دانش آموزان کنکوری هنگام روبرو شدن با حجم بسیار زیاد مطالب درسی ممکن است دچار سردرگمی و نگرانی شوند. بسیار مهم است که دانش آموزان پس از مطالعه درس آن را به خوبی به ذهن خود بسپارند و وارد حافظه بلند مدت کنند. همچنین آنها باید بتوانند پس از گذشته مدتی مطالب مهم کتاب را مرور کنند و ذهن خود را برای پذیرش مطالب جدید آماده کنند.
اما آیا به خاطر سپاری حجم زیاد مطالب کتاب ها به آسانی امکان پذیر است؟ آیا دانش آموزان فرصت کافی برای مرور کلیه مطالب کتاب از ابتدا تا انتها را دارند؟ قطعاً پاسخ این سوالات خیر است. پس دانش آموز باید به دنبال چاره ای باشد تا بتواند مطالب مهم را به صورت کم حجم تر جمع آوری کند و برای مرور، مطالب مهم تر را از مطالب سطحی تر جدا کند. تکنیکی که دانش آموز باید به کار ببندد همان فن خلاصه نویسی است. اگر شما هم میخواهید بدانید که چطور خلاصه نویسی کنیم؟ تا پایان این مقاله همراه ما باشید. 😀
خلاصه نویسی و مزایای آن
برای اینکه دانش آموز بتواند به درک کاملی از مفاهیم کتاب برسد و نکات کم اهمیت تر را از آن حذف کند باید با روش هایی مطالب مهم درس را استخراج کند. به این روش ها که برای کوتاه کردن متن کتاب به کار میروند خلاصه نویسی می گوییم. آنچه مهم است این است که ما بدانیم که باید چطور خلاصه نویسی کنیم؟ تا هم مطالب مهم را استخراج کنیم و هم وقت و انرژی زیادی از دست ندهیم.
باید توجه داشت که خلاصه نویسی باید به گونه ای انجام شود که تلخیص مطالب، مفهوم درس را تغییر ندهد و از مطالب مهم درس کم نکند. همچنین بهتر است خلاصه نویسی به زبان ساده انجام گیرد تا دانش آموز درک بهتر و راحت تری از مطالب داشته باشد.
بسیاری از دانشآموزان علی رغم تلاش و زحمت زیادی که برای کنکور صرف میکنند، در کنکور به رتبه های نجومی میرسند. علت اصلی این موضوع غافل شدن از مهارتهای مهم کنکور است. آزمون مشاوره هوشمند دورخیز میتواند سطح آمادگی فنی و مهارتی شما را پیدا و آن را تحلیل کند. این تحلیل طوری است که به صورت آنلاین تمامی مشکلات مهارتی و مشاورهای شما را کشف کرده و برای رفع آنها راهکارهایی به صورت ویس و مقالههای مفید ارائه میکند.
آیا دوست دارید یک مشاور بسیار باهوش و حرفهای به شما راهکارهای شخصی کسب رتبه برتر در کنکور را بگوید؟ آیا دوست دارید با دادن یک تست کوچک کلی توصیه و راهکار بگیرید تا با اجرای آنها موفقیتتان در کنکور تضمین شود؟
سامانه مشاوره هوشمند دورخیز ، هوشمندانه و حرفهای به شما میگوید برای کنکور چکار کنید و چکار نکنید! چون شرایط شما را آنالیز میکند و توصیههای شخصی ارائه میکند! همین الان شروع کنید!
شاید در ظاهر خلاصه نویسی وقت زیادی از دانش آموز بگیرد و دانش آموزان تمایل داشته باشند به جای آنکه مطالب را به طور خلاصه بنویسند چند بار از روی آن مطالب بخوانند. اما خلاصه نویسی برای دانش آموزان کنکوری دارای اهمیت بسیار زیادی است. در بخش زیر به چند مورد از مزایای آن اشاره می کنیم:
- آسان تر شدن یادگیری و فهم بهتر مطالب با استفاده از خلاصه نویسی به زبان ساده
- صرفه جویی در وقت به هنگام مرور مطالب
- افزایش تمرکز و دقت در مطالعه درس به هنگام خلاصه نویسی
- استفاده از مطالب خلاصه شده برای شب امتحان و روزهای آخر باقی مانده به کنکور
- انتقال مطالب از حافظه کوتاه مدت به حافظه بلند مدت
چه زمانی خلاصه نویسی را شروع کنیم؟
اولین قدم برای اینکه بفهمیم چطور برای کنکور خلاصه نویسی کنیم این است که بهترین زمان انجام خلاصه نویسی را تشخیص دهیم. معمولاً وقتی دانش آموزان مشغول خواندن دور اول مطالب درس هستند احساس میکنند همه مطالب اهمیت یکسان و بالایی دارند. در نتیجه اولین دوره مطالعه نمی تواند زمان مناسبی برای انجام خلاصه نویسی باشد. برای اینکه دانش آموز بداند چطور خلاصه نویسی کند و چه زمانی شروع به این کار کند باید اطلاعات مطالب درس را یک دور به طور کامل بخواند و آنها را یاد بگیرد. و خلاصه نویسی را انجام دهد. سپس با حل سوالات و بررسی تست ها خلاصه های خود را تکمیل کند. خلاصه نویسی برای همه دانش آموزان مفید است و دانش آموزان میتوانند از سال هفتم خلاصه نویسی را انجام دهند و تمرین کنند.
چطور خلاصه نویسی کنیم؟
تقریباً همه دانش آموزان کنکوری حداقل یک بار خلاصه نویسی را انجام دادند و تا حدودی با آن آشنایی دارند. اما اینکه ما چطور خلاصه نویسی کنیم؟ بسیار مهم است و کمک زیادی به عمقی کردن مطالب یاد گرفته شده می کند.
اگر شما هم دوست دارید با روشهای مختلف خلاصهنویسی آشنا شوید و به این سوال که چطور برای کنکور خلاصه نویسی کنیم پاسخ دهید حتماً ادامه این مقاله را با دقت مطالعه کنید.
خط کشیدن و هایلایت کردن
یکی از روش هایی که دانش آموزان با استفاده از آن می توانند به خلاصه نویسی و پردازنده ها و نکاتی که اهمیت بیشتری دارند را از سایر نکات جدا کنند خط کشیدن زیر نکات مهم یا هایلایت کردن کلمات کلیدی است.
این روش خلاصه برداری و استخراج نکات مهم برای دانش آموزانی کاربرد دارد که می خواهند همه نکات ریز کتاب را نیز به خاطر بسپارند.
نوشتن کلمات کلیدی
یکی از مهمترین روش هایی که در پاسخ به سوال چطور خلاصه نویسی کنیم وجود دارد نوشتن کلمات و عبارات کلیدی است. این روش از شما میخواهد کلیه کلمات و عبارات کلیدی و مهم موجود درس را یادداشت برداری کنید به جای آنکه برای مرور و مطالعه مجدد کلیه مطالب سطحی کتاب را بخوانید فقط مطالب مهم تر و کلیدی را مرور کنید. این روش تقریباً مهمترین روش خلاصه نویسی کنکور است.
حاشیه نویسی
اکثر دانش آموزان داوطلبان کنکوری برای مطالعه عمیق دروس خود چه برای پرسش های کلاسی و چه برای کنکور از حاشیه نویسی در کتاب استفاده می کند. دانش آموزانی که از حاشیه نویسی به عنوان خلاصه برداری استفاده میکنند باید جملات و کلمات کلیدی را به صورت جداگانه یادداشت کنند و مطالبی که برای روشن تر شدن درس و عمیق تر شدن مطالب لازم است در حاشیه کتاب خود یادداشت کنند. این کار باعث می شود وقتی دانش آموز برای جمع بندی مطالب به سراغ کتاب درسی میرود خیلی راحت تر مطالب را به یاد بیاورد و به درک عمیق تری از مفاهیم کتاب برسد.
خلاصه نویسی نموداری
در خلاصه نویسی به روش نموداری مطالب را به شکلی خلاصه می کنیم که شبیه به یک نمودار درختی می شود. در این درخت موضوع اصلی مبحث تنه قرار می گیرد مباحث فرعی و تیترهای کوچکتر شاخه های اصلی، و نکات و مطالب جزیی تر به عنوان برگ در نظر گرفته میشود. این روش یکی از بهترین روش های خلاصه نویسی است و به روشن و واضح شدن مطلب کمک زیادی میکند.
اگر به دنبال روشهای پیشرفته مطالعه و خلاصه نویسی هستید، پکیج فنون موفقیت در کنکور که حاصل تجربه رتبههای برتر کنکور است، مناسب شماست. توصیه میکنیم حتما با آن آشنا شوید.
این پکیج شامل آموزش روش مطالعه دروس و فنون و تکنیکهای تست زنی و یادگیری مخصوص کنکور است.
با استفاده از این پکیچ میتوانید مطالعه سریع و پربازدهی داشته باشید و سریعتر درسها را یاد بگیرید و فراموش نکنید! همچنین بتوانید در آزمونهای آزمایشی و کنکور با استفاده از تکنیک های تست زنی بهتر عمل کنید.
بازخوانی مجدد خلاصه ها
پس از اینکه دانش آموز خلاصه نویسی را انجام داد و کلیه مطالبی که به نظرش مهم بودند را یادداشت کرد، لازم است بار دیگر خلاصه های خود را بازخوانی کند تا مطمئن شود کلیه مطالب مهم را یادداشت کرده است. در بازخوانی مجدد خلاصه ها دانش آموز یک بار دیگر خلاصه ها را مرور می کند و در صورت لزوم نکاتی را به آنها اضافه میکند.
خلاصه نویسی دروس عمومی کنکور
برای اینکه تسلط خود را بر دروس عمومی افزایش دهیم لازم است از این دروس نیز خلاصه برداری کنیم. اما اینکه چطور برای کنکور خلاصه نویسی کنیم؟ خود مسئله مهمی است. در این قسمت از مقاله در مورد اینکه چطور خلاصه نویسی کنیم؟ به تفکیک دروس مطالبی را به شما آموزش می دهیم. پس برای آشنایی بیشتر با خلاصه نویسی دروس عمومی کنکور ادامه این مقاله را از دست ندهید.
خلاصه نویسی درس فارسی
- زیر لغاتی که به لحاظ معنایی اهمیت زیادی در کنکور دارند خط بکشید. و حتی کلمات هم معنی آنها را در کنارشان یادداشت کنید.
- کلماتی که به لحاظ املایی در کنکور اهمیت دارند هایلایت کنید. و دور کلماتی که در املای آنها مشکل دارید با یک رنگ دیگر خط بکشید.
- از قسمت تاریخ ادبیات و آثار و کتب نویسندگان نام برده شده در کتاب حتماً خلاصه نویسی انجام دهید.
- با توجه به سوالات کنکور سالهای قبل تحلیل تست های کنکور آنها نکاتی که در کنکور مهم بودند را به خلاصه نویسی خود اضافه کنید.
- دقت کنید چه خلاصه نویسی باید کوتاه و مختصر اما سرشار از نکات مهم باشد تا در هنگام جمع بندی و مرور وقت زیادی از شما نگیرد.
اگر میخواهید با روش درست مطالعه ادبیات اشنا شوید مقاله زیر را مطالعه کنید.
خلاصه نویسی درس دین و زندگی
- یکی از مهمترین موارد خلاصه نویسی درس دین و زندگی خلاصه نویسی از نکات آیات و روایات است.
- اشعاری که در کتاب آورده شده باید جمع آوری شود و نکات و مبحث مربوط به هرکدام به طور خلاصه در کنار آن یادداشت شود.
- عبارات و کلمات کلیدی آیه و حدیث هایلایت شود.
- با استفاده از تست های کنکور سالهای قبل نکات کنکوری استخراج شود و به طور خلاصه یادداشت شود.
- متن کتاب دین و زندگی سرشار از نکات مهم است و باید این نکات کلیدی هایلایت ، حاشیه نویسی و خلاصه برداری شود.
خلاصه نویسی درس عربی
- برای خلاصه نویسی درس عربی باید کلیه قواعد موجود در کتاب را در یک دفترچه جداگانه به صورت منسجم یادداشت کنیم.
- برای هر کدام از قواعد حداقل یک مثال یادداشت کنیم.
- با توجه به سوالات کنکور سالهای قبل نکات کنکوری مهم را در کنار قواعد مربوطه یادداشت کنیم.
- بهترین کار برای تقویت بخش ترجمه در درس عربی این است که کلیه لغات را با معنی در یک دفترچه منظم یادداشت کنیم.
- برای یادگیری لغات سخت ریشه کلمه ها را در کنار آن کلمات یادداشت کنیم.
توصیه میکنیم مقاله زیر را مطالعه کنید.
خلاصه نویسی درس زبان
- قواعد و لغات به صورت جداگانه بخوانید و یادداشت برداری کنید.
- لغات سخت را هایلایت کنید.
- در هر روز به مرور یک درس بپردازید و خلاصه های یک درس را بخوانید.
- با توجه به تست های کنکور سال های قبل نکات کنکوری درس زبان را استخراج کنید و خلاصه نویسی کنید
برای آشنایی با اهمیت بررسی سوالات کنکور سال های قبل مقاله زیر را از دست ندهید.
خلاصه نویسی دروس تخصصی
با توجه به میزان اهمیت ای که دروس تخصصی در کنکور دارند لازم است تسلط خود را بر این دروس افزایش دهیم. یکی از راههایی که برای افزایش تسلط بر دروس تخصصی بسیار می تواند کمک کننده باشد خلاصه نویسی است. اما آنچه مهم است این است که بدانیم چطور خلاصه نویسی کنیم؟و برای آنکه خلاصه های برای کنکور مفید باشد بدانیم چطور برای کنکور خلاصه نویسی کنیم؟
خلاصه نویسی دروس حفظی
دروس تخصصی همواره به دو دسته دروس حفظی و فرمولی و قواعدی تقسیم می شوند. که هر کدام برای خلاصه نویسی شیوه خاص خود را دارند. خلاصه نویسی دروس حفظی بهتر است زمانی انجام شود که حداقل یک دور به طور کامل درس را خوانده باشید. سپس نکات مهم آن را در ذهن خود ساده کنید و از آنها خلاصه نویسی کنید. دقت کنید که خلاصه نویسی نباید به شکل کپی کردن مطلب انجام گیرد.
خلاصه نویسی دروس قواعدی و فرمول دار
در مبحث قبل گفتیم دروس تخصصی به دو بخش حفظی و فرمولی تقسیم می شوند. در بالا در مورد روش خلاصه برداری درس حفظی صحبت کردیم حالا به سراغ خلاصه نویسی دروس فرمولی و قواعدی می رویم. برای دروس قواعدی و فرمولی باید فرمول ها و قواعد مهم آن درس را به صورت منسجم یادداشت کنید و برای هرکدام حداقل یک مثال بنویسید تا موارد کاربرد آن را بدانید. این کار به شما کمک می کند هنگام نیاز به یادآوری فرمول ها یا قواعد نیازی نباشد به کتاب اصلی مراجعه کنید و برای پیدا کردن فرمول مورد نظر وقت زیادی صرف کنید.
جمع بندی
هر سال دانش آموزان کنکوری با حجم زیادی از مطالب روبرو می شوند که به ذهن سپردن همه آنها کاری دشوار و تقریباً غیر ممکن است. به همین منظور استفاده از فن خلاصه نویسی اهمیت زیادی دارد. رعایت نکات خاصی در مورد خلاصه نویسی میتواند کیفیت انجام آن را افزایش دهد.
اولین نکته ای که در مورد خلاصه نویسی باید بدانیم این است که خلاصه نویسی را در زمان در سطح خود انجام دهیم و خیلی دیر یا زود به سراغ آن نرویم. سپس باید بدانیم خلاصه نویسی را با چه روشی انجام دهیم و کدام روش برای هر یک از دروس مناسب است در مقاله فوق به کلیه این مطالب به تفصیل اشاره شده است.