افزایش تمرکز برای موفقیت در هر کار و به خصوص در امتحانی همچون کنکور بسیار حیاتی است. عدم تمرکز در هنگام مطالعه باعث کاهش راندمان شده و مطالعه مفید را به چالش می کشد. قبل از رفتن به دنبال راهکارهای افزایش تمرکز، باید به این نکته اشاره کنیم که خیلیها فکر میکنند تمرکز داشتن یک ویژگی ذهنی ذاتی است. درصورتی که اصلا اینطور نیست.
عوامل موثر بر تمرکز
تمرکز داشتن تا حدود زیادی یک ویژگی اکتسابی به شمار میرود. بنابراین با تمرین کردن میتوانیم آن را به دست آوریم. خیلی راحت میتوان با راهکارهای ساده عدم تمرکز را درمان کرد و به فردی با تمرکز و دقیق تبدیل شد. برای موفقیت در کنکور باید عواملی که موجب حواس پرتی ما میشود را بشناسیم. این عوامل به دو دسته تقسیمبندی میشوند. عوامل درونی و عوامل بیرونی.
تاثیر عوامل درونی و بیرونی بر تمرکز
عوامل درونی به خود فرد برمیگردد و می تواند تاثیر مخربی در موفقیت در کنکور داشته باشد، مسائلی همچون مشکلات فکری، مشکلات ذهنی، گرسنگی، تشنگی و خواب نامنظم جزء عوامل درونی محسوب میشود.
عوامل بیرونی مثل سر و صدا، صدای تلوزیون، صدای موزیک، شلوغی محل مطالعه و … . در گام اول به عنوان ساده ترین اقدام برای افزایش تمرکز باید عوامل بیرونی حواس پرتی را از بین ببریم. مثلا صدای تلویزیون و موزیک را هنگام مطالعه حتما قطع کنید. میز تحریر و اتاق مرتب و منظم باشد.
عامل دیگری که موجب تمرکز میشود ثبات مکانی است. کسانی که محل مطالعه خود را تغییر میدهند، افرادی هستند که تمرکز کافی ندارند. علت این مسئله این است که وقتی میخواهید روی یک مطلب درسی متمرکز شوید، قبل از آن ذهن شما باید به آن محیط عادت کرده باشد. در نتیجه محل مطالعه باید خالی از هر گونه سر و صدا باشد، بدین ترتیب می توانید افزایش تمرکز در آزمون را هم تمرین کنید.
چگونه با عوامل درونی مبارزه کنیم تا موقع درس خواندن تمرکز بیشتری داشته باشیم؟
چند راهکار عملی و مفید برای افزایش تمرکز حین مطالعه
راهکار اول: تندخوانی
زمانی که شما یک مطلب را تند خوانی میکنید و بین کلمات و جملات فاصله نیندازید؛ این باعث میشود که ذهن فرصت این که بخواهد پراکنده شود و بجایی غیر از درس برود، نداشته باشد.
راهکار دوم: استفاده از انگشت یا مداد برای دنبال کردن خط
این کار موجب منسجم شدن ذهن و عدم آشفتگی میگردد. در کنار دنبالکردن خطها حتما زیر نکات کلیدی را خط بکشید یا آن ها را هایلایت کنید.
راهکار سوم: یادداشت کردن افکار حواس پرتی
زمانی که درس میخوانید هر فکری که موجب حواس پرتی شما شد را یادداشت کنید. و به خودتان قول بدهید که بعداً سر فرصت به آن مطالب فکر خواهید کرد. پس از اتمام درس به سراغ آنها رفته و به آنها بپردازید و برای حل کردن آن زمان اختصاص دهید. در این صورت در تایم بعدی درس خواندن احتمال بروز افکار مزاحم بسیار کمتر می شود.
راهکار چهارم: با برنامه ریزی خوب بهترین زمان را برای خواندن دروس مختلف انتخاب کنید
شما به عنوان یک دانش آموز موفق باید شناخت کلی از خود داشته باشید و بدانید بالاترین میزان یادگیری تان در چه ساعتی از شبانه روز است. سعی کنید در آن ساعت ها درسهای پراهمیت تر را مطالعه کنید. درس های ساده تر را هم می توانید در ساعت هایی که خسته هستید یا کم حوصله هستید بخوانید.
یک توصیه برای سنجش ساعت مفید مطالعه
افرادی که دائماً دچار حواس پرتی می شوند در محاسبه ساعت مفید مطالعه خود هم مشکل دارند. در واقع این افراد همیشه کمتر از چیزی که فکر می کنند مطالعه مفید دارند. برای سنجش ساعت مفید مطالعه یک کرنومتر تهیه کنید و با شروع مطالعه، هر جایی که ذهن شما درگیر آشفتگی و حواس پرتی شد آنرا stop کنید. با این روش میتوان زمان مفید درس خواندن خودتان را پیدا کنید و با استفاده از روش ها و تکنیک های گفته شده دائماً این زمان را افزایش دهید.
برای اجرای این روش نیاز به یک دفتر برنامه ریزی دارید که بعد مطالعه هر درس، ساعت مطالعه، تعداد تست و بقیه موارد را در آن یادداشت کنید. دفتر برنامه ریزی دورخیز به نحوی طراحی شده که همه این اطلاعات را در خود جای دهد.
دفتر برنامهریزی VIP یک محصول فوقالعاده جذاب و کاربردی است که میتواند مطالعه و عملکردتان را چند برابر بهتر کند! چاپ جدید این محصول کاملاً تمام رنگی، به همراه آموزش ویدئویی و آموزش بهبود راندمان مطالعاتی تهیه شده است تا برایتان معجزه کند! (ارسال پستی)
مشاوره کنکور دورخیز به شما کمک میکند تا در انجام این موارد سریعتر به خواسته خودتان برسید، برای متمرکز شدن و بالابردن راندمان درس خواندن کافی است با شمارههای مجموعه تماس بگیرید تا علاوه بر مشاوره، تکنیکهای تستزنی را هم یاد بگیرید.
سلام ببخشید من موقع خوندن هم بلند میخونم هم وسواس دارم و واقعا خسته میشم و سرم درد میگیره و هیچ وقت اون مبحثی که برنامه ریختم تموم نمیکنم😣😣😣 و اینکه مثلا یک صفحه رو داخل یک ساعت میخونم با اینکه اون صفحه بلدم از قبل ولی خیلی میمونم روی اون 🥺😣😭😭😭😭😭
سلام
برای درمان وسواس مطالعاتی ، در گام اول میتوانید مقاله زیر را مطالعه کنید:
آموزش درمان وسواس مطالعه
سلام خسته نباشید من پشت کنکوری م و تا پارسال معدل کتبی م ۲۰ بود ولی از وقتی توی کنکور شکست خوردم خیلی حالم بده و اصلا تمرکز ندارم و خیلی از روش هارو امتحان کردم ولی دوباره حواسم پرت میشه خیلی افسرده م میترسم امسال رو از دست بدم تورووخدااا راهنمایی کنین چیکار کنم؟
سلام. روی انگیزه و خودباوری کار کنید. دوباره از نو شروع کنید. انسان هرچیزی را بخواهد میتواند تغییر دهد. در صورت نیاز از یک مشاور کمک بگیرید.
این مطلب حرف نداشت ❤️❤️❤️
این روش های افزایش تمرکز برا درسی مث فیزیک و ریاضی هم موثره؟؟
بله برای همه درس ها و کلا برای مطالعه مفیده. اما برای درس های تمرینی افزایش سرعت برای پیشگیری از حواس پرتی رو توصیه میکنم
حواس پرتی هامو که مینویسم بیشتر بهشون فکر میکنم (((:
اینم یه مدلیه بهرحال 😃
عالی بود ممنانم😊
من ب شخصه روش تند خوانی رو امتحان کردم واقعا تاثیر داشت 👌
خداروشکر. خواهش میشه 🙂