سازمان نظام روانشناسی ، یک سازمان غیر دولتی است که از حقوق مشاوران ، روانشناسان و مراجعه کنندگان حمایت می کند . همچنین از دیگر وظایف این سازمان صدور پروانه کار و شماره نظام برای افرادی است که در این سازمان فعال هستند . سازمان نظام روانشناسی همچنین آزمونی تحت عنوان آزمون نظام روانشناسی برگزار می کند . این آزمون شرایط ویژه ای دارد و افراد خاصی باید در آن شرکت کنند .
این مقاله مفصلا درباره ی آزمون نظام روانشناسی نوشته شده است و شما را با این آزمون ، شرایط و نحوه ی برگزاری آن آشنا می کند . پس تا پایان مقاله همراه ما باشید تا اطلاعات مفیدی را در اختیار شما قرار دهیم .
آزمون نظام روانشناسی چیست و چه فایده ای دارد ؟
بر اساس قانون ، روانشناسان و مشاوران برای ارائه خدمات روان شناسی و مشاوره باید دارای حداقل 2 مدرک تحصیلی در یکی از گرایش های مشاوره و یا روانشناسی باشند . بنابراین کسانی که دارای لیسانس غیر مرتبط از رشته های مشاوره و روانشناسی هستند ، نمی توانند خدمات ارائه دهند .
از این رو باید در آزمون نظام روانشناسی شرکت کرده و در صورت قبولی عضو سازمان نظام روانشناسی شوند . البته این آزمون برای داوطلبانی است که قبل از سال 93 در دانشگاه پذیرش شده اند و داوطلبان از بهمن سال 93 برای دریافت پروانه اشتغال باید در دو مقطع متوالی در رشته های روانشناسی یا مشاوره تحصیل کرده باشند .
پس این آزمون برای افرادی که لیسانس غیر مرتبط دارند ، کمک کننده بوده و این امکان را فراهم می کند تا در این زمینه خدمات ارائه دهند . آزمون نظام روانشناسی هر سال دو بار برگزار می شود و زمان برگزاری آن از طریق سایت رسمی اعلام می شود .
شرایط عضویت در سازمان نظام روانشناسی
فارغ التحصیلان رشته های مشاوره و روانشناسی اگر علاقه مند به ادامه فعالیت در این زمینه باشند ، اقدام به عضویت در سازمان نظام روانشناسی می نمایند .
مشاوران و روانشناسان باید برای عضویت در سازمان نظام روانشناسی دارای حداقل مدرک کارشناسی ارشد در رشته های مشاوره یا روانشناسی باشند . برای عضویت در سازمان باید وارد سایت pcoiran.ir شده و با تکمیل فرم و پرداخت هزینه ، پس از ثبت اطلاعات در سیستم به عضویت سازمان نظام روانشناسی در می آیند .
اما تنها عضویت در این سازمان برای ارائه خدمات و شروع کار کافی نیست و همانطور که گفتیم کسانی که لیسانس غیر مرتبط دارند ، باید در آزموون نظام روانشناسی نیز شرکت کنند و در صورت قبولی می توانند در مصاحبه های تخصصی شرکت کنند .
شرایط ثبت نام آزمون نظام روانشناسی
آزمون نظام روانشناسی برای متقاضیانی در نظر گرفته شده است که لیسانس غیر مرتبط با رشته های روانشناسی و مشاوره دارند و قصد ادامه فعالیت در این زمینه را دارند . این افراد برای ثبت نام در این آزمون باید عضو سازمان نظام روانشناسی هم بوده و شماره عضویت سازمان را دارا باشند .
همچنین متقاضیان باید حداقل گواهی موقت دانشگاه الزامی را داشته باشند . سپس از طریق سایت pcoiran.ir و پرداخت هزینه ( که بین 200 تا 400 هزار تومان است ) ، اقدام به ثبت نام در آزمون نظام روانشناسی کنند .
منابع آزمون نظام روانشناسی
آزمون نظام روانشناسی هر سال دو بار برگزار می شود که شامل سوالات چهار گزینه ای هستند و بین کلیه گرایش های روانشناسی و مشاوره مشترک می باشد . سر فصل های آزمون نظام روانشناسی شامل موارد زیر است :
- روانشناسی رشد
- روانشناسی عمومی
- آسیب شناسی روانی ( DSM-5 )
- روانشناسی یادگیری
- نظریه های روان درمانی
منابع آزمون معرفی نمی شود و لازم است داوطلبان کتاب های مرجع را در هر سر فصل امتحانی مطالعه نمایند .
شرایط دریافت پروانه اشتغال روانشناسی و مشاوره
بدیهی است که تنها با داشتن کارت عضویت در سازمان نظام روانشناسی مجوزی برای ارائه مشاوره و روانشناسی نیست . پس از گذشت یک سال از عضویت داوطلب در یازمان نظام روانشناسی ، متقاضیان می توانند درخواست صدور پروانه اشتغال دهند .
براساس قانون سازمان نظام رواشناسی و مشاوره ، افراد مجاز به ارائه خدمات مشاوره و روانشناسی باید حداقل 2 مدرک در یکی از گرایش هلی مشاوره یا روانشناسی داشته باشند و یا قبلا پروانه اشتغال به فعالیت حرفه ای را از سازمان نظام روانشناسی گرفته باشند .
کسانی که از بهمن سال 93 در دانشگاه ها پذیرش شده اند باید برای دریافت پروانه اشتغال در دو مقطع متوالی در رشته های مشاوره و روانشناسی فارغ التحصیل شده باشند .
آزمون نظام روانشناسی برای آن دسته از داوطلبانی است که لیسانس نامرتبط با روانشناسی و مشاوره دارند و قبل از بهمن سال 93 در دانشگاه ها پذیرش شده اند ،
پس در صورت قبولی در این آزمون می توانند مانند سایر متقاضیان پروانه اشتغال ، برای مصاحبه تخصصی که توسط کمیسیون روانشناسی در گرایش های مختلف برگزار می شود ، آماده شوند و در صورت کسب نمره لازم ، پروانه اشتغال دریافت کنند که امکان اشتغال و یا تاسیس کلینیک برای آن ها فراهم می شود.
شرایط اخذ پروانه اشتغال شامل موارد زیر است :
- دارا بودن حداقل مدرک فوق لیسانس در رشته های روانشناسی و مشاوره
- عضویت در سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور
- حداقل یک سال از تاریخ فارغ التحصیلی متقاضی گذشته باشد
- داشتن کارت پایان خدمت برای متقاضیان مرد
مصاحبه رشته روانشناسی به منظور بررسی توانمندی های علمی متقاضی ، مهارت های اخلاقی و رفتاری و همچنین صلاحیت شغلی وی برگزار می گردد. متقاضیانی که در دوره های مختلف کارورزی،پروژه های تحقیقاتی، همایش ها و کارگاه های آموزشی شرکت کرده اند به علت داشتن مهارت و تجارب شانس بیشتری برای قبولی دارند.
مصاحبه تخصصی روانشناسی فقط با هدف صدور پروانه اشتغال برگزار می شود تا متقاضیان بتوانند در رشته خود مشغول به کار شوند و برخلاف مصاحبه سازمان های دیگر که ممکن است افراد را پس از مصاحبه در مجموعه خود استخدام کنند ، پس از قبولی در این مصاحبه هیچ متقاضی به استخدام رسمی سازمان نظام روانشناسی در نمی آید بلکه فقط مجوز شروع به کار خود را دریافت می کند .
شورای مرکزی سازمان نظام روانشناسی در تاریخ 4 اردیبهشت ماه 96 مصوب نمود ، ارائه گواهی انجام کارورزی برای تقاضای پروانه حرفه ای ضروری نمی باشد . بدیهی است کمیسیون های تخصصی صلاحیت علمی-تخصصی و مهارت های حرفه ای داوطلبان دریافت پروانه را در ابعاد مختلف دقیقا مورد بررسی قرار خواهند داد .