سحرخیزی در دوران کنکور برای بسیاری از دانش آموزان یکی از سخت ترین کارها است. برای اینکه در گروه پیشتازین کنکور قرار بگیرید باید از مدت زمانی که در 24 ساعت در اختیار دارید به خوبی استفاده کنید و سحرخیزی برای رسیدن به این هدف ضروری است. در این مقاله ابتدا اهمیت و لزوم سحرخیزی برای کنکور را با هم بررسی می کنیم. بعد از اینکه متوجه شدید که چرا باید صبح ها زود از خواب بیدار شوید ، به سراغ موانع و راهکارهای موثر سحرخیزی برای کنکور می رویم.
[vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”ویدئوی مشاوره: 6 راهکار برای سحر خیزی کنکوری ها” font_container=”tag:p|text_align:center” use_theme_fonts=”yes” css=”%7B%22default%22%3A%7B%22color%22%3A%22%23333333%22%2C%22background-color%22%3A%22linear-gradient%2890deg%2C%23ffaa00%2C%23ffcc00%29%22%2C%22margin-bottom%22%3A%220%22%2C%22padding-left%22%3A%224px%22%2C%22padding-top%22%3A%224px%22%2C%22padding-bottom%22%3A%224px%22%2C%22padding-right%22%3A%224px%22%7D%7D”][/vc_column][/vc_row]
اهمیت سحرخیزی برای کنکور
بدن شما یک ساعت داخلی دارد که عملکرد طبیعی بدن را به دنبال دارد. منظور از ساعت بدن در واقع یک ریتم منظم است که در پاسخ به محیط شکل می گیرد. برای مثال هورمون ملاتونین که نقش مهمی در خواب دارد ، به طور طبیعی در پاسخ به تاریکی هوا در بدن ترشح می شود. در صورت بیدار ماندن و قرار گرفتن در نور مصنوعی به مدت طولانی ، این نظم به هم می خورد.
مثال دیگر هورمون کورتیزول است که مقدار آن به طور طبیعی در نیمه شب شروع به افزایش می کند و صبح ها به حداکثر غلظتش در خون می رسد. به هم خوردن این ریتم و کاهش مقدار کورتیزول موجب افت فشار خون ، ضعف ، بی حالی و خستگی می شود. کنکور هم با توجه به فیزیولوژی طبیعی بدن در صبح برگزار می شود. حتی اگر تا قبل کنکور خودتان را اینگونه توجیه کنید که من صبح ها می خوابم و شب ها تا دیر وقت درس می خوانم ، آن وقت صبح کنکور چه کار می کنید؟ می خواهید خواب بمانید یا با خواب آلودگی و عدم تمرکز سر جلسه حاضر شوید؟
دلیل دیگر اهمیت سحرخیزی برای کنکور ، افزایش کیفیت و کمیت مطالعه است. اگر صبح ها دیر از خواب بیدار شوید تا هوشیار شوید و صبحانه بخورید دیگر ظهر می شود و بعد از کمی مطالعه وقت نهار می رسد. بنابراین یک بازه زمانی بسیار مطلوب را از دست می دهید. در کنار کمیت ، کیفیت مطالعه شما هم با این عادت بد ، کاهش می یابد. زیرا هم صبح ها کسل و بی حوصله می شوید و هم شب ها تمرکز لازم را برای درس خواندن دارید. بسیاری از دانش آموزان خودشان هم قبول دارند که شب ها به زور بیدار مانده و درس و می خوانند. این کار اشتباه است!
یکی دیگر از فواید سحرخیزی برای کنکور ، تقویت اراده است. زود بیدار شدن و دل کندن از رختخواب کار آسانی نیست. به همین دلیل سحرخیزی در دوران کنکور را به عنوان یک تمرین برای تقویت اراده خود انجام دهید. مطمئن باشید اگر از پس آن بر بیایید ، خیلی از کارهایی که فکر می کنید سخت و غیر ممکن هستند ، برایتان آسان می شوند.
موانع سحرخیزی در دوران کنکور
خواب بعد از ظهر
خواب بعد از ظهر دشمن سحرخیزی برای کنکور است. اگر بعد از ظهر ها زیاد بخوابید ، شب ها دیرتر خوابتان می گیرد و به دنبال آن صبح ها دیرتر بیدار می شوید ؛ و این چرخه مدام تکرار می شود. اگر بعد از ظهر ها نیاز به استراحت داشتید ، در سکوت فقط چشم هایتان را روی هم بگذارید و دراز بکشید.
خواب ناکافی
ما اصلا توصیه نمی کنیم که از ساعت خواب خود کم کنید و به جایش درس بخوانید. مغز شما برای یادگیری بهتر باید استراحت کند. به طور طبیعی در سال کنکور 6 تا 8 ساعت خواب کافی است. کمتر یا بیشتر از آن دردسر ساز است.
گوشی موبایل و شبکه های اجتماعی
گوشی موبایل را در زمان خواب از خود دور کنید. به هیچ وجه در رختخواب با گوشی موبایل کار نکنید. نور صفحه گوشی هم چشمان شما را اذیت می کند و هم خواب را از سرتان می پراند. صبح ها بعد از بیدار شدن هم ممکن است ، مدتی در رختخواب بمانید و الکی در شبکه های اجتماعی بچرخید!
نوشیدن قهوه
بعضی از دانش آموزان با این توجیه قهوه مصرف می کنند که بیدار بمانند و بیشتر درس بخوانند. این کار نه تنها کمکی نمی کند بلکه مانع سحرخیزی در دوران کنکور می شود. بدن شما یک ظرفیت مشخصی دارد و نمی توان بیشتر به آن فشار آورد. مصرف قهوه و یا بعضی از داروها فقط ریتم خواب شما را به می ریزد. در دراز مدت شاهد بوده ایم که این کار هیچ فایده ای نداشته است.
7 راهکار سحرخیزی برای کنکور
1- برای سحرخیزی برای کنکور برنامه روز بعد خود را مشخص کنید
برنامه ریزی و یادداشت کردن کارهایی که باید فردا انجام دهید اراده شما را برای سحرخیزی تقویت می کند. همچنین صبح ها بعد از بیدار شدن می دانید که باید چه کار کنید و انگیزه دارید. مغز شما در صبح در آماده ترین حالت است و می توانید از این ساعات استفاده ی بسیار مفیدی بکنید. اگر برنامه ی خاصی نداشته باشید ، کم کم انگیزه خود را برای سحرخیزی برای کنکور از دست می دهید.
برای موفقیت در هر کاری، بهتر است برای خود یک دفتر برنامهریزی و گزارشکار داشته باشید. اهداف روزانه خود را در آن یادداشت کنید و مواردی را که انجام دادهاید تیک بزنید. برای درس خواندن هم به همچین دفتری نیاز دارید. به همین دلیل توصیه میکنیم با دفتر برنامهریزی دورخیز آشنا شوید و از آن برای موفقیت در درس خواندن استفاده کنید.
دفتر برنامهریزی VIP یک محصول فوقالعاده جذاب و کاربردی است که میتواند مطالعه و عملکردتان را چند برابر بهتر کند! چاپ جدید این محصول کاملاً تمام رنگی، به همراه آموزش ویدئویی و آموزش بهبود راندمان مطالعاتی تهیه شده است تا برایتان معجزه کند! (ارسال پستی)
2- برای سحرخیزی برای کنکور به محیط خواب خود اهمیت دهید
جایی که در آن می خوابید روی کیفیت خواب و سحرخیزی تاثیر زیادی دارد. برای مثال سعی کنید پرده های اتاقتان را کنار بکشید تا صبح ها نور خورشید به داخل اتاق بیاید و محیط را روشن کند. بیدار شدن با نور خورشید بسیار راحت تر از بیدار شدن با زنگ ساعت است. یا مثلا تا موقعی که هوا هنوز سرد نشده پنجره ها را باز بگذارید تا هوای تازه به داخل اتاق بیاید. هوای تازه کمک می کند خواب آرام تر و عمیق تری داشته باشید.
3- برای سحرخیزی برای کنکور در رختخواب نمانید
سعی کنید بلافاصله بعد از بیدار شدن از خواب ، بلند شوید و رختخواب را ترک کنید. خودتان را با این جملات که فقط 5 دقیقه دیگر بخوابم ؛ بعد بلند می شوم گول نزنید. زیرا این 5 دقیقه ها تبدیل به چند ساعت می شوند. هر چه بیشتر در رختخواب بمانید و غلت بزنید بیشتر خواب آلود می شوید و دوباره خوابتان می برد.
4- برای سحرخیزی برای کنکور شب ها دیر شام نخوردید
اگر در فاصله ی زمانی کمتر از دو ساعت به خوابیدن شام بخورید ، بدن شما درگیر هضم غذا می شود. به همین دلیل در خواب شما اختلال ایجاد می شود و دیرتر به خواب می روید.
5- برای سحرخیزی برای کنکور در رختخواب مطالعه نکنید
هر زمان که دیگر پلک هایتان سنگین شد و حس کردید مطالبی که میخوانید را متوجه نمی شوید به رختخواب بروید. رختخواب جای خوابیدن است ؛ نه درس خواندن. هم درس خواندن به صورت خوابیده اشتباه است و هم اینکه به مرور باعث طولانی شدن زمان به خواب رفتن می شود.
6- برای سحرخیزی برای کنکور اضطراب خود را کاهش دهید
استرس و اضطراب یکی از دلایلی است که باعث کم خوابی و به هم خوردن ریتم خواب می شود. برای کنترل و کاهش استرس روش های مختلفی وجود دارد که بهتر است آن ها را یاد بگیرید و اجرا کنید. در مقاله زیر تمام روشهای لازم برای کنترل و از بین بردن اضطراب را توضیح داده ایم.
7- برای سحرخیزی برای کنکور صبح ها نرمش کنید
نرمش صبحگاهی در شروع روز بسیار مفید است. زیرا سبب گردش بهتر خون در بدن می شود و شما را شاداب تر می کند. نرمش را با ورزش حرفه ای و سنگین اشتباه نگیرید. انجام چند حرکت کششی ساده در همان اتاق خودتان نه وقت زیاد و هزینه ای از شما می گیرد و نه احتیاج به جای مخصوصی دارد.
جمع بندی
موضوع سحرخیزی در دوران کنکور همیشه یکی از مشکلاتی بوده که از زبان دانش آموزان شنیده ایم. همان طور که در بالا توضیح دادیم ، بدن همه ما یک عملکرد مشخص و طبیعی دارد که نمیتوان خلاف آن پیش رفت. یکی از دلایل اهمیت سحرخیزی برای کنکور هم همین عملکرد بهتر در صبح ها است. در ادامه موانع و همچنین راه کارهای سحرخیزی را هم برایتان شرح دادیم. با دقت آن ها را بخوانید و اجرا کنید تا سحرخیزی هم مثل خیلی چیزهای دیگه برایتان تبدیل به عادت شود.