتایج خوبی نداشته باشد و شما را دچار افت تحصیلی، از دست دادن زمان، دور شدن از هدف و… کنید.
گام ششم: ارزیابی و بازبینی و بهینهسازی برنامه
بعد از اینکه برنامه را انجام دادید، به آن برگردید و آن را بررسی و ارزیابی کنید. یعنی باید ببینید که چطور آن را نوشته بودید و چطور به آن عمل کردید. باید دقت کنید که برنامه را چطور نوشته بودید چون این به شما کمک میکند که برنامههای بعدی را بهتر و کاملتر بنویسید و تنظیم کنید تا نتیجه بهتری از آنها بگیرید. باید بررسی کنید که چطور آن را انجام دادید چون این به شما کمک میکند که روند مطالعه و یادگیری خود را بهتر کنید و بدانید چطور باید طبق برنامه پیش بروید.
به طور کلی، بدون ارزیابی و بررسی چگونگی انجام برنامه، شما به طور کامل به هدف داشتن برنامه درس خواندن نمیرسید. چون برنامه برای این نوشته میشود که شما را نسبت به وضعیت تحصیلیتان آگاهتر کند و باعث پیشرفت شما شود. پس حتما باید آن را تحلیل و بررسی کنید تا نقاط قوت و ضعف خود را بشناسید.

نکات کلیدی برای اجرای برنامه درسی
برای اینکه بهترین نحوه برنامه ریزی برای درس خواندن را داشته باشید و بهترین نتیجه را از آن بگیرید، باید به چند نکته مهم درباره ویژگیهای یک برنامه ریزی استاندارد دقت کنید:
- باز هم تکرار میکنیم که حتما هدفتان را از داشتن برنامه مشخص کنید و سعی کنید برای رسیدن به آن تلاش کنید. با بیهدف بودن زمان و فرصت را از دست میدهید.
- دفتر برنامه ریزی دقیقی داشته باشید. سعی کنید بیشتر جزئیاتی که باید در برنامه رعایت کنید و میخواهید داشته باشید را در آن بنویسید. هرچه بیشتر این جزئیات مشخص باشد، شما بهتر میتوانید برنامه را جلو ببرید و به انتها برسانید و در نهایت ارزیابی درستی داشته باشید و برنامه دیگری بنویسید.
- برنامه ریزیها را در بازه زمانی متنوعی بنویسید. روزانه، هفتگی و ماهانه. این کار باعث میشود که دید بهتری نسبت به کوتاه مدت و بلند مدت برنامه ریزی خودت داشته باشید و بهتر برنامه خود را تنظیم کنید و به سمت هدفتان حرکت کنید.
- در برنامه انعطافپذیری داشته باشید. قرار نیست که حتما همیشه برنامه یکسانی داشته باشید. بر اساس شرایط خودتان برنامه را تنظیم کنید و هرگاه احساس کردید نیاز به تغییر دارید حتما انجام بدهید.
- در برنامه به قرار دادن فعالیتهای غیردرسی هم توجه داشته باشید. استراحت، تفریح، خورد و خوراک، کلاسها متفرقه و… را هم در برنامه قرار بدهید و آنها را نادیده نگیرید.
- جای جبران در برنامه بگذارید. اگر نتوانستید به هر دلیلی برنامه خود را کامل انجام بدهید، حتما زمانی را برای جبران قرار بدهید و ناامید نشوید.
- منابع مناسبی را برای مطالعه و تمرین در برنامه داشته باشید. بدون منابع درست و مناسب نمیتوانید مطالعه و یادگیری خوبی داشته باشید.

حواستان باشد که شما میتوانید از دورخیز نکات برنامه ریزی و چگونگی یک برنامه ریزی خوب و درست را برای کنکور دریافت کنید، آن هم به صورت رایگان! پس همین حالا سری به مقاله برنامه ریزی رایگان کنکور بزنید و حتما آن را با دقت مطالعه کنید!
اشتباهات رایج در برنامه ریزی درسی
دقت کنید که در نحوه برنامه ریزی درسی از برخی از اشتباهات باید دوری کنید:
- برنامه ریزی باید شخصیسازیشده باشد. پس استفاده از برنامه شخص دیگر یا برنامههایی که آماده هستند شما را به نتیجه دلخواهتان نمیرساند.
- برنامه ریزی به معنای فقط مطالعه و تمرین نیست. حتما در برنامه باید زمانهای استراحت کافی قرار بدهید، زمان خواب را مشخص کنید، زمان غذا خوردن را تعیین کنید، تفریح را در نظر بگیرید و موارد دیگر.
- تنها مطالعه و تمرین کافی نیست. باید در برنامه ریزی درسی زمانی را برای مرور جمعبندی اختصاص بدهید. بدون مرور و جمعبندی مطالب مطالعهشده یادتان نمیماند.
- برنامه ریزی را حتما قابلاجرا و واقعبینانه تنظیم کنید. برنامه سنگین یا غیرقابلاجرا فقط باعث ناامیدی شما میشود و نمیتوانید آنها درست و کامل انجام بدهید.
- برنامه را بدون بررسی و ارزیابی رها نکنید. بدون اینکه بررسی کنید که آیا برنامه موفق بوده یا نه و باید چه تغییراتی انجام بدهید یا چگونه برنامه بعدی را بنویسید، برنامه ریزی شما فایدهای نخواهد داشت.
در اینجا برای شما یک نمونه جدول برنامه ریزی درسی خام را قرار دادیم تا بتوانید از این جدول که بر اساس بهترین روش برنامه ریزی درسی تنظیم شده استفاده کنید و برنامه خود را در آن وارد کنید.
خلاصه مقاله چگونه برنامه ریزی درسی کنیم؟
در این مقاله به این سوال که چطور برنامه ریزی درسی کنیم؟ جواب دادیم.
بهترین روش برنامه ریزی درسی نکاتی دارد که باید حتما آنها را رعایت کنید تا برنامهی اصولی و موفقی را داشته باشید. بدون داشتن یک برنامه ریزی مناسب و درست، راه رسیدن شما به هدفی که دنبال میکنید سخت میشود و ممکن است دچار سردرگمی و ناامیدی بشوید. داشتن یک برنامه درس خواند خوب به شما کمک میکند تا منظم و با آرامش درس بخوانید و از بقیه رقبا جلو بزنید.
دورخیز با مشاوران رتبه برتر و باتجربه، همیشه آماده است تا شما دانشآموزان را در مقاطع تحصیلی مختلف و رشتههای گوناگون همراهی کند تا به بهترین نتیجه برسید. پس حتما به خدمات مشاوره کنکوری تیم دوزخیز سر بزنید و شاید شما یکی از رتبه برترهای تیم ما باشید!
پاسخ به سوالات متداول درباره برنامه ریزی موثر برای درس خواندن
-
چگونه یک جدول برنامه ریزی درسی درست کنیم؟
باید بر اساس 6 گام مهم که در این مقاله به طور کامل توضیح دادهایم، برنامه ریزی درسی خود را انجام بدهید و آن را انجام بدهید. بدون رعایت این نکات برنامه ریزی درسی شما اصولی و موفق نخواهد بود.
-
نمونه برنامه ریزی درسی را از کجا پیدا کنیم؟
در این مقاله دو نمونه برنامه ریزی هفتگی و روزانه را برای شما قرار دادیم. این نمونهها مشخص میکند که چطور باید بر حسب زمان، تاریخ و روز و موارد درسی موردنظران باید برنامه ریزی خود را انجام بدهیم.
-
pdf برنامه ریزی درسی را از کجا میتوانیم دانلود کنیم؟
ما برای شما در این مقاله یک نمونه خام برنامه ریزی درسی قرار دادیم تا بتوانید از آن جدول استفاده کنید و برنامه خود را در آن وارد کنید.
ارسال نظر