Search
Generic filters
نوع محتوا
همه
نوشته‌ها
اخبار
جزوات
گام به گام ها
نمونه سوالات
جزوات استخدام
محصولات

راهنمای جامع انتخاب رشته دانشگاه آزاد

انتخاب رشته کنکور سراسری از مهمترین مراحل زندگی هر داوطلب کنکور است. شما در این مرحله می توانید؛ نتیجه تلاش چندین ساله خود را ببینید. به دلایل مختلف بسیاری از کنکوری ها داوطلب شرکت در دانشگاه آزاد هستند. و هر سال تعداد زیادی از داوطلبان کنکور در دانشگاه آزاد ثبت نام می کنند.

قواعد انتخاب رشته دانشگاه آزاد با انتخاب رشته سراسری متفاوت است. به همین دلیل لازم است به قواعد آن آگاه باشید. در این مقاله به بررسی انتخاب رشته دانشگاه آزاد می پردازیم و به سوالات زیر جواب خواهیم داد:

  • زمان انتخاب رشته دانشگاه آزاد کی است؟
  • مراحل انتخاب رشته دانشگاه آزاد چگونه است؟
  • آخرین رتبه مورد نیاز برای قبولی در رشته های مختلف چقدر است؟
  • کدام رشته ها بدون کنکور و کدام رشته ها با کنکور هستند؟
  • تاثیر سهمیه ها در انتخاب رشته دانشگاه آزاد چه طور است؟
  • ظرفیت مازاد دانشگاه آزاد یعنی چه؟

 

انتخاب رشته دانشگاه آزاد چگونه است

در گذشته برای شرکت در دانشگاه آزاد کنکوری مجزا برگزار می شد و کارنامه جداگانه ای برای آن در نظر گرفته می شد. اما در چند سال اخیر کنکور سراسری و دانشگاه آزاد ادغام شده اند و هم زمان برگزار می شوند. با این حال انتخاب رشته دانشگاه آزاد هم چنان به صورت جداگانه انجام می شود. و بعد از انتشار کارنامه اولیه کنکور سراسری ، راه این انتخاب رشته این دو دانشگاه از یکدیگر جدا می شود.

پیشنهاد مطالعه  آموزش نحوه انتخاب رشته کنکور 1402 در 4 گام

 

زمان انتخاب رشته دانشگاه آزاد 1400

در سال های گذشته زمان انتخاب رشته دانشگاه آزاد بعد انجام انتخاب رشته کنکور سراسری و تقریباً دهه سوم مرداد ماه یعنی بین 21 مرداد ماه تا 2 شهریور ماه بود. اما امسال با توجه به تعویق زمان برگزاری کنکور ، پیشبینی می کنیم زمان انتخاب رشته دانشگاه آزاد 1400 در اواخر شهریور ماه باشد.

البته معمولاً بازه زمانی انتخاب رشته تمدید شده و فرصت بیشتری برای انتخاب رشته دانشگاه آزاد وجود دارد. البته زمان انتخاب رشته های بدون کنکور دانشگاه آزاد از 5 مرداد تا 2 شهوریور است.

انتخاب رشته دانشگاه آزاد

 

مراحل انتخاب رشته دانشگاه آزاد 1400

انتخاب رشته دانشگاه آزاد شامل مراحل زیر است:

  1. بررسی مجاز بودن برای انتخاب رشته با توجه به کارنامه اولیه کنکور: به این منظور شما باید بعد از منتشر شدن نتایج اولیه کنکور به سایت سنجش به نشانی sanjesh.org مراجعه کنید. و کارنامه اولیه خود را دریافت کنید و در صورت مجاز بودن و داشتن کد دسترسی انتخاب رشته دانشگاه آزاد که در پایین کارنامه اولیه کنکور سراسری 1400 نوشته شده است؛ در زمان انتخاب رشته دانشگاه آزاد، فرم انتخاب رشته دانشگاه آزاد را پر کنید.
  2. تهیه دفترچه انتخاب رشته دانشگاه آزاد
  3. اولویت بندی کد رشته محل های انتخابی
  4. مراجعه به سایت azmoon.org : در این مرحله باید اطلاعات خود را که شامل کد دسترسی انتخاب رشته دانشگاه آزاد و کد ملی است؛ را وارد سایت azmoon.org کنید. و رشته محل هایی را که از دفترچه انتخاب رشته کنکور آزاد ، انتخاب و اولویت بندی کردند ، در فرم اینترنتی انتخاب رشته دانشگاه آزاد وارد کنید.
  5. پرداخت هزینه انتخاب رشته دانشگاه آزاد
پیشنهاد مطالعه  در انتخاب رشته علاقه مهم تره یا پول ؟

 

تاثیر رتبه در انتخاب رشته دانشگاه آزاد 1400

مانند انتخاب رشته کنکور سراسری، رتبه و تراز شما در انتخاب رشته های با کنکور دانشگاه آزاد اهمیت بسیاری دارد. و مثل کنکور سراسری بالا بودن رتبه و تراز در هر زیر گروه باعث می شود که شانس قبولی شما در رشته محل های مربوط به آن زیر گروه بالاتر باشد.

بنابراین اگر رشته خاصی را دوست دارید و می خواهید در آن رشته قبول شوید؛ علاوه بر در نظر گرفتن علاقه، بازار کار، مسافت، شهریه، رتبه بندی دانشگاه آزاد مورد نظر ، به رتبه و تراز خود در هر زیر گروه هم توجه کنید. چون اگر رتبه و تراز شما در زیر گروهی بهتر باشد؛ احتمال قبولی شما در رشته های آن زیر گروه بیشتر است.

انتخاب رشته دانشگاه آزاد

آخرین رتبه قبولی در دانشگاه آزاد در رشته های پرطرفدار

دانشگاه آزاد تا سال ۹۶، علاوه بر قبولی و یا عدم قبولی داوطلبان، رتبه و تراز آن ها را نیز منتشر می کرد. اما از سال ۹۷ به بعد فقط قبولی داوطلبان را مشخص می کند. به همین دلیل تخمین رتبه مورد نیاز برای قبولی در هر رشته محل سخت شده است. برای تخمین قبولی خود در دانشگاه آزاد لازم است تقریبا ۱۰ درصد از رنبه خود کم کنید. در جدول زیر آخرین رتبه قبولی در برخی رشته های پر طرفدار را می بینید.

آخرین رتبه قبولی دانشگاه آزاد سال 96
پزشکی در دانشگاه آزاد واحد کرمان و با رتبه کشوری 5643 بوده است.
دندانپزشکی در دانشگاه آزاد واحد بروجرد و با رتبه کشوری 5335 بوده است.
داروسازی در دانشگاه آزاد واحد دامغان و با رتبه کشوری 9009 بوده است.
مهندسی برق در دانشگاه آزاد واحد خوزستان و با رتبه کشوری 136595 بوده است.
مهندسی صنایع در دانشگاه آزاد واحد آذربایجان شرقی و با رتبه کشوری 132584 بوده است.
مهندسی عمران در دانشگاه آزاد واحد شهرضا و با رتبه کشوری 150458 بوده است.
 حقوق در دانشگاه آزاد واحد فارس و با رتبه کشوری 193675 بوده است.

 

نحوه چینش اولویت ها برای انتخاب رشته دانشگاه آزاد 1400

موقع انتخاب رشته کنکور سراسری و انتخاب رشته دانشگاه آزاد، رشته هایی که به آن ها علاقه دارید و احتمال قبولی شما در آن ها وجود دارد را در سه گروه انتخاب رشته خوش بینانه، منطقی و بد بینانه تقسیم کنید.
انتخاب خوش بینانه: انتخاب هایی هستند که شانس کمی برای قبولی در آن ها دارید. ولی به دلیل علاقه به رشته یا دانشگاه مورد نظر آن را در اولیت های خود قرار می دهید. در کل شانس قبولی شما در این رشته ها کم است. شما می توانید حداقل ۲۰ درصد و حداکثر ۲۵ درصد از انتخاب های خود را به این رشته ها اختصاص دهید.
انتخاب منطقی: رشته هایی هستند که در سال گذشته داوطلبان با رتبه هایی نزدیک به رتبه شما در آن رشته قبول شده اند. و احتمال قبول شدن شما در این رشته ها در صورتی که ظرفیت قبولی تغییر نکرده باشد؛ زیاد است. ۳۰ درصد رشته های لیست شما باید از بین این رشته ها باشد.
انتخاب بد بینانه: این رشته ها هم انتخاب هایی هستند که احتمال قبولی شما در آن ها با توجه به رتبه و تراز شما و در مقایسه با نتایج سال گذشته زیاد است و قبولی شما در آن ها تضمین شده است. ۲۰ درصد رشته های انتخابی شما هم باید از این لیست باشد.
برای چینش درست رشته ها با توجه به این تقسیم بندی، به عواملی مانند علاقه، هزینه، مسافت، رتبه و کیفیت دانشگاه، بازار کار و آینده شغلی توجه کنید.

