رشته علوم ورزشی یکی از رشته های مشترک و پر طرفدار در گروه های آزمایشی کنکور سراسری است. این رشته مزایا زیادی دارد. برای مثال بازار کار رشته علوم ورزشی با سرعت خوبی پیشرفت کرده است. در این مقاله در مورد چالش های مختلف رشته علوم ورزشی هم صحبت می کنیم. مسیر تحصیل، موقعیت های شغلی، بازار کار و … را بررسی می کنیم. به این ترتیب با مطالعه این مقاله می توانید به راحتی تصمیم بگیرید که آیا می توانید این رشته را برای ادامه تحصیل خود انتخاب کنید یا خیر. پس با ما همراه باشید.😉
معرفی رشته علوم ورزشی
رشته علوم ورزشی به طور خلاصه به بررسی سلامت جسمی و روانی افراد در سنین مختلف می پردازد. در واقع این رشته صرفا درمورد ورزش کردن نیست، بلکه دانشجویان رشته علوم ورزشی درمورد بهداشت فردی و اجتماعی به طور کامل آموزش می بینند.
در رشته علوم ورزشی با تلفیقی از علوم انسانی و علوم تجربی به بررسی سلامت انسان پرداخته می شود. یعنی درمورد سلامت روانی و همچنین درمورد فیزیولوژی بدن انسان در این رشته آموزش می بینند. با توجه به آموزش های گفته شده، در رشته علوم ورزشی به پیشگیری از اختلالات جسمی پرداخته می شود. در واقع رشته علوم ورزشی با رشته ترتبیت بدنی متفاوت است. در ادامه درمورد تفاوت این دو رشته هم صحبت می کنیم.
تفاوت رشته علوم ورزشی و تربیت بدنی
رشته علوم ورزشی و ترتیب بدنی شباهت زیادی دارند. اما تفاوت های مهمی دارند. این تفاوت ها می توانند موقعیت شغلی شما را تغییر دهند. پس در این قسمت به بررسی این تفاوت ها می پردازیم.
رشته ترتیب بدنی آموزش مجموعه ای از فعالیت های ورزشی است که به صورت فیزیکی و عملی انجام می شود. اما رشته علوم ورزشی علاوه بر آموزش عملی، آموزش اصولی و تئوری نیز دارد.
به این صورت که در رشته علوم ورزشی به مطالعه مباحث تئوری علم ورزش و اصول حرکات مختلف پرداخته می شوند. به همین دلیل این پایه تئوری و علمی باعث می شود که بازارکار بسیار بهتری برای فارغ التحصیلان رشته علوم ورزشی وجود داشته باشد.
همچنین این افراد به دلیل علم تئوری خود می توانند به عنوان مشاور ورزشی هم مشغول به کار شوند که بسیار پرطرفدار و آینده دار است.
دروس رشته علوم ورزشی
دانشجویان رشته علوم ورزشی باید ۱۳۰ واحد درسی را در دوران کارشناسی بگذرانند. این واحد های درسی شامل واحد دروس عمومی به تعداد ۲۰ واحد است. همچنین دروس پایه به تعداد ۲۶ واحد ارائه می شوند.
برخی از دروس پایه رشته علوم ک ورزشی شامل موارد زیر می شود:
- شیمی
- فیزیک
- آمار توصیفی
- کمک های اولیه
- زیست شناسی
- آناتومی انسانی
- فیزیولوژی انسانی
- روان شناسی عمومی
- بهداشت و ورزش و …
دروس تخصصی عملی و نظری حدود ۷۲ واحد دارند. در این درس ها تنوع و جذابیت زیادی وجود دارد. برای مثال برخی از درس های تخصصی رشته علوم ورزشی شامل موارد زیر است:
- اصول و مبانی تربیت بدنی و علوم ورزشی
- تاریخ تربیت بدنی
- روش آموزش تربیت بدنی
- یادگیری و کنترل حرکتی
- رشد و تکامل حرکتی
- حرکات اصلاحی
- حرکت شناسی
- آمادگی جسمانی
- دو و میدانی
- شنا
- فوتبال
- ژیمناستیک
- کشتی
- بسکتبال و …
در واحد های درسی رشته علوم ورزشی تعدادی واحد انتخابی عملی و نظری هم وجود دارد. از بین این واحد ها باید ۱۲ واحد را به انتخاب خود بگذرانید. برخی از این واحد ها شامل موارد زیر است:
- دارو و ورزش
- آمادگی جسمانی 3
- ورزش تخصصی 1 و 2
- تنیس
- هاکی
- وزنه برداری
- ورزش های رزمی
- اسکی
- اسکیت
- ورزش های تفریحی
- شطرنج
- دوچرخه سواری
- واترپلو
- شیرجه
- اسب سواری و …
طول مدت تحصیل رشته علوم ورزشی
کارشناسی رشته علوم ورزشی ۴ سال یعنی معادل ۸ ترم دانشگاهی طول می کشد. به این معنی رشته علوم ورزشی می تواند خیلی سریع وارد بازارکار شود.
همچنین امکان ادامه تحصیل برای مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری هم برای رشته علوم ورزشی وجود دارد. در ادامه درمورد شرایط ادامه تحصیل و گرایش های مختلف این رشته بیشتر توضیح می دهیم.
ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر رشته علوم ورزشی
با شرکت در آزمون های کارشناسی ارشد و دکتری می توانید برای ادامه تحصیل در رشته علوم ورزشی اقدام کنید. گرایش های مختلف رشته علوم ورزشی برای ادامه تحصیل عبارتند از:
- روانشناسی ورزشی
- فیزیولوژی ورزشی
- بیومکانیک ورزشی
- رفتار حرکتی
- آسیب شناسی و حرکات اصلاحی
- مدیریت ورزشی
همانطور که مشاهده می کنید برای ادامه تحصیل در رشته علوم ورزشی گرایش های مختلف و جذابی وجود دارد. پس اگر به این رشته علاقه دارید از لحاظ ادامه تحصیل هم مسیر هیجان انگیزی را در پیش خواهید داشت.
بازارکار ، موقعیت شغلی ، درآمد رشته علوم ورزشی
فارغ التحصیلان رشته علوم ورزشی می توانند در موقعیت های شغلی متفاوتی وارد بازار کار شوند. هرچقدر که طی سال های تحصیل مهارت بیشتری به دست آورید، برای انتخاب موقعیت شغلی فرصت های بهتری خواهید داشت. برای نمونه می توانید در وزارت بهداشت، وزارت آموزش و پروزش و وزارت ورزش برای دریافت کار درخواست دهید. به طور کلی موقعیت شغلی متنوعی که برای این رشته وجود دارد. همچنین افرادی که در رشته علوم ورزشی فارغ التحصیل می شوند می توانند در انواع ارگان های خصوصی و دولتی به عنوان مربی و کارشناس ورزشی مشغول به کار شوند.
علاوه بر آن با داشتن دانش و سرمایه کافی می توانید باشگاه ورزشی خود را تاسیس کنید. کارشناس رشته علوم ورزشی می تواند برخی از واحدهای تربیت بدنی دانشجویان را تدریس کند. علاوه بر آن می تواند به عنوان مربی ورزشی به ارائه تمرینات ورزشی برای ورزشکاران مشغول باشد.
همچنین فارغ التحصیلان این رشته می توانند کلاس های ورزشی برگزار کنند. به این ترتیب می توانند به ورزشکاران مشاوره ورزشی نیز ارائه دهند. علاوه بر آن درمورد اصول نگهداری وسایل وتجهیزات ورزشی هم آموزش دیده اند.
دانشجویان فارغ التحصیل در رشته علوم ورزشی می توانند برای انتخاب نفرات برتر برای اعزام به مسابقات کشوری و المپیاد های ورزشی، مجری مشابقات باشند. همچنین آماده سازی و تدارک اردوهای ورزشی برای تیم های اعزامی به مسابقات مختلف کشوری یا المپیادهای ورزشی را برعهده دارند. به همین ترتیب درآمد این رشته هم متفاوت است.
طبیعتا هرچه مهارت و دانش بیشتری داشته باشید درآمد بیشتری خواهید داشت. شاید کف درآمدی برای این رشته حدوداً 10 میلیون تومان تا 25 میلیون تومان باشد. اما مثلاً اگر شما یک مربی ورزشی حرفه ای باشید درآمد شما ممکن است خیلی بیشتر از این اعداد باشد.
