Search
Generic filters
نوع محتوا
همه
نوشته‌ها
اخبار
جزوات
گام به گام ها
نمونه سوالات
جزوات استخدام
محصولات

معرفی رشته مهندسی شیمی

رشته مهندسی شیمی از جمله رشته هایی است که داوطلبان از طریق کنکور ریاضی میتوانند در دانشگاه در آن به ادامه تحصیل بپردازند. مهندسان شیمی بیش از یک قرن است که در حال بهبود وضعیت رفاهی ما هستند. از توسعه تراشه های رایانه ای کوچکتر و سریعتر گرفته تا نوآوری در بازیافت، درمان بیماری ها، تمیز کردن آب و تولید انرژی، در همه ی این فرآیندها و محصولات ردپایی از مهندسی شیمی و مهندسان شیمی یافت میشود.

در این مقاله به معرفی رشته مهندسی شیمی می پردازیم. رتبه قبولی، دروس، میزان درآمد، مزایا و معایب و مدت تحصیل در آن را بررسی می کنیم. با گرایش های آن برای ادامه تحصیل آشنا می شوید. در نهایت با مشورت و شناخت کامل می توانید تصمیم بگیرید که وارد این رشته بشوید یا خیر. پس تا آخر این مقاله همراه ما باشید.🤗

معرفی رشته مهندسی شیمی

معرفی رشته مهندسی شیمی

مهندسی شیمی رشته ای است که بر زمینه های مختلف فناوری تأثیر می گذارد. مهندسان شیمی بر روی فرآیندها و محصولات تمرکز می کنند، آنها فرایندهایی را برای ایجاد محصولات، توسعه و طراحی می کنند. تمرکز رشته مهندسی شیمی بر بهبود فرآیندهای موجود یا ایجاد فرآیندهای جدید است.

رشته ” مهندسی شیمی ” اغلب برای توصیف یک حوزه مهندسی بسیار گسترده استفاده می شود. بنابراین تعجب آور نیست که مهندسان شیمی به عنوان “مهندسان جهانی” شناخته می شوند.

در ابتدایی ترین سطح یک مهندس شیمی در تبدیل یک چیز به چیز دیگر نقش دارد، کمی شبیه شعبده باز! اما برای یک مهندس شیمی، عصای جادویی یک میکروسکوپ است و خرگوش می تواند یک فرایند پیچیده جدید باشد که باعث می شود مثلاً آیفون ارتقا یاید یا ذوب بستنی را متوقف کند. مهندسان شیمی فرآیندهای توسعه یافته در آزمایشگاه را به کاربردهای عملی برای تولید تجاری محصولات تبدیل می کنند و سپس برای حفظ و بهبود آن فرآیندها تلاش می کنند. آنها به پایه های اصلی مهندسی متکی هستند مانند: ریاضیات، فیزیک و شیمی و زیست شناسی.

شایان ذکر است که مهندسی شیمی از فیزیک، شیمی، ریاضیات و زیست شناسی برای ایجاد واکنش ها و تحولات شیمیایی، تولید محصولات و مواد مفید برای توسعه جامعه استفاده می کند و یکی از رشته های مهندسی است که به طور گسترده ای برای انواع مشاغل و صنایع مورد نیاز است و بنابراین تقاضا برای مهندسان شیمی رو به افزایش می باشد.
کاربردهای مهندسی شیمی در همه جنبه های زندگی و از جمله این موارد استفاده می شود:

تولید فلزات، نیمه هادی ها، پلاستیک ها، شیشه و سایر موادی که در سایر رشته ها به کار برده می شوند تا محصولات نهایی مانند تلویزیون، کامپیوتر، پخش کننده موسیقی و سایر محصولات را تولید یا مونتاژ کنند. مهندسی شیمی در ساخت بسیاری از مواد غذایی از جمله لبنیات، آب میوه، شکلات و غیره نقش دارد. عملاً همه چیز در یخچال و فریزر نتیجه فرآیندهای مهندسی شیمی است، حتی مکانیسم یخچال و فریزر نیز در نتیجه گروهی از فرایندهای مهندسی شیمی است. مهندسی شیمی در فرآیند تولید صابون، شامپو، خمیر دندان و سایر مواد شوینده نقش دارد.

معرفی رشته مهندسی شیمی

مدت تحصیل و دروس رشته مهندسی شیمی

تعداد کل واحدهای درسی دوره کارشناسی رشته مهندسی شیمی 140واحد می باشد.

  • دروس عمومی رشته مهندسی شیمی 20 واحد: ادبیات فارسی ـ زبان عمومی ـ تاریخ وتمدن اسلامی ـ اندیشه ـ تربیت بدنی و…
  • دروس پایه رشته مهندسی شیمی 46واحد: ریاضی عمومی1و2 ـ فیزیک عمومی 1و2 ـ معادلات دیفرانسیل ـ  شیمی تجزیه و…
  • دروس تخصصی رشته مهندسی شیمی 55 واحد: مکانیک سیالات1و2 ـ ترمودینامیک ـ  انتقال حرارت1و2 ـ  کنترل فرآیند ـ موازنه انرژی و مواد و…
  • دروس اختیاری رشته مهندسی شیمی 19 واحد: فرآیند های پتروشیمی ـ  فرآیند های پالایش ـ صنایع غذایی و…
پیشنهاد مطالعه  مزایای قبولی دانشگاه فرهنگیان (حقوق، سربازی و...)

ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر

امکان ادامه تحصیل در گرایش های کارشناسی ارشد مهندسی شیمی در داخل و خارج کشور در مقطع دکترا و کارشناسی ارشد وجود دارد.  پذیرش دانشجویان در خارج کشور در گرایشهایی مانند پلیمر، مهندسی محیط زیست، بیوتکنولوژی، نانو  یشتر است. زیرا در این گرایش های نوظهور، زمینه پژوهشی و تحقیقاتی بیشتری وجود دارد. گرایش هایی مانند طراحی فرآیند، فرآیند های جداسازی در ایران تقاضای بسیاری دارد و دارای پروژه های تحقیقاتی گسترده ای میباشد.

کارشناسی ارشد مهندسی شیمی شامل: طراحی فرآیندهای صنعت نفت، صنایع غذایی، بیوتکنولوژی، پلیمر، ترموسینیتیک و کاتالیست، پدیده‌های انتقال و فرآیندهای جداسازی، مدلسازی، شبیه‌سازی و کنترل، محیط زیست، صنایع گاز، پتروشیمی، نانو فناوری، صنایع شیمیایی معدنی

پیشنهاد مطالعه  بورسیه مهندسی فرصتی برای تحصیل در اروپا و آمریکا

دانشجویان و فارغ التحصیلان این رشته با یادگیری زبان کشور مقصد، افزایش مهارت در بکارگیری نرم افزار های مورد نیاز این رشته، چاپ مقالات معتبر، شرکت در همایش ها و مسابقات بین المللی، معدل بالا در مقطع کارشناسی و … و مشارکت در پروژه های مهم میتوانند شانس پذیرش خود را در کشور مورد نظر بیشتر کنند.

معرفی رشته مهندسی شیمی

بازار کار، موقعیت شغلی و میزان درآمد مهندسی شیمی

مهندسان شیمی در زمینه های مختلفی کار می کنند. به عنوان مثال، آنها ممکن است در یک پالایشگاه نفت کار کنند تا نفت خام را به بنزین، سوخت جت، سوخت دیزل، روغن روان کننده، حلال ها و مواد پتروشیمی تبدیل کنند. یا در یک کارخانه کود برای تولید نیترات آمونیوم، یا در یک تولیدی محصولات مراقبت پوستی برای مخلوط کردن ده ها ماده برای تولید شامپو یا لوسیون پوست فعالیت میکنند.

زمینه های کاری متخصصان مهندسی شیمی متفاوت است و از جمله این رشته ها:

  • ابزار سازی، طراحی و نوآوری امکانات برای عملیات مختلف
  • برنامه ریزی و بهره برداری از امکانات مختلف
  • تولید مواد شیمیایی
  • کمک به توسعه علوم اتمی و  روند تولید کاغذ، رنگ، پلیمر، پلاستیک، دارو، غذا، کود و تقریباً همه موارد
  • یافتن راه های جدید برای تولید محصولات مختلف از مواد اولیه.
  • کارآمدتر کردن فرآیندهای مختلف با کمترین هزینه ممکن و کمترین آسیب ممکن به محیط زیست
  • مهندسین شیمی می توانند در هر زمینه علمی یا مهندسی، در دفاتر و…  مکانی برای کار خود پیدا کنند، مانند: تدریس، تحقیق و پژوهش، احداث شرکت های جدید

وضعیت  استخدام فارغ التحصیلان مهندسی شیمی در ایران   داری آمار دقیقی نیست. صنایع نفت و گاز و پتروشیمی نقش پررنگ و حیاتی در صنعت در کشور ما دارند، بنابراین عده زیادی از فارغ التحصیلان این رشته در این صنایع استخدام می شوند.  رقابت در کسب موقعیت های شغلی  بهتر در صنایع برتر بسیار زیاد است. براساس این تحقیق یک مهندس شیمی در گروه های شغلی مختلف در سال 1403 به طور میانگین بین 10 میلیون تومان تا 20 میلیون تومان حقوق میگیرد که البته با افزایش مهارت و سابقه کار می تواند بیشتر نیز شود.

پیشنهاد مطالعه  در انتخاب رشته علاقه مهم تره یا پول ؟

توانایی‌های لازم برای رشته مهندسی شیمی

مهندسی شیمی ترکیبی از شیمی با مفاهیم مهندسی و اقتصاد برای حل مشکلات فناوری است. مهارتهای حیاتی مورد نیاز در مهندسی شیمی، درک عمیق شیمی، مهندسی مکانیک و دینامیک سیالات است. علاوه بر این، حجم تولید می تواند بسیار وسیع باشد و باید ملاحظات ساختاری را نیز در نظر گرفت. به همین دلیل، مهندسان شیمی اغلب به دانش مهندسی سازه نیاز دارند.

  • درک اصول مهندسی و ریاضیات
  • مهارت های مدیریت پروژه
  • مهارتهای مدیریت منابع
  • مهارتهای ارتباطی شفاهی و کتبی
  • توانایی تحلیل و حل مسئله
  • توانایی کار به عنوان بخشی از یک تیم
  • ظرفیت ایجاد انگیزه و هدایت تیم
  • رویکرد دقیق و روشمند با توجه خوب به جزئیات
  • آگاهی تجاری
  • خلاقیت و نوآوری.

در صورتی که تمایل به قبولی در رشته مهندسی شیمی دانشگاه های برتر ایران را دارید، پیشنهاد می کنیم که از مشاوره تلفنی انتخاب رشته کنکور سراسری استفاده کنید.

معرفی رشته مهندسی شیمی

نقاط قوت و ضعف رشته مهندسی شیمی

نقاط قوت

  • انعطاف پذیری شغلی
  • حقوق و مزایای سطح بالا
  • توانایی کمک به پیشرفت های معنادار در جامعه

نقاط ضعف

  • کار در محیط های پرتنش
  • رقابت سخت برای کسب موقعیت شغلی خوب به علت افزایش تعداد فارغ التحصیلان
  • کمبود وقت آزاد
  • محیط های کاری خطرناک
پیشنهاد مطالعه  مشاوره انتخاب رشته کنکور 1402

آخرین رتبه قبولی رشته مهندسی شیمی

در رشته های گروه ریاضی برخلاف تجربی ، دانشگاه بیشتر از رشته تعیین کننده رتبه لازم برای قبولی است. به دلیل تعدد دانشگاه های پذیرش کننده، بازه رتبه قبولی رشته مهندسی شیمی بسیار بزرگ است.

آخرین رتبه قبولی در رشته مهندسی شیمی به این صورت است:

  • منطقه 1 : حدود 25000 تا 25800
  • منطقه 2 : حدود 29000 تا 29400
  • منطقه 3 : حدود 22000 تا 22500

این آمار با توجه به قبولی های رشته مهندسی شیمی در سال های گذشته است. دقت کنید که همیشه این اعداد ثابت نیستند و هر سال با توجه به انتخاب رشته داوطلبان، ممکن است قدری تغییر کند. همچنین بومی بودن هم تاثیر مهم در قبولی در شهر خودتان دارد.

حالا اگر می خواهید بدانید که در این رشته قبول می شوید یا نه، مقاله تخمین رتبه کنکور را مطالعه کنید. در این مقاله روش های تخمین رتبه را معرفی کرده ایم.

خلاصه مقاله معرفی رشته مهندسی شیمی

رشته مهندسی شیمی در کنار مزایایی همچون درآمد نسبتا مناسب و بازار کار خوب، سختی هایی نیز دارد به همین علت قبل از انتخاب این رشته بهتر است اطلاعات کسب کرده و خوب فکر کنید تا تصمیم درستی بگیرید. آخرین رتبه قبولی در رشته مهندسی شیمی در منطقه یک 25000 در منطقه دو 29000 و در منطقه سه 22000 می باشد همچنین درآمد این رشته در سال 1403 از حداقل 10 میلیون تومان شروع می شود و بسته محیط کار و مهارت فرد بیشتر می شود.

انتخاب رشته از اساسی ترین تصمیم های زندگی است که آینده تحصیلی و شغلی ما را تغییر می دهد اگر شما نیز در این مورد سردرگم هستید و نگران انتخاب رشته خود هستید و می خواهید انتخاب رشته خوبی انجام دهید می توانید به صفحه مشاوره کنکور بروید و از مشاوران باتجربه و خبره دورخیز کمک بگیرید همچنین هر گونه سوالی در مورد انتخاب رشته داشتید می توانید در قسمت نظرات مطرح کنید تا مشاوران ما در سریع ترین زمان به آن پاسخ بدهند.😊

دنبال مشاور هستی ؟

همونطوری که می‌دونی دورخیز بهترین خدمات مشاوره و برنامه ریزی تحصیلی برای کنکور رو ارائه می‌کنه و حتی برای شروع جلسه اول کاملا رایگانه، پس چرا اطلاعات خودت رو برامون توی فرم نمیزنی که باهات تماس بگیریم و بتونیم توی مسیری که داری کمکت کنیم ؟ 😊

  • این قسمت برای اهداف اعتبارسنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند.
فرم درخواست مشاوره
  • این قسمت برای اهداف اعتبارسنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند.