معرفی رشته مهندسی عمران

معرفی رشته مهندسی عمران

رشته مهندسی عمران در انتخاب های اول داوطلبان کنکور ریاضی جای دارد. مهندسی عمران رشته ای کاربردی است و همیشه نیاز به آن در جامعه حس می شود. در این مقاله به معرفی کامل رشته مهندسی عمران می پردازیم. رتبه قبولی ، دروس ، میزان درآمد ، مزایا و معایب و مدت تحصیل در آن را بررسی می کنیم. با گرایش های آن برای ادامه تحصیل آشنا می شوید. در نهایت با مشورت و شناخت کامل می توانید تصمیم بگیرید که وارد این رشته بشوید یا خیر. پس با ما همراه باشید.

مقاله مهم  آموزش نحوه انتخاب رشته کنکور 1402 در 4 گام

معرفی رشته مهندسی عمران

رشته مهندسی عمران به خوبی کاربرد علم را در زندگی ما نشان می دهد. هر فعالیت سازندگی اعم از طراحی ، ساخت و نگهداری سازه ها در حیطه این رشته است. از ساخت یک واحد مسکونی گرفته تا پروژه های عظیم صنعتی ، همه زیر نظر مهندسان عمران صورت می ‌گیرند.

نام قدیم رشته مهندسی عمران ، مهندسی راه و ساختمان بوده است. به همین دلیل اولین تصویری که از این رشته در ذهن عموم مردم می آید ، ساختن ساختمان و جاده است. اما در واقعیت ، گستره کاربرد آن خیلی وسیع ‌تر است و مسائلی از قبیل مقاوم سازی سازه ها در برابر زلزله و سایر بلایا ، سد سازی و تامین آب شرب و کشاورزی ، دکل های مخابراتی و راه های ارتباطی و … را نیز شامل می شود.

رشته مهندسی عمران

 

مدت تحصیل و دوره ها

رشته مهندسی عمران در مقطع کارشناسی ارائه می شود و 4 ساله است. مهندسی عمران در مقطع کارشناسی یا همان لیسانس دارای گرایش های زیر است.

  1. گرایش عمران- عمران : این گرایش نسبت به سایر گرایش ها گسترده تر است. شما در این گرایش به طراحی و ساخت اسکلت و شالوده سازه ها مانند ساختمان ، جاده و … می پردازید. برای این کار باید رفتار زمین را نیز مطالعه کنید تا به درستی ، طراحی شکل سازه و پی ریزی آن را انجام دهید.
  2. گرایش عمران- نقشه برداری : این گرایش با جغرافیا ارتباط نزدیکی دارد. شما باید با جمع آوری اطلاعات و تحلیل آنها بهترین مکان را برای پروژه مورد نظر انتخاب کنید. کارهای میدانی و حضور در پروژه های خارج از شهر مانند سد ، تونل ، پل و … در این گرایش زیاد است.
  3. گرایش عمران- آب : بحران آب مسئله ای جدی است ؛ به همین دلیل این گرایش به طور خاص به پروژه‌های مربوط به آب می پردازد. پروژه هایی مانند : ساخت سد ، تصفیه خانه ها و کانال های انتقال آب در گرایش آب مهندسی عمران انجام می شوند. هدف این گرایش این است که تا حد ممکن از هدر رفت آب جلوگیری کند.

دروس

در مجموع در طول دوره کارشناسی رشته مهندسی عمران 142 واحد درسی پیش رو خواهید داشت. برخی از دروس مشترک در گرایش‌های مختلف مهندسی عمران عبارت اند از : ریاضیات عمومی ، فیزیک عمومی ، آمار و احتمال مهندسی ، استاتیک‌ ، دینامیک‌ ، زمین ‌شناسی مهندسی ، برنامه نویسی و …

در کنار این دروس مشترک ، دروس اختصاصی هر گرایش را نیز باید بخوانید. برای مثال در گرایش عمران این دروس را نیز پیش رو دارید : تکنولوژی بتن ، تحلیل سازه ، مهندسی پی‌ ، سازه های بتنی، سازه های فولادی‌ ، مکانیک سیالات‌ و …

ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر رشته مهندسی عمران

بعد از فارغ التحصیلی از مقطع لیسانس ، امکان ادامه تحصیل در رشته مهندسی عمران تا مقطع دکتری چه در ایران و چه در کشورهای دیگر وجود دارد.دانشجویان مقاطع ارشد و دکتری لازم است ضمن تحصیل و بالابردن علم خود ، در یک زمینه تخصصی نیز کارهای اجرایی و تحقیقاتی انجام دهند. در رشته‌ های مهندسی ، تجربه کار خیلی مهم است و صرف ادامه تحصیل ضامن موفقیت شما نخواهد بود.

گرایشات رشته مهندسی عمران برای ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر عبارت اند از : مهندسی سازه ، سازه‌های هیدرولیکی ، مهندسی زلزله ، راه و ترابری ، مهندسی ژئوتکنیک ، مهندسی آب (شامل دو گرایش هیدرولیک و منابع آب) ، سازه‌های دریایی ، مهندسی مدیریت ساخت ، مهندسی برنامه ‌ریزی حمل و نقل ، مهندسی محیط زیست ، مهندسی آب و فاضلاب

مهندس عمران

مقاله مهم  بورسیه مهندسی فرصتی برای تحصیل در اروپا و آمریکا

 

بازار کار ، موقعیت شغلی و میزان درآمد مهندسی عمران

بازار کار در رشته مهندسی عمران به نسبت سایر رشته های مهندسی ، گسترده تر است. نهادهای مختلفی در پروژه‌های عمرانی سهیم هستند ؛ به همین دلیل امکان جذب توسط این نهاد های دولتی وجود دارد. همچنین شرکت های خصوصی که کارهای طراحی ، اجرا و نظارت بر پروژه های ساختمانی را انجام می دهند نیز مهندسین عمران را جذب می کنند.

با توجه به اینکه روند ساخت و ساز در کشور همیشه وجود دارد ؛ بنابراین بازار کار و موقعیت شغلی برای فارغ التحصیلان رشته مهندسی عمران همیشه وجود دارد. اگر در کنار تحصیل و داشتن مدرک به انجام پروژه‌ های مختلف بپردازید و تجربه کسب کنید حتماً جذب بازار کار می‌شوید.

موقعیت های شغلی مهندسی عمران را می توان به سه بخش تقسیم کرد.

  1. طراحی و مشاوره : برای فعالیت در این زمینه باید تخصص و تجربه بالایی داشته باشید. کار طراحی و مشاوره بیشتر به صورت دفتری است تا میدانی.
  2. پیمانکاری و اجرا : شما به عنوان یک پیمانکار ، باید طرح و نقشه دریافتی را پیاده سازی کنید. این زمینه ، بیشتر کارهای اجرایی و میدانی پروژه را شامل می شود.
  3. نظارت : وظیفه مهندس ناظر این است که هماهنگی بین افراد و کارهای مختلف را انجام دهد و بر حسن انجام کارها نظارت داشته باشد.

بسته به شرایط مختلف ، درآمد یک مهندس عمران بین 3 تا 8 میلیون تومان در ماه متغیر است. اگر در کنار درس ، تجربه و مهارت عملی خود را نیز بالا ببرید ، پیشنهاد های کاری بیشتری نیز دریافت خواهید کرد . در این رشته امکان تاسیس شرکت خصوصی و کار به صورت مستقل نیز وجود دارد.

توانایی‌های لازم برای رشته مهندسی عمران

اگر می خواهید وارد رشته مهندسی عمران شوید باید به دروس ریاضی و فیزیک علاقه داشته باشید ؛ چون همیشه با آنها سر و کار دارید. همچنین  باید به دروس فنی و نقشه کشی و کار با نرم افزارهای مهندسی نیز مسلط شوید. از آنجایی که کار مهندسین عمران می‌تواند با زندگی میلیون ها نفر ارتباط داشته باشد ، باید دقت زیادی در جزئیات داشته باشید و بهترین انتخاب و تصمیم گیری را انجام دهید. قدرت تجسم و توان تجزیه و تحلیل مسائل نیز برای یک مهندس عمران ضروری است.

چون رشته مهندسی عمران یک رشته گروهی است ؛ بنابراین باید ارتباط اجتماعی خوبی نیز داشته باشید. برای مثال در یک پروژه عمرانی شما با گروه های مختلفی از جمله کارگران و مهندسان رشته های دیگر سر و کار دارید ؛ پس باید بتوانید با همه آنها ارتباط خوبی برقرار کنید.

بسیاری از طرح‌های عمرانی در خارج از محیط‌ های شهری است و ممکن است نیاز به حضور طولانی مدت شما در آن منطقه داشته باشند. به عنوان یک مهندس عمران باید این را هم در نظر داشته باشید و بتوانید خود را با آن شرایط وفق دهید.

گرایش نقشه کشی مهندسی عمران

 

نقاط قوت و ضعف رشته مهندسی عمران

نقاط قوت

  • گستردگی و تنوع حیطه های فعالیت
  • امکان کار مستقل با درآمد بالا
  • شرایط مناسب برای ادامه تحصیل در ایران یا خارج از ایران
  • وجهه اجتماعی بالا

نقاط ضعف

  • پذیرش بالای دانشگاه ها در سراسر کشور
  • رقابت سخت برای کسب موقعیت شغلی خوب به علت افزایش تعداد فارغ التحصیلان
  • رکود ساخت و ساز مسکن
مقاله مهم  معرفی رشته مهندسی مکانیک (فنی اما با ظرافت)

رتبه قبولی رشته مهندسی عمران

در رشته های گروه ریاضی برخلاف تجربی ، دانشگاه بیشتر از رشته ، تعیین کننده رتبه لازم برای قبولی است. به دلیل تعدد دانشگاه های پذیرش کننده ، بازه رتبه قبولی رشته مهندسی عمران بسیار بزرگ است. در ادامه به بررسی حداقل رتبه لازم برای قبولی در دوره روانه رشته مهندسی عمران در دانشگاه های برتر مهندسی می پردازیم. در انتها نیز حداقل رتبه لازم برای قبولی در این رشته را آورده ایم.

نام دانشگاه منطقه 1 منطقه 2 منطقه 3
دانشگاه صنعتی شریف 600 تا 700 250 تا 300 100 تا 150
دانشگاه تهران 850 تا 1000 700 تا 750 200 تا 250
دانشگاه صنعتی امیر کبیر 1000 تا 1300 750 تا 800 300 تا 350
دانشگاه علم و صنعت 1500 تا 1650 1050 تا 1150 400 تا 500
دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی 1800 تا 2000 1200 تا 1300 550 تا 650
صنعتی شهید بهشتی 2100 تا 2300 1300 تا 1400 600 تا 700
دانشگاه صنعتی اصفهان 3500 تا 3800 2000 تا 2200 750 تا 850
دانشگاه فردوسی مشهد 2800 تا 3000 1800 تا 2000 700 تا 800
دانشگاه شیراز 3900 تا 4100 2400 تا 2600 900 تا 1100

این آمار با توجه به قبولی های رشته مهندسی عمران در سال های گذشته است. دقت کنید که همیشه این اعداد ثابت نیستند و هر سال با توجه به انتخاب رشته داوطلبان ، ممکن است قدری تغییر کند. همچنین بومی بودن هم تاثیر مهم در قبولی در شهر خودتان دارد.

حداقل رتبه لازم برای قبولی در رشته مهندسی عمران (حتی نوبت دوم) نیز به این صورت است.

  • منطقه 1 : حدود 38000
  • منطقه 2 : حدود 45000
  • منطقه 3 : حدود 30000

حالا اگر می خواهید بدانید که در این رشته قبول می شوید یا نه، مقاله تخمین رتبه کنکور را مطالعه کنید. در این مقاله روش های تخمین رتبه را معرفی کرده ایم.

مقاله مهم  تخمین رتبه کنکور با چند روش عالی | ویژه قبل و بعد از کنکور🙂

انتخاب رشته مهندسی عمران

در صورتی که تمایل به قبولی در رشته مهندسی عمران دانشگاه های برتر ایران را دارید، پیشنهاد می کنیم که از مشاوره تلفنی انتخاب رشته کنکور سراسری استفاده کنید. شما می توانید با شماره تماس های 02177276971 و 09101801700 با مشاورین آکادمی کنکور دورخیز در ارتباط باشید و از خدمات مشاوره تلفنی دورخیز استفاده کنید. اعضای آکادمی کنکور دورخیز تنها برای رساندن شما به موفقیت و رویاهایتان فعالیت می کنند.

لینک کوتاه مقاله:
مهندس مسعود کریمی
درباره من

اگر خودت شخصاً با جستجو و پشتکار محدودیت‌ها رو نادیده بگیری و در سخت‌ترین شرایط موفق بشی، انگیزه زیادی برای کمک به دیگران پیدا می‌کنی! من مسعود کریمی رتبه برتر کنکور و بنیانگذار دورخیز به همراه تیمم آماده کمک به تو هستیم 🧡

از ما کمک بگیر!

اگر بخوای رانندگی یاد بگیری کمک یه مربی خوب میتونه خیلی کارساز باشه! چون سریع‌ و اصولی و بدون خطر میتونی رانندگی رو ازش یاد بگیری. اگر بخوای رتبه برتر بشی هم حضور یه مشاور در کنارت میتونه همین اتفاقات رو رقم بزنه! سریع، اصولی و بدون خطر!

ما در آکادمی دورخیز راه پر پیچ و خم کنکور رو برات روشن و ساده میکنیم تا تلاش‌هات بی نتیجه نمونه! ما کارمون رو خوب بلدیم، چون 12 سال سابقه داریم و خودمون رتبه برتر کنکور بودیم! پس همین الان دکمه درخواست مشاوره رو بزن تا شروع کنیم.

درخواست مشاوره

  • این فیلد برای اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

مطالب پیشنهادی
پکیج‌های فنون موفقیت در کنکور

هر آنچه که باید درباره فنون موفقیت کنکور، تند خوانی، تقویت حافظه، تست زنی و … بدانید.

نظرات و سوالات شما درباره محتوای این مطلب
لطفا فقط نظرات و سوالات مربوط به این موضوع را این جا درج کنید.
مشاوران دورخیز به تمامی سوالات شما پاسخ میدهند.
با توجه به تعداد زیاد سوالات لطفا بعدا برای مشاهده جواب خود به سایت مراجعه کنید.
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها