رشته زیست فناوری یا رشته بیوتکنولوژی یکی از رشته های پرطرفدار گروه آزمایشی تجربی و ریاضی است. این رشته ارتباط خلاقانه ای بین علوم پزشکی و علوم مهندسی است. به همین دلیل برای انتخاب رشته زیست فناوری باید از یکی از رشته های تجربی یا ریاضی وارد دانشگاه شوید، چون باید حداقل با اصول اولیه یکی از رشته حوزه های علوم پزشکی مثل زیست و شیمی یا علوم مهندسی مثل ریاضی و فیزیک آشنا باشید.
در این مقاله رشته زیست فناوری را کامل معرفی می کنیم. اگر شما هم دانش آموزی هستید که به رشته بیوتکولوژی علاقه دارید برای آشنایی بیشتر با این رشته در مقاله معرفی رشته زیست فناوری تا آخر این مقاله همراه ما باشید تا درمورد طول مدت تحصیل، بازارکار و درآمد این رشته بیشتر بدانید.
معرفی رشته زیست فناوری
در رشته زیست فناوری از روش های مختلفی برای تولید و اصلاح فرآورده های گیاهی یا جانوری و تولید میکرو ارگانیسم های ویژه استفاده می کنند تا محصولات زیستی بهتر مثل محصولات کشاورزی و دامی با کیفیت بالا را در مقیاس تجاری تولید کنند. رشته بیوتکنولوژی در حیطه پزشکی هم برای طراحی و تولید داروها و واکسن های جدید برای کمک به درمان بیماری های مختلف فعالیت می کند.
کاربردهای مختلف این رشته تمام قسمت های زندگی انسان از جمله تغذیه، بهداشت، سلامت انسان و محیط زیست را تحت تاثیر قرار می دهد و منبع اقتصادی مهمی برای کسب درآمد کشورهای در حال توسعه است. تاثیر زیاد زیست فناوری در زندگی انسان باعث شده است تا دانشمندان، قرن 21 را قرن زیست فناوری نام گذاری کنند.
مدت تحصیل زیست فناوری
رشته زیست فناوری به صورت پیوسته یا ناپیوسته در دانشگاه های سراسری یا آزاد ارائه می شود. کارشناسی ناپیوسته زیست فناوری ۴ سال طول می کشد و دکترای پیوسته این رشته 7 ساله است.
دروس رشته زیست فناوری
دانشجویان بیوتکنولوژی در دوره کارشناسی، در مورد زیست فناوری، میکروبیولوژی، علوم سلولی و مولکولی، ژنتیک، شیمی و مهندسی شیمی درس های مختلفی را به صورت تئوری و عملی می گذرانند.
ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر زیست فناوری
داوطلبانی که در دوره کارشناسی بیوتکنولوژی درس می خوانند می توانند برای ادامه تحصیل در دوره کارشناسی ارشد یا دکترا این رشته اقدام کنند.
داوطلبانی که در رشته دکتری پیوسته زیست فناوی که در دانشگاه تهران ارائه می شود، قبول می شوند بعد از پایان ۴ سال اول با شرط معدل بالای 15، تافل با نمره بالا و یادگیری کامل یک زبان برنامه نویسی کامپیوتر می توانند وارد دوره کارشناسی ارشد شوند.
داوطلبان در کارشناسی ارشد رشته بیوتکنولوژی، باید یکی از 6 گرایش بیوتکنولوژی میکروبی، بیوتکنولوژی پزشکی، بیوتکنولوژی محیطی و دریایی، بیوتکنولوژی مولکولی، فرآورش زیستی و بیوتکنولوژی کشاورزی (گیاهی) را انتخاب کنند.
در پایان دوران کارشناسی ارشد و بعد از انجام 6 واحد پژوهش های انفرادی و ارائه 2 واحد سمینار و حداقل معدل 16، می توانند در امتحان جامع شرکت کنند. دانشجویان بعد از موفقیت در آزمون جامع دکتری رسما وارد دوره ph.d این رشته می شوند. پس برای انتخاب رشته زیست فناوری شرایط تحصیل دوره دکتری پیوسته را نیز کامل در نظر بگیرید.
بازار کار، موقعیت شغلی و میزان درآمد
رشته زیست فناوری در ایران از سال 1378 در دانشگاه تهران ارائه شده است اما همچنان یک رشته جدید محسوب می شود و برای ثبیت بازارکار به مدت زمان بیشتری نیاز دارد.
اما با توجه به این که بیوتکنولوژی گرایش های مختلفی از پزشکی، میکروبیولوژی، کشاورزی و … دارد، بنابراین در زمینه های مختلفی امکان فعالیت برای افرادی که از این رشته فارغ التحصیل می شوند وجود دارد، از جمله:
- تدریس بیوتکنولوژی در دانشگاه های مختلف برای تربیت دانشجویان توانمند در این رشته
- فعالیت در مراکز تحقیقاتی و پژوهشی برای کشف و تولید انواع دارو ، واکسن ، سرم و …
- فعالیت در مراکز پزشکی نوین برای توسعه روش های درمان مبتنی بر سلول های بنیادی
- فعالیت در مراکز پژوهشی کشاورزی برای مقاوم ساختن گیاهان به بیماری و آفت از طریق روش های جدید
- فعالیت در مراکز مرتبط با محیط زیست برای تصفیه پساب، خاک و هوای آلوده توسط روش های جدید و هم چنین حذف آلاینده از محیط زیست
- حضور در مراکز نحقیقاتی کارخانه ها برای تولید پروتئین ها و محصولات میکروبی با ارزش اقتصادی بالا
با توجه به پیشرفت های ایران در زمینه زیست فناوری، پیش بینی می کنند که تا چند سال آینده می توانیم با محصولات جدید به 3 درصد از بازار زیست فناوری جهانی برسیم. اگر حمایت کافی از رشته بیوتکنولوژی در کشور انجام شود، می تواند به درآمدی معادل نرخ درآمد حاصل از نفت برسد. پس اگرچه هنوز این رشته به جایگاه واقعی خود در کشور نرسیده است اما آینده این شرایط را بهتر می کند. در کل در سال 1403 درآمد تقریبی یک بیوتکنولوژیست حداقل 10 الی 25 میلیون تومان می باشد اما با توجه به مدرک تحصیلی و موقعیت شغلی می تواند این اعداد تغییر کند.
توانایی های لازم برای رشته زیست فناوری
داوطلبانی که به تحصیل در رشته بیوتکنولوژی علاقه مند هستند، می توانند از گروه های آزمایشی ریاضی یا تجربی باشند. چون برخی از گرایش های آن به علوم پزشکی و برخی دیگر به علوم مهندسی مرتبط است.
بهره هوشی بالا، قدرت تحلیل و استدلال برای طراحی و تولید محصولات جدید و کشف داروهای بهترضروری است. توجه کنید که علاقه و انگیزه به حوزه های فعالیت این رشته، مهمترین اصل برای انتخاب رشته است. پس حتما در این مقاله درمورد جزئیات تحصیل در رشته زیست فناوری مطالعه کنید تا بتوانید با اطمینان انتخاب رشته کنید.
اهمیت بهره هوشی بالا و قدرت استدلال در این رشته تا حدی زیاد است که نصف ظرفیت پذیرش رشته زیست فناوری به داوطلبانی که در مرحله دوم المپیاد های دانش آموزی ریاضی، فیزیک، زیست شناسی، شیمی و کامپیوتر پذیرفته شده اند، اختصاص دارد.
دقت کنید که بازارکار این رشته هنوز در ایران به حدی تثبیت شده نیست که کارشناس بیوتکنولوژی بتواند به راحتی مشغول به کار شود. در حال حاضر بهترین موقعیت های این رشته مربوط به داوطلبانی است که دکترا زیست فناوری را با موفقیت به پایان می رسانند. پس انگیزه و علاقه در کنار هوش و مهارت، برای موفقیت در این رشته و ادامه تحصیل لازم و ضروری است.
همانطور که می دانید انتخاب رشته از مهم ترین و اساسی ترین تصمیم های زندگی است که باید آگاهانه و با دانش صورت بگیرد برای این کار پیشنهاد می کنیم مقاله مشاوره انتخاب رشته کنکور را با دقت بخوانید.
نقاط قوت و ضعف رشته زیست فناوری
اگر شما جز دانش آموزانی هستید که به رشته بیوتکنولوژی علاقه دارند، حتما نقاط قوت و ضعف این رشته را به خوبی باهم مقایسه کنید تا بتوانید با دقت کافی درمورد آینده این رشته تصمیم بگیرید.
نقاط قوت رشته زیست فناوری
- رشته نو با آینده روشن و رو به پیشرفت در سراسر جهان
- امکان بورسیه و کار در کشورهای پیشرفته
- درآمد رو به افزایش به اندازه نرخ درآمدهای نفتی کشور
- جذابیت های عملی در کشف و تولید محصولات جدید
نقاط ضعف رشته زیست فناوری
- بازارکار هنوز در ایران تثبیت نشده است.
- برای فعالیت مناسب و درآمد کافی در ایران حتما باید تا مقطع دکترا ادامه تحصیل دهید.
فراموش نکنید که قبل از انتخاب رشته زیست فناوری حتما با افرادی که در این رشته درس خوانده اند و وارد بازارکار شده اند مشورت کنید تا از تصمیم خود مطمئن شوید.
آخرین رتبه قبولی زیست فناوری
رشته زیست فناوری به دو صورت کارشناسی ناپیوسته و دکتری پیوسته ارائه می شود. برای دکتری پیوسته بیوتکنولوژی باید به رتبه کشوری زیر 500 برسید. همچنین برای درس خواندن در رشته بیوتکنولوژی به صورت دکتری پیوسته باید در مصاحبه علمی هم قبول شوید. مصاحبه علمی برای این انجام می شود که افرادی که واقعا انگیزه کافی برای تحصیل در این رشته را دارند انتخاب شوند این رشته فقط در دانشگاه تهران وجود دارد و برای قبولی در آن باید خیلی زحمت بکشید.
به طور کلی آخرین رتبه قبولی در هر منطقه در رشته دکتری پیوسته بیوتکنولوژی به صورت زیر است:
- منطقه یک: 130 تا 200
- منطقه دو: 200 تا 280
- منطقه سه: 280 تا 300
و همچنین آخرین رتبه قبولی در هر منطقه برای رشته بیوتکنولوژی کارشناسی ناپیوسته به صورت زیر است:
- منطقه یک: 12000 تا 12800
- منطقه دو: 14000 تا 14300
- منطقه سه: 14300 تا 15000
حالا که رشته بیوتکنولوژی را شناختید، اگر می خواهید رتبه خود را تخمین بزنید تا ببینید در رشته بیوتکنولوژی قبول می شوید یا خیر، به شما پیشنهاد می کنیم که مقاله تخمین رتبه کنکور را مطالعه کنید. در این مقاله به روش هایی که به وسیله آن می توانید رتبه خودتان را تخمین بزنید، اشاره می کنیم.
خلاصه مقاله معرفی رشته زیست فناوری
رشته زیست فناوری یکی از رشته های پرطرفدار و مشترک گروه آزمایشی تجربی و ریاضی است. موقعیت تحصیلی و شغلی این رشته در جهان جز رشته های برتر و پردرآمد است اما هنوز در ایران به جایگاه واقعی خود نرسیده است. پس اگر واقعا به حیطه های مختلف کاری این رشته علاقه دارید و می توانید برای رسیدن به جایگاه حقیقی شغلی خود در این رشته تلاش کنید، اقدام به انتخاب رشته کنید.
امکان قبولی این رشته در دانشگاه های سراسری و آزاد برای کارشناسی ناپیوسته زیاد است. اما برای قبولی در دوره دکتری پیوسته زیست فناوری باید برای رسیدن به رتبه زیر 500 تلاش کنید. توجه کنید که حتی کارشناسی بیوتکنولوژی می تواند موقعیت خوبی برای ادامه تحصیل در داخل یا خارج از کشور داشته باشد به شرطی که واقعا با علاقه و انگیزه بالا برای موفقیت تلاش کنید. همچنین درآمد این رشته در سال 1403 از حداقل 10 میلیون تومان شروع می شود و بسته محیط کار و مهارت فرد بیشتر می شود.
در انتها خبر خوب اینکه اگر شما نیز نگران انتخاب رشته کنکور خود هستید و یا درمورد انتخاب رشته سوالی دارید می توانید به صفحه مشاوره کنکور مراجعه کنید و از مشاوران باتجربه و خبره دورخیز کمک بگیرید تا یک انتخاب رشته اصولی داشته باشید.😊
سلام با تراز سوابق چند میشه زیست فناوری خوند بدون کنکور؟؟
مثلا چه معدلی به بالا میشه قبول شد؟؟
سلام سعی کنید معدل بالاتری داشته باشید هر چقدر معدل بیشتر باشد شانس قبولی شما در این رشته بیشتر می شود.
من خوب نفهمیدم الان کارشناسی ناپیوشته بخونیم مگه برای مقاطع بالاتر پیوسته نمیشه
اگخ کسی می دونه لطفا درمورد این پیوسته ناپیسوسته به من توضیح بده
سلام. دکتری پیوسته به این صورت است که شما 7 سال به طور پیوسته در این رشته درس میخوانید. اما ناپیوسته به این صورت است که ابتدا 4 سال در مقطع کارشناسی درس میخوانید. سپس در صورت داشتن شرایط لازم میتوانید وارد مقطع کارشناسی ارشد و سپس دکتری شوید.
واقعا دستتون درد نکنه تو هیچ سایتی به این دقیقی و کاملی توضیح نداده بودن . من برای اینکه مطمئن بشم بیوتکنولوژی ناپیوسته که به اسم زیست فناوری تو دفترچه ها قید شده با دکترای پیوسته بیوتکنولوژی از نظر محتوای درسی فرقی ندارند کل اینترنت رو زیر و رو کردم و بالاخره اینجا به جوابم رسیدم و فهمیدم فرقی ندارند.مرسی
من با خود دانشجوهای دکترا پیوسته صحبت کردم پیوسته و ناپیوسته خوندن خیلی متفاوتند و از نظر سطح علمی پیوسته خیلی بالاتره و اگر وارد ناپیوسته بشید باید خیلی بیشتر از یه پیوسته سختی بکشید
چطور میشه توضیح بدید ؟
من میخوام این رشته رو بزنم و خیلی شک دارم ولی رشته ایه که تمام چیزایی که من میخوام رو داره
سلام من دانشجوی این رشته هستم واقعا رشته ی خوبیه و بنظرم اگه پیوسته بخونی خیلی بهتره
عاااالی بود..دقیق ترین و روان ترین توضیحی که من تو سایت ها درباره این رشته پیدا کردم همین بود..💗💗💗
با دکترای بیوتکنولوژی میشه کارخانه یا شرکت داروسازی تاسیس کرد؟
سلام. بله
برای تاسیس شرکت نیازی نیست که حتما داروساز باشید.