Search
Generic filters
نوع محتوا
همه
نوشته‌ها
اخبار
جزوات
گام به گام ها
نمونه سوالات
جزوات استخدام
محصولات

معرفی رشته مهندسی بهداشت محیط

رشته مهندسی بهداشت محیط یکی از رشته های گروه آزمایشی تجربی است‌. این رشته به کنترل عوامل تعیین کننده برای سلامت انسان می پردازد. یعنی رشته مهندسی بهداشت محیط برای کنترل عوامل محیطی که بر روی سلامت انسان اثر دارند تلاش می کند. همچنین این رشته جز زیر شاخه های مهندسی محسوب می شود. به همین دلیل گفته شده طرفداران زیادی دارد. در این مقاله به معرفی رشته مهندسی بهداشت محیط می پردازیم. تا بتوانید به طور کامل با انواع مزایا و معایب تحصیل در رشته مهندسی بهداشت محیط آشنا شوید. با ما همراه باشید.

معرفی رشته مهندسی بهداشت محیط

رشته مهندسی بهداشت محیط به بررسی محیط بهداشتی و محیط زندگی انسانی می پردازد. یعنی از کنترل آب آشامیدنی تا هوای آلوده و آلودگی های صنعتی در حیطه کاری مهندسی بهداست محیط قرار دارند.

درواقع در رشته مهندسی بهداشت محیط، کارشناس ها به بررسی و کنترل کیفیت آب و هوا و محیط زیست و غیره می پردازند. از طرفی موارد تهدید کننده سلامتی را گزارش می دهند. به این ترتیب یک نظارت کامل و دقیق را بر روی سلامت محیط انسانی برقرار می کنند.

همچنین شناسایی انواع مشکلات زیست محیطی جز وظایف رشته مهندسی بهداشت محیط است. بعد از شناسایی چنین مواردی به بررسی روش هایی برای جلوگیری از بیستر شدن آسیب ها پرداخته می شود.

همچنین مهندس بهداشت محیط می تواند بر بهداشت مواد غذایی و بهداشت اماکن عمومی مثل بیمارستان ها و مدرسه ها نظارت کند. همانطور که گفته شد این رشته تمامی محیط زندگی انسانی را از لحاظ بهداشت و سلامت مورد بررسی و نظارت قرار می دهد.

معرفی رشته مهندسی بهداشت محیط

در ادامه درمورد دروس رشته مهندسی بهداشت محیط، طول تحصیل و بازار کار آن بیشتر توضیح می دهیم. پس برای یک انتخاب مطمین تر حتما ادامه این مقاله را با دقت بیشتری مطالعه کنید.

پیشنهاد مطالعه  رشته های بدون کنکور تجربی

 

دروس رشته مهندسی بهداشت محیط

دروس رشته مهندسی بهدشات محیط شامل دو قسمت درس های اصلی و پایه و قسمت درس های تخصصی می شود. برای هرکدام از این واحدهای درسی در ادامه نمونه هایی را بیان می کنیم.

درس های پایه و اصلی رشته مهندسی بهداشت محیط شامل موارد زیر می شود:

  1. پاتوبیولوژی‌
  2. فیزیک‌ عمومی‌
  3. آمار حیاتی‌ مقدماتی
  4. نقشه‌برداری‌
  5. جامعه‌شناسی‌ شهری‌ و روستایی‌
  6. آموزش‌ بهداشت‌
  7. اپیدمیولوژی‌ بیماری‌های‌ واگیر

همچنین رشته مهندسی بهداشت محیط واحدهای درسی اختصاصی خود را به درس های زیر اختصاص داده است:

  1. بهداشت‌ مسکن‌ و اماکن‌ عمومی‌
  2. اصول‌ تصفیه‌ و بهسازی‌ منابع‌ آب‌
  3. آشنایی‌ با پرتوهاو پرتوزاها
  4. بهره‌ برداری‌ و نگهداری‌ تأسیسات‌ آب‌ و فاضلاب‌
  5. اقدامات‌ بهداشتی‌ در شرایط‌ اضطراری‌
  6. اصول‌ بهداشت‌ هوا
  7. بهداشت‌ مواد غذایی‌
  8. کارآموزی‌ در عرصه‌

طول مدت تحصیل رشته مهندسی بهداشت محیط

کارشناسی رشته مهندسی بهداشت محیط حدود ۴ سال که معادل همان ۸ ترم تحصیلی است، طول می کشد‌. علاوه بر آن امکان ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر به طور کامل فراهم است. در ادامه درمورد گرایش های مختلفی که برای ادامه تحصیل رشته مهندسی بهداشت محیط وجود دارد، بیشتر توصیح می دهیم.

 

ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر رشته مهندسی بهداشت محیط

برای رشته مهندسی بهداشت محیط می توان تا دو مقطع کارشناسی ارشد و دکترا به ادامه تحصیل پرداخت. برای هرکدام از این مقاطع گرایش های زیاد و متنوعی وجود دارد.

در این قسمت به طور کامل هرکدام از این گرایش ها را نام می بریم. برای مقطع کارشناسی ارشد رشته مهندسی بهداشت محیط 3 گرایش مختلف وجود دارد. این گرایش ها عبارتند از:

  1. سم شناسی محیط
  2. مدیریت پسماند
  3. بهره برداری و نگه داری از تاسیسات بهداشتی شهری

همچنین اگر علاقه داشته باشید که برای کارشناسی ارشد در زیرگروه متفاوتی تحصیل کنید می توانید از بین رشته های زیر انتخاب کنید:

  1. آموزش بهداشت
  2. آمار زيستي
  3. اپيدميولوژي
  4. اقتصاد بهداشت
  5. انفورماتيک پزشکي
  6. بهداشت و ايمني مواد غذايي
  7. حشره شناسي پزشکي
  8. رفاه اجتماعي
  9. زيست فناوري پزشکي

 

البته هر ساله رشته های بیشتری به موارد مجاز کارشناسی ارشد برای رشته مهندسی بهداشت محیط اضافه می شود. پس برای انتخاب رشته درمورد انواع گرایش ها بیشتر جست و جو کنید.

برای مقطع دکتری هم گرایش های رشته مهندسی بهداشت شامل موارد زیر هستند:

  1. زیست شناسی
  2. محیط زیست
  3. نانو فناوری پزشکی
  4. بهداشت محیط
  5. سیاست گذاری سلامت
  6. سلامت در بلایا و فوریتها
  7. سلامت و رفاه اجتماعی
  8. اپیدمیولوژی

آشنایی با گرایش های مختلف رشته مهندسی بهداشت محیط دورنمایی از آینده تحصیلی و دانگشاهی این رشته را به شما نشان می دهد. برای همین به انتخاب رشته بهتر و تصمیم گیری دقیق تر شما بسیار کمک میکند.

 

بازارکار ، موقعیت شغلی ، درآمد رشته مهندسی بهداشت محیط

رشته مهندسی بهداشت محیط در سطح جهانی دارای اهمیت بالایی است. زیرا حفظ بهداشت محیط و نظارت بر آن برای سلامت انسان ها ضروروی است. در ایران این وظایف چندان شناخته شده نیستند.

با توجه به این که هنوز جایگاه شغلی رشته مهندسی بهداشت در کشور ما شناخته شده نیست، بازارکار قابل توجی برای این رشته هنوز وجود ندارد. اما با این حال فارغ التحصیلان رشته مهندسی بهداشت محیط اگر با دانش کافی و مهارت بالا مدارک خود را دریافت کنند، می توانند موقعیت های شغلی خوبی پیدا کنند.

پس اگر به رشته مهندسی بهداشت محیط علاقه دارید، باید با برنامه ریزی و هدفمند برای قبولی این رشته تلاش کنید. زیرا هرچه رتبه بهتری داشته باشید و در دانشگاه های سراسری و مشهور تحصیل کنید، موقعیت های شغلی و درآمد خیلی بهتری خواهید داشت.

در این قسمت همچنین برخی از موقعیت های شغلی پرطرفدار رشته مهندسی بهداشت محیط را نام می بریم:

  1. برنامه ریزی بازیافت آب و فاضلاب های شهری و صنعتی
  2. کنترل و نظارت بر استریل کردن صحیح وسایل و البسه پزشکی
  3. نظارت بر اصول بهداشتی بخش های پرتوهای یونیزان
  4. نظارت بر روند تولید مواد و ترکیب فرمولی آن ها به لحاظ بهداشتی بودن و حذف مواد اولیه غیرمجاز
  5. بررسی و نظارت بر روندهای بهداشتی دفع پسماندهای بیمارستانی
  6. تشکیل کمیته بهداشت و کنترل عفونت در بیمارستان ها و پیگیری مصوبه ها
  7. تعیین برنامه برای صدور پروانه بهداشتی برای کالاهای وارداتی به کشور
  8. تعیین برنامه و نظارت بر ساخت داروها و …

 

با توجه به وظایف گفته شده، کارشناسان رشته مهندسی بهداشت محیط می توانند در یکی از سازمان های زیر مشغول به کار شوند:

  1. سازمان های آب و فاضلاب
  2. وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی
  3. شهرداری ها
  4. بیمارستان ها
  5. سازمان های محیط زیست
  6. آزمایشگاه ها
  7. کارخانه ها

میزان درامد رشته مهندسی بهداشت محیط با توجه به موقعیت شغلی فرد متفاوت است. در بخش های دولتی در سال 1403 این میانگین حقوق برابر با 10 تا 20 میلیون تومان در ماه است. اما در بخش های خصوصی با توجه به مهارت و دانش فرد و همچنین توافق با کارفرما این حقوق می تواند بیشتر هم باشد.

 

توانایی های لازم برای رشته مهندسی بهداشت محیط

ازتوانایی های لازم برای رشته مهندسی بهداشت محیط می توان به دو دسته کلی اشاره کرد. یک دسته مربوط به تسلط شما در درس های فیزیک ریاضی و شیمی است. دسته بعدی هم مربوط به روحیات شما می شود.

فردی که در رشته مهندسی بهداشت محیط تحصیل می کند باید روحیه مسیولیت پذیری داشته باشد. به این ترتیب می تواند برای کنترل بهداشت محیط زندگی انسانی با علاقه تلاش کند. همچنین تمام موارد تهدید کننده را به طور کامل و دقیق گزارش دهد.

همچنین بعد از فارغ ابلتحصیلی در رشته مهندسی بهداشت محیط باید بدانید که نظارت شما بر محیط ها و امکان متفاوتی انجام می شود. پس باید آماده انواع ماموریت های کاری باشید. به طور کلی روحیه رفتن یه سفرهای کاری مختلف در شرایط مختلف آب و هوایی را باید در نظر بگیرید.

معرفی رشته بهداشت محیط

 

نقاط قوت و ضعف رشته مهندسی بهداشت محیط

در این قسمت درمورد مزایا و معایب این رشته صحبت میکنیم. برای اینکه رشته مهندسی بهداشت محیط را با علاقه انتخاب کنید و درآن موفق شوید‌، لازم است که از الان با نقاط قوت و ضعفش آشنا باشید.

 

نقاط قوت

نقاط قوت رشته مهندسی بهداشت محیط شامل قرار گیری این رشته در شاخه های مهندسی است. همین موضوع موقعیت شغلی این رشته و موقعیت اجتماعی آن را ارتقا داده است. از طرفی گرایش های مختلف و متنوع رشته مهندسی بهداشت محیط برای کارشناسی ارشد و دکتری باعث می شود که به سمت علاقه خود حرکت کنید. همچنین می توانید برای مثال با گرفتن دکتری به عنوان هیت علمی و استاد داشنگاه مشغول به کار شوید.

در کنار آن هم می توانید با همان عنوان مهندسی بهداشت محیط در بخش های خصوصی یا دولتی به شغل دوم خود بپردازید. همچنین مثال پرطرفدار دیگر این گرایش ها دکترا نانوفناوری پزشکی است.

به این ترتیب با ادامه تحصیل به سمت گرایش های مختلف می توانید موقعیت های شغلی هیجان انگیزی را برای خود رقم برنید. پس برای انتخاب رشته مهندسی بهداشت محیط بار دیگر گرایش های مختلف این رشته را مرور کنید.

 

نقاط ضعف

از نقاط ضعف این رشته می توان به ناشناخته بودن اهمیتش در کشور پرداخت. این موضوع باعث می شود که از لحاظ موقعیت های شغلی با فراوانی قابل قبولی مواجه نباشید. به همین دلیل اگر به رشته مهندسی بهداشت محیط علاقه دارید باید با انگیزه و هدف گزاری قبلی تلاش کنید.

اگر برای انتخاب رشته مهندسی بهداشت هنوز سوالات بیشتری دارید، می توانید از مشاورین دورخیز و خدمات مشاوره تلفنی انتخاب رشته کنکور کمک بگیرید.

 

آخرین رتبه قبولی در رشته مهندسی بهداشت محیط

از بهترین دانشگاه های رشته مهندسی بهداشت محیط می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی 
  2. دانشگاه علوم پزشکی شیراز
  3. دانشگاه علوم پزشکی تبریز

آخرین رتبه قبولی در رشته مهندسی بهداشت محیط در هر منطقه به صورت زیر است:

  • منطقه یک: 20000 تا 21000
  • منطقه دو: 29500 تا 30000
  • منطقه سه: 30000 تا 31000

حالا که رشته مهندسی بهداشت محیط را شناختید، اگر می خواهید رتبه خود را تخمین بزنید تا ببینید در رشته مهندسی بهداشت محیط قبول می شوید یا خیر، به شما پیشنهاد می کنیم که مقاله تخمین رتبه کنکور را مطالعه کنید. در این مقاله به روش هایی که به وسیله آن می توانید رتبه خودتان را تخمین بزنید، اشاره می کنیم.

خلاصه مقاله معرفی رشته مهندسی بهداشت محیط

در این مقاله درمورد رشته مهندسی بهداشت محیط به طور مفصلی صحبت کردیم. حوزه فعالیت این رشته به انواع کارهای نظارتی و کنترل محیط بهداشتی مربوط می شود. برای ادامه تحصیل رشته مهندسی بهداشت محیط، گرایش های جذاب و متنوعی وجود دارد. ادامه تحصیل در این گرایش های متنوع باعث می شود که موقعیت های شغلی بیشتری داشته باشید. در نهایت باید بدانید که وظایف رشته مهندسی بهداشت محیط هنوز در کشور ما به خوبی شناخته نشده است. پس برای این که در این رشته موفق شوید باید با دانش کافی و از دانشگاه معتبری فارغ التحصیل شوید.

آخرین رتبه قبولی در رشته مهندسی بهداشت محیط در منطقه یک 20000 در منطقه دو 29000 و در منطقه سه 30000 می باشد همچنین درآمد این رشته در سال 1403 از حداقل 10 میلیون تومان شروع می شود و بسته محیط کار و مهارت فرد بیشتر می شود.

انتخاب رشته کنکور از اتفاقات مهم و تاثیرگذار در زندگی هر فرد است اگر شما نیز نگران انتخاب رشته خود هستید می توانید به صفحه مشاوره کنکور بروید و از مشاوران باتجربه و خبره دورخیز کمک بگیرید اعضای آکادمی کنکور دورخیز همراه شما هستند تا با توجه به علاقه خود بهترین انتخاب رشته را انجام دهید. همچنین اگر برای انتخاب این رشته سوالی دارید می توانید از مشاوران دورخیز بپرسید.😊

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دنبال مشاور هستی ؟

همونطوری که می‌دونی دورخیز بهترین خدمات مشاوره و برنامه ریزی تحصیلی برای کنکور رو ارائه می‌کنه و حتی برای شروع جلسه اول کاملا رایگانه، پس چرا اطلاعات خودت رو برامون توی فرم نمیزنی که باهات تماس بگیریم و بتونیم توی مسیری که داری کمکت کنیم ؟ 😊

  • این قسمت برای اهداف اعتبارسنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند.
فرم درخواست مشاوره
  • این قسمت برای اهداف اعتبارسنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند.