افزایش ساعت مطالعه یک چالش بزرگ برای دانش آموزان است. این چالش در سال کنکور اهمیت بیشتری پیدا می کند به این دلیل که درس های خیلی بیشتری باید در زمان کم مطالعه شوند. در این مقاله در مورد راهکارهای افزایش ساعت مطالعه صحبت می کنیم. به این ترتیب در هر مقطعی که باشید می توانید از تایم روزانه خود بهترین استفاده را ببرید. پس با ما همراه باشید.
چند ساعت مطالعه در سال کنکور؟
مسیر درس خواندن در سال کنکور باید بسیار هدفمند طی شود. به همین دلیل اهمیت برنامه ریزی و افزایش ساعت مطالعه در سال کنکور خیلی زیاد است. اغلب دانش آموزان در افزایش ساعت مطالعه خود دچار مشکل می شوند. به این دلیل که تایم های اتلافی خود را نمی شناسند و حتی تایم های مفید مطالعه را هم به تایم های اتلافی تبدیل می کنند.
حتی هنگامی که در حین مطالعه درسی تمرکز خود را از دست می دهید و ساعت ها در فکر فرو می روید، درواقع درسی خوانده نمی شود. به این ترتیب زمان های مطالعاتی مفید هم به راحتی می توانند از به تایم های اتلافی تبدیل شوند. پس دقت کنید!
البته مسئه مهم تر برای چالش افزایش مطالعه به اراده و انگیزه هر دانش آموز مرتبط می شود. هرچه دانش آموز از هدف و مسیر خود مطمئن تر باشد با علاقه بیشتری خود را ملزم به اجرای برنامه می کند. این لذتی که در اجرای برنامه ایجاد می شود در ناخودآگاه باعث افزایش ساعت مطالعه می شود. در ادامه این مقاله، تمامی تکنیک های لازم برای افزایش ساعت مطالعه را آموزش می دهیم.
ساعت مطالعه در سال کنکور باید به طور هوشمندانه انتخاب شود و تدریجا افزایش پیدا کند. برای مثال اگر دانش آموز سال دوازدهم هستید در روزهای مدرسه بین 5-6 ساعت و در روز های تعطیل بین 8-10 ساعت مطالعه در شروع سال تحصیلی پیشنهاد می شود. داوطلبان فارغ التحصیل هم روزانه بین 8-10 ساعت مطالعه باید داشته باشند. مقاله مهم زیر را حتماً بخوانید.
ساعت های مطالعاتی در ابتدا شروع تحصیلی باید کم کم افزایش پیدا کنند. به طوریکه در حدود بهمن ماه به 7 ساعت در روزهای مدرسه و 12 ساعت در روزهای تعطیل برسید. این ساعت برای داوطلبان فارغ التحصیل هم 12 ساعت است. به همین ترتیب روند افزایش تدریجی ساعت مطالعه تا بعد عید هم ادامه پیدا می کند تا به 14 ساعت در روز می رسد، چه برای دانش آموزان و چه برای فارغ التحصیلان!
اما برای رسیدن به این ساعت های مطالعه ایده آل باید با راهکاری های افزایش ساعت مطالعه آشنا شوید. ممکن است در ابتدا شروع مسیر کنکور ساعت مطالعه خوبی داشته باشید اما بدون دانستن تکنیک ها ممکن است نتوانید آن را برای همیشه حفظ کنید.
بسیاری از دانشآموزان علی رغم تلاش و زحمت زیادی که برای کنکور صرف میکنند، در کنکور به رتبه های نجومی میرسند. علت اصلی این موضوع غافل شدن از مهارتهای مهم کنکور است. آزمون مشاوره هوشمند دورخیز میتواند سطح آمادگی فنی و مهارتی شما را پیدا و آن را تحلیل کند. این تحلیل طوری است که به صورت آنلاین تمامی مشکلات مهارتی و مشاورهای شما را کشف کرده و برای رفع آنها راهکارهایی به صورت ویس و مقالههای مفید ارائه میکند.