انتخاب رشته دانشگاه آزاد

عوامل موثر در انتخاب رشته دانشگاه آزاد

عوامل زیادی در انتخاب رشته ها و اولویت بندی آن ها موثر است. با این حال علاوه بر علاقه شما به رشته ها، هزینه، کیفیت و مسافت از عوامل بسیار مهم موثر در موفقیت شما در هر رشته است.

هزینه

هزینه واحدهای درسی در رشته های مختلف و دانشگاه های مختلف زیر مجموعه دانشگاه آزاد، متفاوت است. به همین دلیل باید قبل از انتخاب رشته دانشگاه آزاد به شهریه دانشگاه آزاد نیز توجه کنید. شهریه دانشگاه آزاد شامل دو بخش ثابت و متغیر است. شهریه ثابت بر اساس نیم سال ورودی دانشجو بوده و تا پایان دوران تحصیل تغییر نمی کند. اما شهریه متغیر با توجه به تعداد واحدهای هر دانشجو در طول ترم‌تعیین شده و هر سال ۱۰ الی ۱۵ درصد بیشتر می شود.

در کل شهریه دانشگاه آزاد در سال تحصیلی 98-1400 در رشته های فنی و مهندسی  علوم ‌انسانی و علوم پایه بدون در نظر گرفتن واحدهای عملی و کارگاهی به طور میانگین بین ۱.۵ الی ۲ میلیون تومان است. این شهریه در رشته های پیراپزشکی نزدیک ۴ میلیون و برای رشته پرستاری ۵.۵ میلیون است. البته شهریه دانشگاه آزاد در سال گذشته در رشته های پزشکی  دندانپزشکی و داروسازی با در نظر گرفتن دروس عملی بین ۹.۵ الی ۱۰ میلیون تومان بوده است.

کیفیت

کیفیت دانشگاه آزاد یکی از مهم ترین ملاک ها برای انتخاب رشته دانشگاه آزاد است. دانشگاه های آزاد سراسر کشور هر ساله بر مبنای خاصی رتبه بندی می شوند. این رتبه بندی در ادامه مقاله بررسی خواهد شد. و شما می توانید با در نظر گرفتن آن بهترین انتخاب را داشته باشید.

مسافت

در انتخاب رشته دانشگاه آزاد باید به مسیر رفت آمد تا دانشگاه نیز توجه کنید. این ملاک شاید حتی نسبت به سطح کیفی دانشگاه هم در اولویت بالاتری قرار گیرد. چون ممکن است فاصله زیاد دانشگاه تا خانه معضلی برای شما باشد. پس نزدیک ترین و بهترین دانشگاه را انتخاب کنید.

 

رتبه بندی دانشگاه های آزاد

همان طور که می دانید؛ دانشگاه آزاد دارای واحدهای دانشگاهی زیادی در سراسر ایران است. این دانشگاه ها هر ساله در پایگاه های رتبه بندی، مورد بررسی قرار می گیرند. این رتبه بندی بر اساس سطح کیفی استادان، دانشجوها، بورسیه ها، مقاله ها، داوطلبان ورود به دانشگاه و موارد دیگر انجام می شود. در جدول زیر لیستی از 30 دانشگاه اول این رتبه بندی را خواهید دید.

رتبه بندی دانشگاه های آزاد
رتبه نام مرکز رتبه نام مرکز رتبه نام مرکز
1 دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران 11 دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد 21 دانشگاه آزاد اسلامی واحد زاهدان
2 دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز 12 دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان 22 دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان
3 دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز 13 دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه 23 دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه
4 دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز 14 دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک 24 دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان
5 دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین 15 دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز 25 دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول
6 دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب 16 دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال 26 دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر
7 دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان ( خوراسگان ) 17 دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت 27 دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج
8 دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد 18 دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت 28 دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری
9 دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد 19 دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد 29 دانشگاه آزاد اسلامی شوشتر
10 دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج 20 دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل 30 دانشگاه آزاد اسلامی واحد چالوش

 

رشته های با کنکور دانشگاه آزاد

98 رشته محل های دانشگاه آزاد، بدون کنکور دانشجو می پذیرند. پس به دلیل طولانی بودن لیست رشته های بدون آزمون دانشگاه آزاد به بررسی رشته های با کنکور می پردازیم.

در ابتدا باید بگوییم که برای قبولی در رشته های پزشکی و پیراپزشکی دانشگاه آزاد باید در کنکور سراسری شرکت کنید و این رشته ها با کنکور هستند. به غیر از این رشته ها، در بقیه گروه های آزمایشی( ریاضی، انسانی، هنر و زبان) معمولاً دانشگاه های با کیفیت در شهرهای بزرگ به دلیل تقاضای بیشتر ، با کنکور سراسری دانشجو قبول می کنند.

انتخاب رشته دانشگاه آزاد

 

تاثیر سهیمه در انتخاب رشته دانشگاه آزاد

تاثیر سهمیه ها در انتخاب رشته دانشگاه آزاد تفاوت چندانی با انتخاب رشته سراسری ندارد. در انتخاب رشته دانشگاه آزاد، داوطلبان بین سهمیه عادی، ایثارگران 25 درصد، ایثارگران 5 درصد، خانواده شهدا و … تقسیم می شوند. در انتخاب رشته دانشگاه آزاد، سهمیه مناطق و بومی گزینی وجود ندارد. و تمام کسانی که جزوه سهمیه شاهد نیستند در گروه سهمیه عادی قرار می گیرند.

برای انتخاب رشته دانشگاه آزاد ، رتبه در منطقه دیگر مهم نیست. تراز و رتبه کشوری  فرد در هر زیر گروه در قبولی نقش دارد.

یک سهمیه اضافی بر سهمیه های کنکور سراسری در انتخاب رشته دانشگاه آزاد وجود دارد که آن سهمیه بسیج فعال است. دارندگان سهمیه بسیج فعال نسبت به داوطلبان معمولی ۱۰ درصد شانس بیشتری برای قبولی در رشته های مختلف را دارند. البته برای قبولی در رشته های پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی باید ۹۵ درصد از تراز نفر آخر را کسب کنند. برای رشته های دیگر کسب ۹۰ درصد از تراز نفر آخر کافی است.

برای اطلاع بیشتر درباره سهمیه ها و تاثیر آن ها در انتخاب رشته به مقاله زیر مراجعه کنید.

پیشنهاد مطالعه  آشنایی با سهمیه های کنکور 1402

 

ظرفیت مازاد( خودگردان) دانشگاه آزاد

ظرفیت مازاد خودگردان دانشگاه آزاد، امکان تحصیل در رشته های پرطرفدار را با وجود شهریه بیشتر را فراهم می کند. تنها تفاوت دوره ظرفیت مازاد خودگردان دانشگاه آزاد با دوره های معمولی دانشگاه آزاد، میزان شهریه آن هاست.

این ظرفیت محدود و فقط مختص به رشته های پر طرفدار است. شهریه ظرفیت مازاد در رشته های پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی بین ۱۰ تا ۱۱ میلیون و در رشته های پیراپزشکی بین ۶ تا ۱۰ میلیون است. البته این هزینه در رشته دندانپزشکی با ورود به دوره بالینی سالانه ۶ میلیون تومان افزایش می یابد.

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دنبال مشاور هستی ؟

همونطوری که می‌دونی دورخیز بهترین خدمات مشاوره و برنامه ریزی تحصیلی برای کنکور رو ارائه می‌کنه و حتی برای شروع جلسه اول کاملا رایگانه، پس چرا اطلاعات خودت رو برامون توی فرم نمیزنی که باهات تماس بگیریم و بتونیم توی مسیری که داری کمکت کنیم ؟ 😊

  • این قسمت برای اهداف اعتبارسنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند.
فرم درخواست مشاوره
  • این قسمت برای اهداف اعتبارسنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند.