کنکور اتفاقی مهم است بر آیندهی تحصیلی و حتی شغلی شما تاثیرگذار است، با موفقیت در کنکور و رسیدن به قبولی در رشته و دانشگاهی که قصد تحصیل در آن را برای ساختن آیندهی خود دارید، آن هم با رقابت در بین صدها نفر که مانند شما متقاضی رسیدن به هدف تحصیلی خود هستند.
پس واضح است که ممکن در این دوران فشرده و سنگین، فشاری که به جهت مطالعه و تمرین مداوم بر دانشآموز وارد میشود بیش از اندازه شده و باعث افسردگی در دوران کنکور شود. این افسردگی نه تنها بر عملکرد تحصیلی فرد تاثیر منفی دارد، بلکه روند زندگی او را هم دچار اختلال میکند و آرامش و سلامت او را به خطر میاندازد.
اگر شما هم دانشآموزی کنکوری هستید و باید به احساس و حالات روانی و جسمی خود توجه کنید.
- آیا احساس خستگی و بیرمقی دارید؟
- انگیزهی خود را برای ادامه دادن مطالعه از دست دادهاید؟
- آیا توانایی برنامهریزی دقیق و منظم را برای خودتان ندارید؟
- به طور مکرر احساس غمگینی دارید و در کارهایتان تنبلی میکنید؟
این علائم و علائم دیگر، نشانههای از افسردگی دوران کنکور هستند و دورخیز برای شما این مقاله را آماده کرده است تا کاملترین نکات را دربارهی چیستی افسردگی در دوران کنکور و راههای مقابله و پیشگیری از آن را به طور دقیق و به زبان ساده در اختیار شما قرار بدهد. پس این مقاله را تا انتها با دقت مطالعه کنید!😊
افسردگی در دوران کنکور چیست؟
سلامت روان در دوران کنکور از مهمترین مواردی است که باید به آن توجه داشته باشید. دانشآموزی که به لحاظ سلامت روان دچار مشکل باشد، روند تحصیلیاش دچار اختلال شده و حتی بر روی سلامت جسمیاش هم تاثیر میگذارد. او از برنامهریزی و مطالعه باز میماند و کمکم برای ادامهی راه بیانگیزه و دچار افت تحصیلی میشود.
آمارهای جهانی و ملی نشان میدهد که افسردگی در میان دانشآموزان شایع است و به دلیل فشارهای درسی ممکن است هر کدام از آنها در مقطعی، به خصوص کنکور، دچار افسردگی شوند.
- تعریف علمی افسردگی
افسردگی یک اختلال روحی است که باعث ایجاد احساس غم و اندوه مداوم و از دست رفتن علاقه به چیزهایی که برای شما لذتبخش بودند میشود. افسردگی حتی میتواند در روند خواب و خوردن شما اخلال ایجاد کند و بر جسم شما هم تاثیر منفی بگذارد.
این اتفاقی معمول است که وقتی شما دچار فشار روحی و روانی زیاد میشوید و در موقعیتی دشوار قرار میگیرید، ممکن است به افسردگی دچار شوید و باید سعی کنید با راهکارهای مناسب خود را از موقعیت اندوه دربیاورید و به روند قبلی و طبیعی زندگی خود برگردید.
چون این حالات روانی بر ادامهی فرایند زندگی و فعالیتهای شما تاثیر منفی خواهد گذاشت.
برای اینکه بدانید در دروان کنکور باید چگونه افکار منفی را از خود دور کنید تا دچار اضطراب کنکور و افسردگی نشوید و سال کنکور را به خوبی پشت سر بگذارید، حتما مقالهی هفت راه مثبت اندیشی در دوران کنکور را بخوانید.
- تفاوت افسردگی با استرس و اضطراب
اضطراب و استرس معمولا مرتبط با تنش و نگرانی هستند و باعث ایجاد عدم آرامش میشوند. اما در افسردگی ما با احساسی مواجه هستیم که ناشی از اندوه و ناراحتی است و باعث کاهش انرژی و ایجاد احساس ناامیدی و غم میشود و به نتایج روانی منفیای منجر خواهد شد.
خیلی مهم است که ما این موراد را باهم اشتباه نگیریم و بدانیم که احساس و حالتی که داریم چه چیزی است تا بتوانیم برای درمان یا برطرف کردن آن اقدام کنیم.
نشانههای افسردگی در دانشآموزان کنکوری
برای اینکه بفهمیم آیا یک دانشآموز دواطلب کنکور، دچار افسردگی در دوران کنکور شده و درگیر اضطراب کنکور است، باید به برخی از اصلیترین و مهمترین نشانههای افسردگی در کنکور دقت کنیم:
نشانههای عاطفی و روانشناختی
برخی از این نشانهها را از خلق و خو و روحیات فرد میتوان متوجه شد. از جمله:
- احساس ناامیدی مداوم
فرد افسرده به دلیل نداشتن انگیزه و توان کافی برای ادامهی کار خود، مطالعه و تمرین در دوران کنکور، به تدریج احساس بیارزش بودن کرده و نسبت به خود همیشه احساس بدی دارد.
- عدم لذت بردن از فعالیتها
فعالیتهایی که زمانی موردعلاقهی فرد یا در روند کاری و تحصیلی او بوده کمکم کمرنگ شده و او به آنها بی علاقه میشود، از آنها لذت نمیبرد و قصدی برای انجام آنها ندارد.
- افکار منفی مکرر
وقتی با حجم زیادی از بیانگیزگی و ناامیدی مواجه میشود، شروع به ساختن افکار منفی دربارهی خود در ذهنش میکند. با خود فکر میکند دیگر توان انجام کاری را ندارد و هیچ چیز نتیجهبخش نیست، او شکست خواهد خورد و تلاش فایدهای نخواهد داشت.
- گوشهگیری اجتماعی
فرد دچار افسردگی دچار انزوای اجتماعی میشود. از دست رفتن علاقهی او به انجام فعالیتها باعث میشود او از دوستان و حتی خانوادهی خود و هرگونه ارتباط اجماعی دوری کند و در خلوت خود تنها بماند.
نشانههای جسمی و فیزیولوژیکی
برخی از نشانههای افسردگی در دوران کنکور را میتوان در تغییر جسمی و عادات و حالات بدنی شخص مشاهده کرد. مثل:
- اخلالات خواب
اختلال در خواب به دو دستهی بیخوابی و خواب بیشازحد تقسیم میشود. گاهی اوقات فرد تمام روز را بیحال و کسل است و میخواهد بخوابد، و گاهی اوقات فرد حتی تا بعد از نیمه شب هم نمیتواند بخوابد و خستگی خود را برطرف کند. در هر دو حالت روند فعالیتهای فرد افسرده مختل میشود.
- تغییر در اشتها و وزن
در اینجا هم به دو حالت تغییز اشتها و وزنی اشاره میکنیم، افزایش ناگهانی وزن و کاهش ناگهانی وزن، بدون هیچ دلیل خاص پزشکی که علت آن باشد. استرس و ناراحتی افسردگی در دوران کنکور باعث میشود فرد یا بیشازحد اشتها داشته باشد و یا اشتهای خود را کامل از دست بدهد، که در هر دو حال به فرد آسیب میرسد.
- خستگی مداوم
خستگی همیشگی در هر زمان از شبانهروز و احساس نیاز به خواب بیشتر، یکی از علائمی است که فرد افسرده دارد. خستگی مداوم باعث میشود فرد توانایی انجام کارهای خود را از دست بدهد و نتواند طبق برنامهریزی عمل کند.
- سردرهای مزمن یا دردهای جسمی
تمامی موارد فشار و روحی باعث بروز مشکلات جسمی در فرد میشود. سردردهای مداوم و دردهای بدن بدون علت پزشکی و بیماری، نشانگر حال روحی نامناسب فرد است. به طور معمول این دردها هنگام استرس و ناراحتی بیشتر میشوند و فرد را آزار میدهند.
نشانههای شناختی و تحصیلی
گاهش نشانههای افسردگی در کنکور در موارد درسی و نتایج تحصیلی دانشآموز خود را نشان میدهند. مانند:
- اختلال در تمرکز
از نشانههای افسردگی در کنکور عدم تمرکز داشتن در مطالعه و تمرین دروس است. ناتوانی در خواندن و فهم کامل مطالب درسی و اشتباهات ناشی از عدم تمرکز در تمرین و تست، از مواردی است که به طور مکرر برای دانشآموز اتفاق میافتد.
اگر میخواهید بدانید که چطور باید تمرکر کنید و روند درسی خود را بهبود ببخشید، مقالهی چگونه تمرکر خود را تقویت کنیم را حتما بخوانید تا نکات مهمی را بفهمید!
- فراموشی و افت حافظه
افسردگی تحصیلی در دانشآموزان باعث افت تحصیلی و کم شدن نمرات و بازدهی درسی آنها میشود. به دلایل مطرح شده مانند عدم تمرکز و خستگی و فشار روانی و بیانگیزگی، کمکم روند مطالعهی او مختل میشود و مطالب درسی در خاطرش به خوبی نمیماند، این در نمرات کم و نتایج بد آزمونها نمایان میشود.
- کاهش تصمیمگیری
فرد توانایی برنامهریزی صحیح و تصمیمگیری در رابطه با موارد تحصیلی خود را از دست میدهد. بیشتر زمان خود را بیهدف میگذراند و تصمیمی درست برای روند مطالعهی خود نمیگیرد. این حالت به بیانگیزی و افت تحصیلی میانجامد.
دلایل افسردگی در دوران کنکور
افسردگی در دوران کنکور دلایل متعدد و گوناگونی دارد که باید همهی آنها را در نظر گرفت. این دلایل ریشههای مختلفی دارند که باید برای درمان افسردگی به آنها توجه ویژه داشت. برخی از مهمترینها آنها این موارد هستند:
دلایل روانی و فردی
گاهی اوقات دلایل افسردگی در دروان کنکور مواردی است که از روحیات و تفکرات منفی فرد ناشی میشود. مانند:
- ترس از شکست
تصور اینکه دانشآموز نتواند نتیجهی خوبی را در کنکور کسب کند و توقعات خانواده، مدرسه، آشنایان را برطرف کند و حتی از خودش توقع بالایی داشته باشد و بترسد که نتواند به هدفش برسد، به تدریج فرد را دچار فشار روانی و شدید درسی میکند و به حس عمیق ترس و در نهایت افسردگی منجر میشود.
- عزت نفس پایین
عدم اعتماد و باور به خود از دلایل افسردگی دانشآموزان کنکوری است. فرد در شرایط فشار درسی باور خود را به تواناییهایش از دست میدهد و فکر میکند که نمیتواند به خوبی از پس این کار بربیاید و دیگر به خود احساس خوبی ندارد.
- کمالگرایی افراطی
باید این را قبول کرد که هر فردی ممکن است دچار خطا شود و صرفا باید تلاش کافی برای رسیدن به هدف داشته باشد. اما فردی که دچار کمالگرایی افراطی باشد نمیخواهد اشتباهی انجام بدهد و همه چیز را بینقص و بهترینش را میخواهد، همین باعث ایجاد اضطراب و افسردگی کنکور میشود و وضع را بدتر میکند.
برای آگاهی از اینکه چگونه دچار کمالگرایی بیش از حد نشویم تا در روند تحصیلی ما اخلال ایجاد شود، حتما سری به مقالهی راهکار کنترل کمالگرایی بزنید.
دلایل اجتماعی و خانوادگی
افسردگی در دوران کنکور ممکن است به دلیل شرایط خانوادگی و زندگی شخصی فرد به وجود بیاید. با بررسی این شرایط میتوان به آنها پی برد. مثل:
- انتظارات بالا از طرف خانواده
در دوران کنکور افراد خانوادهی دانشآموز کنکوری ممکن است به صورت ناخودآگاه فشار زیادی را به فرد وارد کنند که باعث اضطراب و افسردگی کنکور در فرد بشود. وقتی انتظارات خانواده از او بالا باشد و همواره بهترین و بیشترین نتیجه را از او بخواهند، دانشآموز به مرور فشار بیشتر درسی را تحمل کرده و در نهایت ممکن است به افسردگی او منجر شود.
- مقایسه اجتماعی
در ماراتن کنکور افراد زیادی باهم بر سر رسیدن به هدفشان رقابت میکنند، اما این به معنی مقایسهی هر روزهی خود با دیگران نیست. شرایط زندگی و تحصیلی هر فرد با دیگری متفاوت است و این مقایسهی بیجا تنها به خود شخص آسیب میزند و باعث از بین رفتن حس اعتماد به نفس او و در نتیجه اضطراب و افسردگی کنکور میشود.
- تغییرات زندگی و تحول اجتماعی
شرایط سال کنکور با سالهای دیگر متفاوت است. به دلیل برنامهی درسی فشرده و سنگین، بیشتر وقت دانشآموز برای مطالعه و تست و تمرین گرفته میشود و بخش زیادی از فعالیتهای متفرقهای که قبل از آن انجام میداد را متوقف میکند. این تغییر و دوری از روتین معمول زندگی و روابط اجتماعی گسترده، به گذراندن وقت به تنهایی برای درس خواندن، ممکن است باعث ایجاد حس تنهایی و ناراحتی در فرد بشود.
دلایل محیطی و آموزشی
شرایط تحصیلی و مدرسه و موراد درسیای فرد کنکوری با آنها سر و کار دارد ممکن است یکی از دلایل مهم افسردگی در دوران کنکور باشد. از جمله:
- حجم زیاد مواد درسی
حجم درسی سال کنکور فشرده و سنگین است. مرور دروس سالهای گذشته به همراه دروس سال جدید و جلو بردن همرمان آنها با مدرسه و برای کنکور، و حتی آمادگی همزمان برای کنکور و امتحانات نهایی، فشار فکری زیادی را به فرد کنکور وارد میکند. یکی از دلایل افسردگی دانشآموزان کنکوری همین حجم و فشار درسی و عدم توانایی در کنترل آن است. فرد ممکن است دچار خستگی و سردرگمی بشود و حساس کند که توانایی انجام کارها را ندارد.
- شرایط محیطی نادرست برای مطالعه
اینکه مطالعه در چه محیطی صورت بگیرد اهمیت بالایی دارد. محیط مطالعه بر کیفیت مطالعه و نتیجهی آن تاثیر مستقیم دارد. با نداشتن یک محیط مناسب برای مطالعه، با داشتن شرایطی مثل سکوت، میز و لوازم تحریر لازم، نور کافی، دمای هوای مناسب و…، کیفیت مطالعهی شما به سطح خوبی نمیرسد و نتایجی که با مطالعهی حتی خیلی زیاد میگیرید همخوانی ندارد. این باعث ناامیدی و ایجاد حس نارضایتی در دانشآموز میشود.
- روشهای آموزش و آزمون نادرست
اینکه از چه روشی برای یادگیری و تمرین دروس استفاده میکنید بسیار اهمیت دارد. گاهی به دلیل ضعیف بودن سطح علمی کلاس درس، مناسب نبودن منابع کنکوری و… مطالعه و تمرین فرد نتایج قابلقبولی را در برندارد. علاوه بر آن باید توجه داشته باشید که بخش زیادی از موفقیت در این زمینه به خود فرد و تلاشهایش بر میگردد و نباید همهی توجه و توقعات را به منابع و کلاسها معطوف کرد. علاوه بر آن باید برای نتیجهگیری بهترو سنجی خود، آزمونهای با کیفیتی را شرکت کرد که با نقاط ضعف و قوت خود آشنا شوید. توجه نکردن به هر کدام از این موارد، میتواند به اضطراب و افسردگی دوران کنکور منجر شود.
راهکارهای تخصصی برای مقابله با افسردگی در دوران کنکور
برای اینکه دانشآموز دچار اضطراب و افسردگی کنکور توانایی مقابله با افسردگی کنکور را داشته باشد و به شرایط عادی زندگی و تحصیلی برگردد، باید از راهکاری درست و اصولی استفاده کند تا هرچه سریعتر با افسردگی خود مقابله کند. ماندن در حالت افسردگی به مدت زیاد، آسیبهای جدیای به روحیهی فرد و زندگی او خواهد زد. پس باید برای درمان افسردگی در کنکور به صورت جدی و پیگیرانه اقدام کنید.
برای اطلاع از موراد بیشتر در زمنیه، مقالهی راهکارهای کاهش اضطراب را بخوانید تا بدانید که در صورت قرار گرفتن در موقعیت اضطراب چطور باید رفتار و تفکر کنید تا کنترل خود را از دست ندهید و دچار حال روی بدی نشوید.
راهکارهای روانشناختی
برخی از این راهکارها در حیطهی روانشناخی هستند که به حوزههای مشاوره، روانشناسی و حتی روانپزشکی برمیگردند. این راهکارها اغلب با مراجعه به فرد متخصص انجام میشود. مانند:
- مراجعه به مشاور
در صورت بروز هر کدام از نشانههای افسردگی در کنکور در دانشآموز، باید در اسرع وقت به مشاور متخصص این حوزه مراجعه کنید. بهترین راه برای مقابله با افسردگی و موارد اینچنینی مراجعه به یک متخصص است تا شما را راهنمایی و درمان کند. در این مواقع فرد به تنهایی با وجود فشار زیادی که بر او وارد شده است قادر به حل مشکل خود و نیست همراهی یک مشاور خوب میتواند به درمان افسردگی در دوران کنکور او و بازگشتش به حال طبیعی کمک زیادی کند.
- تکنیکهای شناختی-رفتاری (CBT)
رفتاردرمانیشناختی از موارد درمان افسردگی در دوران کنکور است. این کار یک نوع مداخلهی روانی-اجتماعی است که با هدف کاهش دادن علائم شرایط مختلف سلامت روانی، به خصوص افسردگی و اضطراب انجام میشود. در این فعالیت ما به بررسی افکار و اخساسات خود میپرداریم تا بدانیم که احساس افسردگی و اضطراب ما از کجا ناشی میشود و چگونه میتوان آن را برطرف کرد. در این موضوع باید حتما از روانشناس مختصص کمک بگیرید تا بتواند شما را راهنمایی کند.
- مراقبه و مدیتیشن
هنگامی که دچار اضطراب و افسردگی کنکور میشویم، باید سعی کنیم تا با تمرینات ذهنی، وضعیت ذهنی خود را بهتر کنیم. مراقبه و مدیتیشن میتواند به بهتر شدن شرایط روانی ما کمک کند و باعث آرامش و تخلیهی ذهن از افکار منفی و استرس شود. گوش دادن به موسیقیهای ملایم، پادکستهای آرامشبخش و امیدبخش، خواندن کتاب و متون انگیزشی و از این دست موارد هم میتواند کمککننده باشد.
راهکارهای سبک زندگی
گاهی میتوان با تغییر در سبک زندگی و شرایط محیطی، افسردگی در دوران کنکور را بهبود داد. با تحول در شرایطی که فرد در آن زندگی میکند و روند زندگی، افسردگی کمرنگتر خواهد شد. مثل:
- اهمیت خواب کافی
نداشتن خواب کافی باعث میشود خلق و خوی شما بهم بریزد. خستگی ناشی از کمبود خواب یا خواب بیکیفیت، شما را عصبی و حساس کرده و باعث بهمریختگی تمرکز و آرامش شما میشود و شما زمان خود را از دست داده و باعث بدتر شدن شرایط روحیتان خواهد شد.
برای دانستن اینکه چطور باید برنامه خواب خوبی در دوران کنکور داشته باشیم تا دچار مشکل نشویم، مقالهی چگونه خواب خود را تنظیم کنید را از دست ندهید!
- تغذیه سالم و متعادل
خورد و خوراک شما در این دوران باید درست و سالم باشد. هرچیزی که بخورید تاثیرش را بروی خلق و خوی خود خواهید دید. پس باید رژیم غذایی خوب و غنیای را در نظر بگیرید که سلامت جسم و روح شما را تامین کند و دچار افسردگی در دوران کنکور نشوید.
- فعالیت بدنی و ورزش
بیتحرکی و یکجا نشینی از مواردی است که ممکن از برای فرد کنکوری پیش بیاید. دانشآموز کنکوری به دلیل نشتن و مطالعه کردن و تمرین کردن، بخش زیادی از تحرک همیشگی خود را از دست میدهد، پس باید آن را جبران کند. حتما زمانی را برای ورزش و یا فعالیت بدنی مثل پیادهروی در نظر بگیرید. این فعالیتها نه تنها برای سلامت جسمی شما خوب است، بلکه باعث بهبود شرایط روحی شما هم میشود و تاثیرات بسیار خوبی بر حالات روانی شما خواهد داشت.
برنامهریزی درسی متعادل
شرایط درسی و تحصیلی بسیار بر احوالات فرد کنکوری تاثیرگذار است. با درست کردن شرایط به طور مناسب و متعادل و بررسی آنها برای دوری از هرگونه موراد تنشزا یا سنگین، شرایط افسردگی در دوران کنکور را بهتر خواهید کرد. از جمله:
- مدیریت زمان و کاهش فشار
باید از تکنیکهای برنامهریزی استفاده کنید تا به روش اصولی پیش بروید و دچار فشار بیشازحد درسی نشوید. با داشتن یگ برنامهریزی دقیق و کمک مشاور درسی، شما برنامهای مناسب خودتان را دارید که میتوانید از پس آن بربیایید و سنگین نباشد. علاوه بر آن برنامهی خوب باعث مدیریت زمان میشود و شما دچار هدر رفت زمان نمیشوید و به نتایج قابلقبولی میرسید و انگیزه میگیرید و از افسردگی در دوران کنکور عبور میکنید.
- استراحتهای منظم
یادتان باشد که ذهن شما به استراحت نیاز دارد. وارد کردن حجم زیادی از مطالب درسی به صورت فشرده و هر روزه باعث خستگی ذهن شما میشود و بازدهی خود را از دست میدهد، در نتیجه ممکن است نتایج خوبی را با وجود مطالعه کسب نکنید. برای این از این اتفاق جلوگیری کنید باید به خوبی و به اندازهی کافی استراحت کنید. برای خود زمانهای استراحت را مشخص کنید و به سراغ کار دیگری نروید. با استراحت دادن به ذهن و بدن خود، متوجه میشوید که حال شما بهتر میشود و انرژی بیشتری برای ادامهی کار خواهید داشت.
- هدفگذاری واقعگرایانه
باید هدفی را دنبال کنید که ترجیحا کوتاه مدت و قابلدسترسی باشد، در غیر این صورت اگر از خود توقع بالاتر از حد انتظار داشته باشید، نمیتوانید به نتیجهی خوبی برسید و دچار اضطراب و افسردگی کنکور میشوید و انگیزهی خود را از دست میدهید. پس فراموش نکنید که باید با توجه به سطح خودتان برنامهریزی کنیدو تا نتایج مطلوبی را بگیرید. توقع بیجا داشتن از خود فقط به شما آسیب میزند و فشار روانی زیادی را بر شما وارد میکند.
اهمیت پشتیبانی از داوطلبان توسط خانوادهها
فراموش نکنید که خانه و خانواده از مهمترین و اصلیترین مواردی است که بر یک داوطلب کنکوری تاثیر خواهد گذاشت. اگر رفتار و گفتار خانواده درست ومناسب باشد و شرایط خانه مناسب فرد کنکوری باشد، درصد بالایی از مشکلات و اضطراب و افسردگی در دوران کنکور برطرف شده و مشکلات جدیای برای فرد به وجود نخواهد آمد.
- نقش خانواده در کاهش اضطراب
به عنوان خانوادهی فرد کنکوری، نباید تاثیر خود را در احوالات او نادیده بگیرید. رفتار و گفتار شما میتواند تاثیر مثبت یا منفی بر روی او داشته باشد. باید از هرگونه مقایسهی او با افراد دیگر بپرهیزید. توقعات بالا و بیجا از او نداشته باشید و در سطح خودش او را ببینید. نتایج آزمونها متغییر است و نباید به دلیل یک نمرهی پایین یا درصد کم به او حس ناکافی بودن بدهید.
سعی کنید او را درک کنید و شرایطش را بفهمید، این به شما کمک میکند تا حالاتش را متوجه بشوید. فضای آرام و خوبی را برای مطالعهی او فراهم کنید تا مطالعهی باکیفیت و نتیجهبخشی داشته باشد. یادتان باشد که بودن شما دلگرمی است، پس حمایت خود را نشان بدهید و کانون خانواده را حفظ کنید تا فشارهای کم شود و روابط اجتماعی فرد حفظ بشود. مراقب استراحت و خواب، خورد و خوراک، تفریح و تحرک او باشید، ممکن است فرد به دلیل مشغلهی زیاد این موراد را فراموش کند و دچار حالات روحی منفی بشود. به طور کلی سعی کنید خانوادهی حمایتگر و مثبتاندیش یاشید تا رفتار و گفتار شما هم در فرد کنکوری تاثیری خوبی به جا بگذارد.
- آموزش نحوه برخورد صحیح با داوطلبان
نقش خانواده در افسردگی کنکور بالاست. خانواده اولین افرادی هستند که فرد کنکوری با آنها برخورد دارد و در آینده هم آنها را در ، بدون این نتیجهی خوبی نخواهد گرفت و دچار افسردگی در دوران کنکور خواهد شد. برای او موارد آموزشی مناسب و کافی تهیه کنید، با وجود منابع خوب و کلاسها و اساتید باتجربه و متبحر، یادگیری بهتر رقم میخورد و نتیجهی بهتری خواهد گرفت. اما همه چیز کتاب و کلاس نیست، تلاش دانشآموز نیم بیشتر راه است که باید در این دوران طی بشود. برای تلاشی با کیفیت و نتجهای خوب، باید شرایط خوب و مناب هم فراهم باشد.
توجه به سبک زندگی و شرایط فرد کنکوری، خانواده باید این یک سال تحصیلی را مدارا کرده و شرایط را به بهترین شکل فراهم کنند تا در نهایت همگی در کنار هم از موفقیت فرد کنکوری خانواده خوشحال بشوند. دانشآموز کنکوری اولین امیدش پدر و مادرش هستند که میخواهند موفقیت او را ببینند، پس توجه داشته باشید که با پشتیبانی از او و حمایت درست، او را از اضطراب و افسردگی کنکور دور خواهید کرد.
- اجتناب از فشارهای غیرضروری
فشارهای سال کنکور به اندازهی کافی زیاد هستند که خانواده بخواهد بر آن اضافه کند. توقعات خود را در سطح درست نگهدارید. وقتی از دانشآموز توقع بالاتری از سطحش دارید و با مقایسه میخواهید فشار زیادی بر او وارد کنید تا نتیجهی بهتری بگیرد، تنها دارید به عکس این اتفاق کمک میکنید. فشار بالای بدون پیشنیاز، باعث فشار روانی و ذهنی میشود و بازدهی فرد را کم کرده و دقیقا نتیجهی منفی به همراه خواهد داشت. شما کافی است که در این دوران نیازهای اصلی و موراد واقعبینانه را برطرف کرده و در نظر داشته باشید، سعی کنید موقعیت فرد را درک کرده و با افزایش فشار او را دچار افسردگی در دروان کنکور نکنید.
خلاصهی مقاله
در این مقاله به افسردگی در دوران کنکور و افسردگی تحصیلی دانشآموزان پرداختیم. ابتدا از تعریف افسردگی و تفاوت آن با اضطراب و استرس حرف زدیم تا مشخص شود که به چه مسئلهای روبهرو هستیم. با توجه به درصد بالای افسردگی که در میان دانش آموزان وجود دارد.
پس از آن نشانههای افسردگی در دوران کنکور از جمله موارد روانشناختی مثل ناامیدی و گوشهگیری، موراد جسمی مثل اختلال خواب و وزن و موارد تحصیلی مثل فراموشی و اختلال تمرکز را بررسی کردیم.
از دلایلی که میتواند به افسردگی در دوران کنکور منجر شود به دلایل روانی مثل ترس از شکست و عزتنفس پایین، دلایل اجتماعی مثل انتظارات بالا و مقایسه و دلایل آموزشی مثل حجم زیاد درس و شرایط محیطی نامناسب پرداختیم.
در نهایت راهکارهای متنوعی در زمینه روانشناختی مثل مراجعه به مشاور و مدیتیشن، سبکزندگی مثل خواب و غذای کافی و مناسب و برنامهریزی مثل هدفگذاری درست و مدیریت زمان برای مقابله با افسردگی در دوران کنکور ارائه دادیم.
از نقش خانواده در افسردگی در کنکور غافل نشدیم و در زمینههای کاهش اضطراب و برخورد صحیح و وارد نکردن فشارهای مضاعف به خانوادهها پیشنهاداتی برای درمان افسردگی در دوران کنکور ارائه دادیم.
در نهایت، ممکن است فرد کنکوری دچار افسردگی در دوران کنکور شود و این موقعیتی سخت و دشوار است، اما درمان آن ممکن است و تنها باید مورادی را دقت رعایت کرد تا نه تنها به حالت روحی و روانی عادی برگردید و بلکه به شرایط عادی تحصیلی هم برگردید و مطالعه و آموزش خود را به شیوهی درست پیشبگیرید و به نتیجهای که برای آن در کنکور تلاش میکنید برسید.
در این راه یک مشاور کنکوری خوب و باتجربه مثل دورخیز که شما را راهنمایی کند را در کنار خود داشته باشید تا به راحتی به موفقیت در کنکور برسید!
یادتان نرود که هر سوال و ابهامی داشتید همیشه میتوانید از مشاوران کنکوری دورخیز بپرسید تا پاسخ خود را دریافت کنید!😊