آیا دوست دارید یک مشاور بسیار باهوش و حرفهای به شما راهکارهای شخصی کسب رتبه برتر در کنکور را بگوید؟ آیا دوست دارید با دادن یک تست کوچک کلی توصیه و راهکار بگیرید تا با اجرای آنها موفقیتتان در کنکور تضمین شود؟
سامانه مشاوره هوشمند دورخیز ، هوشمندانه و حرفهای به شما میگوید برای کنکور چکار کنید و چکار نکنید! چون شرایط شما را آنالیز میکند و توصیههای شخصی ارائه میکند! همین الان شروع کنید!
5 تکنیک برای افزایش ساعت مطالعه
برای شروع مطالعه منسجم و مطابق با برنامه طبیعی است که عادت کردن به روند برنامه خیلی سریع اتفاق نیافتد. در برخی موارد هم دانش آموزان در ابتدا کاملا مطابق با برنامه پیش می روند اما بعد از گذشت چند روز یا چند ماه دچار افت ساعت مطالعه می شوند. به این دلیل که برای افزایش ساعت مطالعه باید از انرژی جسمی خود مطمئن شوید.
دانش آموزانی که بعد از مدتی دچار افت ساعت مطالعه می شوند یا از همان ابتدا تطابق مناسبی با برنامه ندارند در قدم اول باید به انرژی خود توجه داشته باشند. انرژی از دو بخش روحی و جسمی تشکیل می شود به طوری که در قدم اول باید برای رسیدن به هدف خود انگیزه داشته باشید تا انرژی روحی شما را تامین کند. قدم دوم مربوط به تغذیه و خواب مناسب است که انرژی جسمی را تامین می کند.
برای رسیدن به افزایش ساعت مطالعه باید برنامه ها به طور تدریجی شما را به سمت ساعت های مطالعاتی بیشتر هدایت کنند. پس در قدم اول به یک روند تدریجی نیاز دارید. بعد از رعایت روند تدریجی، نوبت به تنظیم ساعت خواب، کاهش زمان های اتلافی و تکنیک استفاده از کرنومتر می رسد.
1- ثبت ساعت و افزایش تدریجی
یک روش عالی برای افزایش ساعت مطالعه تکنیک ثبت و افزایش تدریجی است. برای شروع زمان های مطالعه خود را یادداشت کنید. برای مثال از ساعت 10 تا 11 صبح مشغول به مطالعه زیست شناسی بوده اید. سپس هدف گذاری کنید که بعد از یک هفته، همین تایم زیست شناسی را به 1 ساعت و نیم برسانید. این روش را به طور تدریجی و درس به درس انجام دهید.
احتمالا تصور این که بخواهید از ابتدا 10 ساعت در روز مطالعه داشته باشید سخت است اما وقتی با یک روند تدریجی شروع به افزایش ساعت مطالعه کنید. طی 3 ماه به راحتی به 8 ساعت مطالعه در روز می رسید بدون آنکه این افزایش مطالعه خسته کننده و پرفشار باشد.
برای مثال هنگامی که عادت کردید تا زمان های 1 ساعت و نیمه را برای زیست اختصاص دهید، همین عادت را هم برای درس شیمی ایجاد کنید و سپس درس های بعدی. اگر برنامه روزانه شما در ابتدا 4 تایم مطالعاتی یک ساعته داشته باشد، بعد از حدود یک ماه شما توانسته اید که نیم ساعت به هر تایم مطالعه اضافه کنید. به این ترتیب مجموع زمان مطالعاتی شما از 4 ساعت در روز به 6 ساعت می رسد. ادامه همین روند کمک می کند تا طی ماه های بعدی به 8 و 10 ساعت مطالعه در روز هم برسید.
دقت کنید که لزومی ندارد که هر ماه برای زیاد کردن زمان مطالعه خود برنامه ریزی کنید. چون این کار از تمرکز بر سایر جنبه های مهارتی کنکور شما کم می کند. هنگامی که ساعت مطالعه به حد قابل قبولی رسید، فقط کافی است همان ساعت را در طی ماه های بعدی حفظ کنید. برای مثال وقتی که ساعت مطالعه روزانه خود را به 10 ساعت رساندید، همین 10 ساعت را برای حدود 3 ماه حفظ کنید. سپس می توانید برای رساندن مجموع زمان مطالعه به 12 ساعت اقدام کنید.
فراموش نکنید که مجموع زمان مطالعه روزانه و هفتگی خود را یادداشت کنید. ثبت این زمان ها کمک می کند به بررسی اینکه چقدر مطابق برنامه های خود عمل می کنید. همچنین وقتی که به افزایش ساعت مطالعه می رسید با ثبت این زمان انرژی بیشتری برای حفظ روند تدریجی خواهید داشت.
دفتر برنامهریزی VIP یک محصول فوقالعاده جذاب و کاربردی است که میتواند مطالعه و عملکردتان را چند برابر بهتر کند! چاپ جدید این محصول کاملاً تمام رنگی، به همراه آموزش ویدئویی و آموزش بهبود راندمان مطالعاتی تهیه شده است تا برایتان معجزه کند! (ارسال پستی)
2- برنامه ریزی مناسب
در بخش اول درمورد افزایش تدریجی صحبت کردیم اما این روش هنگامی موثر است که با یک برنامه ریزی مناسب همراه باشد. در ابتدا باید یک دید کلی از ساعتی که طی سه ماه می خواهید به آن برسید داشته باشید. برای مثال تازه مطالعه را شروع کرده اید و می خواهید طی سه ماه به 8 ساعت مطالعه روزانه برسید.درس هایی که در هر هفته در برنامه قرار می گیرد را مشخص کنید و برای هفته بعدی افزایش لازم را یادداشت کنید.
ایجاد تنوع در درس های مطالعاتی یکی از عوامل کمک کننده به کاهش خستگی مطالعه است. برای مثال اگر ریاضی و فیزیک یک روز در میان در برنامه قرار بگیرند. این تنوع برای دروس عمومی هم به سادگی قابل اجراست. حتی درمورد درس هایی که هرروز باید در برنامه داشته باشید می توانید با ایجاد تنوع در منبع مطالعه بین کتاب یا درسنامه، یا قرار دادن زمان مرور و تست اختصاصی به حفظ تنوع آن کمک کنید. پس حتما برای درس خواندن برنامه داشته باشید. مقاله زیر را در مورد برنامه ریزی از دست ندهید! این مقاله با آموزش نحوه برنامه ریزی اصولی کمک می کند افزایش ساعت مطالعه را بخوبی انجام دهید.
3-تنظیم خواب
خواب مناسب نقش مهمی را در حفظ تمرکز، یادگیری، انرژی روزانه در هنگام مطالعه دارد. پس با تنظیم خواب می توانید با یک تیر چند نشان بزنید. اگر در طول روز احساس کرختی و سستی دارید به احتمال زیاد تایم خواب مناسبی ندارید. اگر در شروع مطالعه اراده کافی ندارید هم به فکر تنظیم خواب خود باشید.
خواب مناسب خیلی ارتباطی به میزان ساعتی که در خواب هستید ندارد. خواب زمانی می تواند فواید خود را داشته باشد که در زمان مناسب از شب انجام شود. خوابیدن در ساعت 10 تا 2 بهترین زمان برای آرامش ذهن، تکمیل فرآیند یادگیری و… است. پس اگر می خواهید که در طول روز سرحال باشید شب زودتر بخوابید و صبح زودتر بیدار شوید.
شاید فکر کنید که اگر شب زود بخوابید بخش زیادی از تایم مطالعه خود را از دست خواهید داد. اما این یک تصور اشتباه است! خواب مناسب باعث می شود صبح زودتر بیدار شوید و مطالعه در صبح زود بازده چندین برابر بیشتری دارد. یعنی میزان پیشروی و یادگیری در دروسی که صبح مطالعه می کنید بسیار بیشتر است. علاوه بر آن تا ظهر می توانید به بسیاری از برنامه های خود برسید و نیازی نیست که برای جبران کم کاری ها شب را بیدار بمانید. به امتحانش میارزه!
تنظیم خواب با حفظ انرژی جسمی شما در طول روز، حفظ تمرکز و افزایش یادگیری باعث می شود که مطالعه مفیدتری داشته باشید. وقتی با انرژی کافی روز خود را آغاز کنید از طفره رفتن برای شروع درس دور می شوید. علاوه بر اینکه در طول روز هم کمتر دچار خستگی می شوید. تنظیم خواب شما را آماده می کند تا تایم های اتلافی برنامه خود را هم به حداقل برسانید. اگر نمی دانید چطور خواب تان را تنظیم کنید مقاله زیر مخصوص شماست.
4-کاهش زمان های اتلافی
حتی بهترین برنامه ریزی ها بدون مدیریت زمان های اتلافی نمی توانند نتیجه بخش باشند. پس زمان های اتلافی خود را بشناسید و آن ها را با کارهای مفید جایگزین کنید. برای شناسایی زمان اتلافی بهترین کار استفاده از قلم و کاغذ برای ثبت مدت زمان انجام کارهای مختلف است. این کار می تواند زمان های مرده و تلف شده را به زمان مفید کمک کند و افزایش ساعت مطالعه از این روش بسیار ساده است.
از اول صبح که بیدار می شوید زمان شروع و پایان تمامی فعالیت های خود را یادداشت کنید. قرار نیست این کار را تا همیشه ادامه دهید! فقط دو سه روزی برای پیدا کردن زمان های اتلافی ضروری است. مثلا اگر از ساعت 8 به مسواک زدن مشغول می شوید، وقتی به اتاق برگشتید زمان پایان کار را یادداشت کنید. زمان صبحانه، بازه های مطالعاتی، استراحت بین مطالعه، تماشای تلوزیون، صحبت با خانواده و … هرکاری که در روز انجام می دهید را بنویسید.
آخر شب وقت بررسی زمانی است که برای هرکارری اختصاص می دهید. زمان هرکدام از کارها را مطابق با اهمیت آن تغییر دهید. مثلا تایمی که برای ناهار خوردن ثبت کرده اید حدود 2 ساعت است. در برنامه روز های بعدی این زمان را به 1 ساعت کاهش دهید. به همین ترتیب زمانی که برای هرکاری صرف می شود مدیریت کنید. یکی از موثر ترین تکنیک ها برای کاهش زمان های اتلافی استفاده از کرنومتر است که در ادامه بیشتر درمورد آن صحبت می کنیم.
5-استفاده از کرنومتر
کرنومتر یک ابزار کمکی برای ثبت دقیق زمان مطالعه برای کمک به افزایش ساعت مطالعه است. تایم تمامی فعالیت های روزانه خود را با کرونومتر ثبت کنید. حتی اگر در وسط مطالعه افکاری تمرکز شما را بهم ریختند، تا زمانی که تمرکز مجددا برگردد را با کرنومتر محاسبه کنید. این کار باعث می شود که تایم های اتلافی پنهانی که در ساعت مطالعه رخ می دهند، شناسایی کنید.
ثیت ساعت مطالعه با کرنومتر ارزیابی خیلی دقیقی از عادت های مطالعاتی شما ارائه می کند. گاهی اوقات دانش آموزان می گویند که زمان خیلی زیادی را برای درسی گذاشته اند و با خستگی برنامه ها را پیش می برند اما کیفیت مطالعه پایین است. اما هنگامی که با کرنومتر به ثبت زمان های مفید همراه با تمرکز در طول مطالعه می پردازند متوجه می شوند که اصلا درس نخوانده اند!
هنگامی که تمرکز از دست برود، فکر برای مدت زیادی درگیر مسائل دیگری بجز درس است. انرژی مصرفی ذهن شما در این حالت چندین برابر بیشتر از زمانی است که مشغول مطالعه سختترین مسائل ریاضی هستید! پس طبیعتا خستگی خیلی بیشتری را به جای می گذارند و بازده کمی از تایم مطالعه خود می گیرید.
اگر مشکل تمرکز دارید، در قدم اول به تنظیم خواب بپردازید. سپس برنامه مناسبی برای مطالعه فراهم کنید و زمان فعالیت های روزانه خود را با کرنومتر ثبت کنید. اگر مشکل تمرکزتان برطرف نشد، حتما با مشاور خود درمورد راهکارهای افزایش تمرکز صحبت کنید.
نتیجه گیری
در مشاوره خصوصی کنکور افزایش ساعت مطالعه یکی از مهمترین دغدغه مشاور و دانش آموز است. در این مقاله با تکنیک های ساده ای یاد گرفتید که چگونه ساعت درس خواندن خود را افزایش دهید. برنامه ریزی مناسب برای افزایش تدریجی ساعت مطالعه، تنظیم خواب و کاهش زمان های اتلافی را رعایت کنید و با استفاده از کرنومتر به طور دقیق تری بر تایم فعالیت روزانه خود نظارت کنید. هر چقدر بیشتر درس بخوانید و بیشتر تست بزنید احتمال موفقیت تان در کنکور بیشتر می شود. ویس مشاوره ای زیر که در تیم مشاورین دورخیز تهیه شده است را هم حتماً گوش کنید.
سلام خسته نباشید
یک سوال برنامه ریزی هزینه داره یا اصلا برنامه ریزی انجام میدید؟
سلام. بله توسط مشاورین رتبه برتر مجموعه انجام میشود.
سلام. ممنون بابت مطالب خیلی خوبتون…😀🌹
سلام،من تو وقت مطالعه خسته میشم،یعنی از درس سیر میشم نمیتونم بخونم،این رفتار بعد سال نهم شروع شد چون مدرسه ها غیر حضوری شد بعد اون من احساس تنبلی پیدا کردم،من جزو نفرات برتر بودم اما من امروزه ها به شدت افت کردم
سلام وقتتون بخیر
من چند سوال داشتم اول اینکه در مورد کنکور سال ۱۴۰۲ میگن که فقط دروس تخصصی هستن و عمومی ها حذفن.درسته؟و اینکه آیا واقعا کنکور هر ۶ ماه یکبار برگزار میشه؟
و الان دیدم شماره گذاشتین برای برنامه ریزی.آیا رایگان هست یا نه؟!
ممنون میشم پاسخ بدین🙏🏻
سلام. بله
بله قرار هست هر 6 ماه یکبار برگزار شود.
خسته نباشید
طول روز همه درسا رو بخونیم همه عمومیا و همه تخصصیا اشکال نداره ؟؟؟ یا خارج از برنامه نرماله؟؟
سلام . نه چه اشکالی؟ یکی در میون باشه. شروعش از درس هاس سنگین تر و مفهومی تر / موفق باشی
متوسط ساعات مطالعه نرمال اصولا چقد
است؟؟؟
کلاس یازدهمی
برای شما در روزهایی که مدرسه میرین 6 ساعت خوبه(تا 7 ساعتم میتونه برسه..بستگی داره مدرستون چه ساعتی تموم میشه) و برای روزهای تعطیل 10 ساعت خوبه
شما برنامه ریزی درسی هم دارین؟
سلام علیرضا جان. بله با شماره 09101801700 تماس بگیر یا کلمه “برنامه ریزی” رو پیامک کن تا باهات تماس بگیریم.
دقیقا ؛استراحت بین مطالعه خیلی مفیده و باید مفید استراحت کنیم.
تا دچار آشفتگی ذهنی نشویم