ترس از شکست در کنکور یکی از مهم ترین مشکلات و موانع پیش روی داوطلبان است. در این مقاله به بررسی ماهیت ترس، دلایل و راه های غلبه بر آن می پردازیم.
ماهیت ترس
ترس یک حس درونی برای جلوگیری از آسیب است ؛ ترس فرد را وادار می کند که تلاش کند تا شکست نخورد. اختلالات ترس از قبیل: انواع فوبیا، وسواس و … از سنین پایین آغاز میشوند و اگر به موقع به آن ها توجه نشود و یا در صورت نیاز درمان نشوند ممکن است تا پایان عمر همراه فرد باشند و زندگی او را تحت تاثیر قرار دهند.
جنبه های مثبت ترس
ترس اگر به جا و به اندازه باشد مفید است در غیر این صورت باعث ضرر رساندن به فرد می شود. به طور مثال اگر در ازمونی به تراز مطلوبی نرسید دچار این ترس می شوید که اگر عملکردتان را بهبود نبخشید دچار شکست در کنکور می شوید این محرکی است برای افزایش کیفیت و کمیت تلاش در شما.
ترس از شکست باعث میشود قبل از شروع به کار فکر و برنامه ریزی کنید و جلوی اقدامات عجولانه و پرریسک را میگیرد.
جنبه های منفی ترس
هر انسانی ممکن است در هر قسمتی از زندگی اش دچار شکست شود و این شکست باعث ایجاد حس ترس از شکست های بعدی در فرد می صود و حتی ممکن است فرد اصلا شکستی را تجربه نکرده باشد ولی از اینکه در مسیری که در ان حرکت می کند دچار شکست شود ترس دارد.
ترس برادر مرگ است
زمانی که از شکست در رسیدن به هدفتان بترسید این ترس باعث می شود عملکردتان مختل شود. وقتی ازمسئله ای بترسید، مدام به آن فکر و آن را جذب می کنید و این باعث به وقوع پیوستن آن برای شما خواهد شد.
ترس از شکست باعث می شود که حتی اگر در مسیر هدف موفقیتی کسب کرده اید؛ آن را ناشی از شانس بدانید نه تلاش خودتان بنابراین تمام توانایی های شما را در سطح حداقل نگه می دارد و باعث می شود همیشه در جایگاه های پایین بمانید. ترس مانع شکوفایی استعدادهاست و کم کم منجر به فراموش کردن آرزوها میشود.
از شکست نترسید؛ شکست متوالی نشانه ی فعالیت و پویایی شما است. با هر شکست خوردن در مسیر هدف شما یک راه اشتباه را کشف می کنید و می توانید از قدم گذاشتن دوباره در این راه جلوگیری کنید. برای درک این موضوع بررسی سرگذشت افراد نامی و موفق میتواند مفید باشد.
برای مثال ساخت لامپ توسط توماس ادیسون پروسه ای طولانی و پس از مراحل بسیار، صورت گرفت. او در جواب این سوال که چرا با وجود 1000 مرتبه شکست باز هم به ادامه دادی پاسخ داد:
من 1000 مرتبه شکست نخوردم بلکه ساخت لامپ اختراعی بود که 1000 مرحله داشت.
دلایل ترس از شکست در کنکور
برای برخی ممکن است اهمیت کنکور فراتر از قبولی در دانشگاه و تعیین شغل آینده شان باشد بنابراین اضطرابشان مضاعف می شود به طور کلی برخی از دلایل ترس و اضطراب مشترک بین داوطلبان این موارد هستند:
مقایسه خود با دیگران
گاهی این مقایسه از طرف اطرافیان تحمیل می شود و داوطلب با اعضای فامیل و غیره مقایسه می شود. گاهی هم داوطلب با مقایسه خودش با افرادی که رتبه های بهتری کسب می کنند دچار ترس و به دنبال آن ناامیدی می شود.
هرکسی به هر حال از جایی شروع کرده و از همان ابتدا در سطح بالایی قرار نداشته است به ویژه در زمینه کنکور که بسیار به تلاش و حفظ پیوستگی وابسته است. مقایسه کردن خود با داوطلبی که از مدت ها قبل شروع کرده است نباید شما را از حرکت باز دارد. این فکر که هرگز به آن سطح نمی رسید و بیهوده تلاش میکنید اشتباه است. شما نیز باید به همان اندازه تلاش کنید تا به آن سطح برسید.
عدم برنامه ریزی
داوطلبان در هنگام شروع چون هنوز برنامه ای ندارند؛ با دیدن حجم مطالب و کتابهایی که باید مطالعه کنند دچار اضطراب و سرگردانی می شوند و سوالات زیادی ذهنشان را به خود مشغول می کند.
اتفاقات غیر منتظره
مواردی مانند بیماری یا حوادثی که موجب اخلال در روند آموزشی و تعطیلی میشوند ممکن است برای چند روز شما را درگیر کنند. باید در این شرایط آرام باشید و بعد از رفع آنها برنامه خود را اصلاح و مجدد مطالعه خود را از سر بگیرید.
راه های غلبه بر ترس از شکست در کنکور
حال که به اهمیت ترس و توجه به آن پی بردید باید به دنبال راهی باشید که این ترس را با خود به سر جلسه کنکور نبرید.
پذیرش شکست
برخلاف انتظارتان شما در ابتدا باید با این ترس رو به رو شوید. شکست را به عنوان یک احتمال در نظر بگیرید همانطور که در طرف مقابل موفقیت هم محتمل است. فکر نکنید همیشه سرانجام کار، شکست است. در این صورت ترس از شکست در کنکور هم خود به خود کاهش پیدا می کند.
روبه رو شدن با مشکلات مسیر
اگردر درسی ضعیف هستید و می ترسید که در کنکور پاشنه آشیل شما شود باید از همان زمان شروع توجه و وقت بیشتری به آن اختصاص دهید.
بعضی از داوطلبان از پاسخ به تست های سخت فرار می کند. اگر شما قبل از کنکور آن تست ها را بررسی نکنید و به دنبال راه حلی برای پاسخگویی به آن ها نباشید چه انتظاری می توانید از خودتان در روز کنکور داشته باشید؟ شب قبل کنکور معجزه رخ نمی دهد.
داشتن برنامه ریزی
زمانی که با طرح یک برنامه، بدانید باید چه کاری انجام دهید و تصویری از روزها و حتی ماه های اینده داشته باشید بهتر میتوانید تمرکز کنید. چون بدون برنامه در واقع کاری انجام نمیدهید ذهنتان نمیتواند پیشرفتی را حس کند و راضی شود بنابراین همیشه استرس خواهید داشت.
ارتباط با موضوع مورد علاقه
سعی کنید هدف تان را به یک موضوعی که علاقه دارید وصل کنید. برای مثال اگر به زندگی در یک شهر خاص علاقه دارید در دورانی که دارید برای کنکور آماده می شوید به این فکر کنید که شما با درس خواندن در حال فراهم کردن مقدمات زندگی در آنجا نیز هستید.
ورزش کردن
تصور برخی از دوران کنکور این است که باید شبانه روز در اتاق و پشت میز محبوس باشند. شما مثل یک ربات، قابل برنامهریزی نیستید که یک یا چند سال در آن شرایط باشید. هم ذهن و هم جسم شما نیاز به بازیابی و استراحت دارند. ورزش به طور کلی حال آدم را خوب می کند، ترس را هم کم می کند.
جمع بندی
بعد از کنار گذاشتن ترس و تعیین هدف، باید در مسیر رسیدن به آن آموزش دید و مهارتهای لازم را کسب کرد. درس خواندن هم یک مهارت است؛بنابراین توصیه میکنیم ابتدا اصول و روشهای صحیح مطالعه را یاد بگیرید. تیم مشاورین دورخیز تمام اصول صحیح مطالعه و یادگیری را در پکیج فنون موفقیت در کنکور، به شما آموزش میدهد.
این پکیج شامل آموزش روش مطالعه دروس و فنون و تکنیکهای تست زنی و یادگیری مخصوص کنکور است.
با استفاده از این پکیچ میتوانید مطالعه سریع و پربازدهی داشته باشید و سریعتر درسها را یاد بگیرید و فراموش نکنید! همچنین بتوانید در آزمونهای آزمایشی و کنکور با استفاده از تکنیک های تست زنی بهتر عمل کنید.
امیدواریم که همه ترس های منفی زندگی تان علی الخصوص ترس از شکست در کنکور را از بین ببرید و بتوانید شجاعانه از سد آن عبور کنید. کنکور پلی به سوی آرزوها و اهداف شماست. توصیه می کنیم که ویس مشاوره ای – انگیزشی مربوط به این مقاله را از دست ندهید و از قسمت زیر آن را دانلود کنید.
ترس از شکست یا ترس درونی که در انسان ها وجود داره موجودی به نام گرمیلین هست و برای هر شخصی به یه نحوی.روش غلبه بهش اینه که اونو تبدیل به یک جسم کنیم.یعنی یک شی یا جسمی رو همیشه همراهمون داشته باشیم و روش اسم بزاریم (مثلا جک )و اونو با این کاری به نحوی کوچیک ضعیف و ناتوان نشون بدیم که کمک زیادی در غلبه بهش میکنه
ب نظرم وقتی با برنامه درس بخونیم هم ب همه مطالب میتونیم برسیم همم ب طور کامل مسلط میشیم
پس ترس معنی نداره …
احسنت:)
کاملا درسته
یکی از ترسای من اینک سر جلسه کنکور م بی دقت و حواس پرت باشم
چون هر چه در ازمونای آزمایشی میخوام برطرف کنم نمیتونم باز حواس پرتم.😔
با یه سری راهکار میتونین این مشکل رو حل کنین
اول اینکه برای حل سوالات عجله نکنین..10 ثانیه بیشتر وقت بذارین بهتر از اینه که سوالو غلط حل کنین
دوم اینکه با خط کشیدن زیر قسمت های مهم سوال تمرکز و توجهتونو افزایش بدین
سوم اینکه توی خونه موقع تست زدن برای حفظ تمرکزتون تمرین کنید
همچنین سعی کنین تمرکزتون موقع مطالعه رو هم افزایش بدین تا در نهایت تمرکزتون موقع تست زنی هم افزایش پیدا کنه!
همیشه از مقاله های انگیزشیتون گفتم
😅احسنت انرژی گرفتم. البته من هیچ ترسی ندارم😎💪
احسنت بر شما ^_^