رشته مهندسی نساجی به دور صنایع لباس، رنگ و پارچه می چرخد. “مهندسی نساجی علمی است که با تمام فعالیتها و روشهایی که در فرآیند تولید منسوجات نقش دارند، سروکار دارد”. در این مقاله به معرفی رشته مهندسی نساجی می پردازیم. رتبه قبولی، دروس، میزان درآمد، مزایا و معایب و مدت تحصیل در آن را بررسی می کنیم. با گرایش های آن برای ادامه تحصیل آشنا می شوید. در نهایت با مشورت و شناخت کامل می توانید تصمیم بگیرید که وارد این رشته بشوید یا خیر. پس تا آخر این مقاله همراه ما باشید.🤗
معرفی رشته مهندسی نساجی
نگاهی به اطراف خانه خود بیندازید. چی میبینید؟ احتمالاً موارد زیادی را می بینید که از پارچه ساخته شده اند، مانند پرده، مبلمان کفپوش و حتی لباس های کمد شما. پارچه چنان بخش بزرگی از زندگی ماست که یک صنعت برای ساخت آن اختصاص دارد، که به عنوان صنعت نساجی شناخته می شود.
لباس یکی از نیازهای اساسی انسان است. صنعت نساجی شامل ساخت انواع مختلف پارچه است. فارغ از فرآیندهای اساسی تولید پارچه، ریسندگی، بافندگی، سفید کردن، رنگرزی، چاپ و تولید، این صنعت در گذشته اخیر شاهد رشد بی سابقه ای در زمینه تولید مد و تولید لباس بوده است. بیشتر منسوجات در حال یافتن کاربردهای روزافزون در صنعت، پزشکی، مناطق تحقیقاتی مانند فضا و غیره هستند.
صنعت نساجی صنعتی است که وظیفه آن گرفتن الیاف مصنوعی یا طبیعی و تبدیل آن به نخ است که پس از آن بافته می شود یا در پارچه گره می خورد. صنعت نساجی همچنین دارای بسیاری از زمینه های دیگر مانند طراحی، تحقیق، تولید و توزیع پارچه است. حتی افرادی هستند که در صنعت نساجی به عنوان مهندس نساجی کار می کنند.
مهندسین آن دسته از افراد حرفه ای هستند که ساختارها، محصولات یا سیستم های جدیدی را ایجاد و طراحی می کنند و مهندسان نساجی برای ساخت پارچه، نخ و الیاف، فرآیندها و روالهایی را ایجاد می کنند و با آنها کار می کنند یا آنها را اختراع می کنند. آنها بر علومی متمرکز هستند که مربوط به همه فعالیتهای صنعت نساجی است. بیایید اکنون در مورد مهندسی نساجی بیشتر بیاموزیم.
مهندسی نساجی بخش مهمی از صنعت نساجی است. مهندسی نساجی از علم برای تولید انواع پارچه ها و نخ ها و همچنین تجزیه و تحلیل پلیمرهای مورد استفاده برای ایجاد الیاف استفاده می کند. یکی از محبوب ترین مکانها برای صنعت نساجی هند است که اقتصاد آنها به آن متکی است.
“مهندسی نساجی” یک زمینه تحقیقاتی بزرگ در زمینه فناوری است که به کلیه فعالیتهای تولید پارچه و نخهای پارچه ای که در روند تولید منسوجات نقش دارند، می پردازد. این شامل مهندسی فرآیند است که به دورصنایع لباس، رنگ و پارچه می چرخد.
این فناوری و دانش در مهندسی نساجی شامل طراحی و کنترل تمام جنبه های الیاف، نساجی و پوشاک، الیاف، محصولات لباس و ماشین آلات است. مهندسان نساجی در بسیاری از جنبه های تولید منسوجات، از مهندسی فرآیند، تحقیق و توسعه، کنترل تولید، فروش فنی، کنترل کیفیت و انواع تجهیزات گرفته تا روش هایی که همه این الیاف، پارچه ها و نخ ها را ایجاد می کنند، نقش دارند.
مهندسی نساجی شامل اصول، قانون و فنون علمی است که برای توسعه و ساخت پارچه های نساجی و انواع نخ استفاده می شود. همچنین شامل مطالعه اصول علمی است که با تجزیه و تحلیل پلیمرها در تشکیل الیاف نساجی سروکار دارد. مهندسی نساجی در حال طراحی و کنترل الیاف، پوشاک و فرآیند نساجی، ماشین آلات و محصولات است.
مدت تحصیل و دروس رشته مهندسی نساجی
در برنامه درسی این رشته، دانشجویان با تعامل مواد با ماشین، مواد طبیعی و ساخته شده توسط بشر، صرفه جویی در انرژی، آلودگی، کنترل ضایعات و ایمنی و سلامتی آشنا می شوند.
تعداد واحدهای درسی دوره کارشناسی رشته مهندسی نساجی 140واحد می باشد. برخی از مهمترین دروسی که در رشته مهندسی نساجی تدریس میشوند عبارت هستند از:
- استاتیک
- مقاومت مصالح ۱
- دینامیک عمومی
- ترمودینامیک عمومی
- نقشه کشی صنعتی ۱
- ریاضیات مهندسی
- شیمی آلی مهندسی
- آز شیمی آلی
- مکانیک سیلات 1و2
- آز شیمی آلی
- شیمی فیزیک
- مبانی مهندسی برق
- آز مبانی مهندسی برق
- علم الیاف
- آز شناسایی الیاف
- فیزیک الیاف
- آز فیزیک الیاف
- فرآیند تولید الیاف ۱
- فرآیند ریسندگی
- کارگاه ریسندگی
- تکنیک بافت
- فرآیند بافندگی
- کارگاه فرآیند بافندگی
- فرآیند بافندگی حلقوی
- کارگاه فرآیند بافندگی حلقوی
- منسوجات بی بافت
- اصول رنگرزی ۱
- آز رنگرزی ۱
- فرآیند تکمیل
- کارگاه عمومی 1و2
- طراحی و محاسبه کارخانه
ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر رشته مهندسی نساجی
امکان ادامه تحصیل در گرایش های کارشناسی ارشد و دکتری در رشته مهندسی نساجی در دانشگاهایی مانند دانشگاه یزد، دانشگاه اصفهان، دانشگاه امیر کبیر و دانشگاه تبریز امکان پذیر است.
کارشناسی ارشد رشته مهندسی نساجی شامل:
- مهندسی شیمی نساجی
- مهندسی الیاف
- مهندسی فناوری نساجی
- مهندسی پوشاک
- مهندسی منسوجات صنعتی
- ساختارهای نانولیفی
دانشجویان و فارغ التحصیلان این رشته با یادگیری زبان کشور مقصد، افزایش مهارت در بکارگیری نرم افزار های مورد نیاز این رشته، چاپ مقالات معتبر، شرکت در همایش ها و مسابقات بین المللی، معدل بالا در مقطع کارشناسی و … و مشارکت در پروژه های مهم میتوانند شانس پذیرش خود را در کشور مورد نظر بیشتر کنند.
بازار کار، موقعیت شغلی و میزان درآمد رشته مهندسی نساجی
مهندسین نساجی چه کاری انجام می دهند؟
مهندسین نساجی باید با جدیدترین روش ها و نوآوری ها آشنا شوند. آنها با منسوجات، چرم، خز، پلاستیک و فلزات ساخته شده طبیعی و مصنوعی کار می کنند. آنها منسوجات را برای اهداف مختلف مانند مبلمان، لباس و غیره تولید می کنند.
مهندسین نساجی مشاوره فنی برای طراحی، بازاریابی، خرید و تولید ارائه می دهند. آنها مسئول ایجاد محصولات مطابق با مشخصات داده شده هستند.
مهندسان نساجی درگیر برداشت منسوجات هستند که شامل تولید، فرآوری (بکارگیری اصول و نظریه های مهندسی) است. آنها با الیاف، پارچه ها و سایر مواد نساجی کار می کنند تا محصولات نساجی فعلی را بهبود بخشیده و محصولات جدید را به بازار عرضه کنند.
یک مهندس نساجی باید روندها و نیازهای فعلی مردم را بیاموزد و مطابق با آن کار کند. وی جنبه های مختلف الیاف، منسوجات، فرآیندهای پوشاک و ماشین آلات را با پرداختن به کاربردهای اصول مهندسی و علمی طراحی و کنترل می کند.
آنها طرح ها را اصلاح می کنند، پارچه ها را ارزیابی می کنند، شناسایی می کنند و انتخاب می کنند. آنها اطمینان حاصل می کنند که محصول نهایی از نظر دوام و دوام رنگ با مشخصات تعیین شده مطابقت داشته باشد.
پس از اتمام موفقیت آمیز دوره مهندسی نساجی، فرصت های شغلی متنوعی برای افرادی که در این حوزه آموزش دیده اند بوجود آمده است. یک مهندس نساجی می تواند شغل کنترل کیفیت، فروش فنی، تحقیق و توسعه، کنترل تولید، مهندسی فرآیند، مدیریت شرکت، برنامه ریزی و نگهداری ماشین آلات نساجی را پیدا کند.
مهندس تولید: مهندسان تولید وظیفه نظارت بر تولید یک محصول را دارند، معمولاً در محیط داخلی کارخانه مشغول هستند. مهندس تولید همچنین موظف است اطمینان حاصل کند که تقاضای تولید از نظر اقتصادی برآورده می شود.
کارآموز عملیاتی / مدیریتی: کارآموز عملیاتی تحت نظارت افراد با تجربه برای تجارت کار می کند و می تواند روند کیفیت، برنامه ریزی تولید، پشتیبانی تولید و سایر موارد را یاد بگیرد.
ناظر کنترل کیفیت: مسئولیت اصلی ناظر کنترل کیفیت نظارت بر نحوه ارزیابی نمونه و تأیید تولید با بررسی و اندازه گیری، اتصالات، طرز کار، کیفیت، لوازم جانبی و سایر عوامل است.
مهندس بهبود فرآیند: مهندس بهبود فرآیند شامل انجام تجزیه و تحلیل ریشه ای، ایجاد گزارش های دقیق در مورد مسائل بهبود و اجرای فرایندهای بهبود فرآیند است.
مهندسین نساجی کجا کار می کنند؟
در این زمینه فرصت های شغلی کافی برای متخصصان با استعداد وجود دارد. دانش و مهارت های صنعتی فارغ التحصیلان توسط شرکت های تولید کننده پارچه بسیار ارزشمند است. کیفیت محصول و بهره وری نقش عمده ای در صادرات پوشاک دارد. فارغ التحصیلان حرفه ای این رشته در بخش های کارخانه های نساجی و شرکت های مختلف از مقیاس کوچک تا بزرگ مانند برنامه ریزی، تولید، کنترل کیفیت، فروش یا بازاریابی یا نمایندگی های شرکت های داخلی یا خارجی برای محصولات نساجی و ماشین آلات نساجی، در مناطق مختلف استفاده می شوند.
درآمد و حقوق مهندس نساجی
هر کشوری فرهنگ و سنت های متنوع خود را دارد. یک کشور به دلیل شیوه های مختلف لباس و زندگی مردمش میتواند منحصر به فرد باشد. سبک های مختلف لباس پوشیدن توسط افراد باعث بهبود دامنه مهندسی نساجی شده است. مد دامنه گسترده ای است که به طور مستقیم بر تجارت پارچه تأثیر می گذارد. در نتیجه، صنعت نساجی به یکی از صنایع پر رونق تبدیل شده است و شرکت ها در تهیه نیازهای بازارهای بین المللی و داخلی فعالیت می کنند.
صنعت نساجی دامنه ای در حال رشد است و به همین دلیل تقاضا و عرضه منسوجات هرگز کاهش نخواهد یافت. در نتیجه، دامنه مهندسی نساجی گسترش یافته و باعث ایجاد تعداد زیادی شغل در داخل و خارج از کشور شده است.
حوزه نساجی به تحقیق و خلاقیت زیادی نیاز دارد و دانشجویان می توانند با استفاده از خلاقیت، نوآوری و دانش علمی خود ایده های منحصر به فردی را ارائه دهند. مهندسان نساجی با استفاده از مهارت ها و استعداد خود می توانند با جذب در کارخانه ها و شرکت های برتر نساجی به اوج موفقیت برسند و حتی می توانند سرمایه گذاری جدید خود را نیز آغاز کنند.
چناچه مهندسان نساجی در سازمان های دولتی مشغول به کار شوند، براساس قانون مدیریت خدمات کشوری حقوق دریافت می کنند. اگر هم در بخش خصوصی شاغل باشند، با توجه به میزان مهارت، توانمندی، تجربه و همچنین نوع قرارداد و توافق صورت گرفته با کارفرما، درآمدهای مختلفی دارند. البته نوع فعالیت و بخشی که مهندس نساجی در آن کار میکند نیز در میزان درآمد او تاثیرگذار است. به طور کلی بسته به شرایط مختلف ، درآمد یک مهندس نساجی در سال 1403 بین 15 تا 30 میلیون تومان در ماه متغیر است.
تواناییهای لازم برای رشته مهندسی نساجی
مهارت های لازم برای اینکه یک تکنسین خوب مهندسی نساجی باشید:
- خلاقیت
- توجه زیاد به جزئیات
- اطلاعات فنی بالا
- مهارت های ارتباطی خوب
- تاب آوری
- سطح صبر عالی
- قادر به کار طولانی مدت
- تخیل تصویری
- علاقه به مد و منسوجات
- دانش و درک فرآیندها و تکنیک های مختلف نساجی
- این رشته برای داوطلبان با شخصیت هنری و خلاق است
نقاط ضعف رشته مهندسی نساجی
- رقابت برای اشتغال بسیار شدید است.
- شما فقط می توانید در تعداد محدودی از شرکتها کار کنید
- صنعت نساجی در ایران در سالهای اخیر دچار رکود شده
در صورتی که تمایل به قبولی در رشته مهندسی نساجی دانشگاه های برتر ایران را دارید، پیشنهاد می کنیم که از مشاوره تلفنی انتخاب رشته کنکور سراسری استفاده کنید.
آخرین رتبه قبولی رشته مهندسی نساجی
این آمار با توجه به قبولی های رشته مهندسی نساجی در سال های گذشته است. دقت کنید که همیشه این اعداد ثابت نیستند و هر سال با توجه به انتخاب رشته داوطلبان، ممکن است قدری تغییر کند. همچنین بومی بودن هم تاثیر مهم در قبولی در شهر خودتان دارد.
نام دانشگاه | منطقه 1 | منطقه 2 | منطقه 3 |
دانشگاه صنعتي اميرکبير | 3613 | 5571 | 2687 |
دانشگاه صنعتي اصفهان | 17514 | 13490 | 10524 |
دانشگاه يزد | 22465 | 21101 | 12527 |
دانشگاه گیلان – رشت | 15143 | 26067 | 15682 |
حالا اگر می خواهید بدانید که در این رشته قبول می شوید یا نه، مقاله تخمین رتبه کنکور را مطالعه کنید. در این مقاله روش های تخمین رتبه را معرفی کرده ایم.
خلاصه مقاله معرفی رشته مهندسی نساجی
رشته مهندسی نساجی در کنار مزایایی همچون درآمد نسبتا بالا و بازار کار خوب، سختی هایی نیز دارد به همین علت قبل از انتخاب این رشته بهتر است اطلاعات کسب کرده و خوب فکر کنید تا تصمیم درستی بگیرید. آخرین رتبه قبولی در رشته مهندسی نساجی در منطقه یک 22000 در منطقه دو 26000 و در منطقه سه 15000 می باشد همچنین درآمد این رشته در سال 1403 از حداقل 15 میلیون تومان شروع می شود و بسته محیط کار و مهارت فرد بیشتر می شود.
انتخاب رشته از اساسی ترین تصمیم های زندگی است که آینده تحصیلی و شغلی ما را تغییر می دهد اگر شما نیز در این مورد سردرگم هستید و نگران انتخاب رشته خود هستید و می خواهید انتخاب رشته خوبی انجام دهید می توانید به صفحه مشاوره کنکور بروید و از مشاوران باتجربه و خبره دورخیز کمک بگیرید همچنین هر گونه سوالی در مورد انتخاب رشته داشتید می توانید در قسمت نظرات مطرح کنید تا مشاوران ما در سریع ترین زمان به آن پاسخ بدهند.😊