توانایی های لازم برای رشته علوم ورزشی
رشته علوم ورزشی از جمله رشته های مشترک بین گروه های آزمایشی مختلف کنکور است. موفق شدن در این رشته تا حد زیادی به میزان علاقه مندی شما به ورزش بستگی دارد. به این دلیل که بخش زیادی از رشته علوم ورزشی، عملی است.
پس مهمترین توانایی برای رشته علوم ورزشی، داشتن روحیه بالا، علاقه به ورزش و فعالیت های جسمی است. پس اگر به این رشته علاقه دارید می توانید مطمئن شوید که درصد موفقیت خیلی بالایی خواهید داشت.
نقاط قوت و ضعف رشته علوم ورزشی
برای این که با آگاهی کامل بتوانید رشته علوم ورزشی را انتخاب کنید در این قسمت درمورد مزایا و معایب این رشته صحبت می کنیم. پس این قسمت را با دقت مطالعه کنید.
زیرا هرچقدر هم که به رشته علوم ورزشی علاقه داشته باشید، باید با آگاهی به نقاط ضعفش آن را انتخاب کنید. به این ترتیب می توانید برای موفقیت در این رشته بهتر برنامه ریزی کنید.
نقاط قوت
یکی از مهمترین نقاط قوت رشته علوم ورزشی پرداختن به سلامت جسمی و روحی است. به این دلیل که همزمان با تحصیل کردن و کار کردن در این رشته می توانید جسم و روح سالم تری داشته باشید. به این ترتیب می توانید از شغل خود لذت ببرید.
علاوه بر آن رشته علوم ورزشی بازارکار نسبتا خوبی دارد. با توجه به علاقه اغلب جوانان به ورزش و پرورش اندام، بازار کار این رشته روز به روز در حال بهتر شدن است.
نقاط ضعف
یکی از نقاط ضعف قابل توجه این رشته، آسیب های ورزشی است که حین تمرین ممکن است رخ دهد. بعد از آسیب فرد مجبور است مدتی از کار دور بماند و بیشتر استراحت کند. علاوه بر آن در بخشی از نقاط ایران هنوز برای مربی های ورزشی درآمد خوبی وجود ندارد.
آخرین رتبه قبولی رشته علوم ورزشی
برای قبولی در دانشگاه های برتر و سراسری در رشته علوم ورزشی کار خیلی سختی ندارید. به این دلیل که آخرین رتبه قبولی دانشگاه های برتر سراسری برای رشته علوم ورزشی در هر منطقه حدود :
- منطقه یک: 11000 تا 11500
- منطقه دو: 28200 تا 29000
- منطقه سه: 80000 تا 80500
این رشته در انواع دانشگاه های سراسری، آزاد، پیام نور و غیر انتفاعی هم پذیرش دارد. پس اگر به رشته علوم ورزشی و موقعیت های شغلی جداب آن علاقه دارید حتما با برنامه درس بخوانید. به این ترتیب می توانید به یک تلاش ساماندهی شده به رتبه خوب و دانشگاه بهتری برسید.
توجه کنید که مسلما هرچه رتبه بهتری به دست بیارید و در دانشگاه معروف تری درس بخوانید، موقعیت های شغلی بهتری خواهید داشت. پس برای قبولی در رشته مورد علاقه خود اصلا کم نذارید و بهترین خود باشید.
شرایط پذیرش رشته علوم ورزشی
رشته علوم ورزشی به دلیل ماهیت ورزشی اش دارای یک سری شرایط است. در این قسمت به بررسی این شرایط می پردازیم. البته قهرمانان تیم ملی درمورد برخی شرایط مستثنی هستند.
این شرایط به شرح زیر هستند:
- حداقل قد 165 سانت برای پسران و حداقل قد 158 سانت برای دختران
- حداقل دید چشم هفت دهم
- داشتن سلامت جسمی و ارائه سلامت و تندرستی
برای انتخاب رشته علوم ورزشی لازم است در مورد بازار کار و نقاط ضعف و قوت این رشته اطلاعاتی داشته باشید. پس اگر میخواهید در این رشته تحصیل کنید، میتوانید با کمک مشاوره تلفنی انتخاب رشته کنکور اطلاعات خود را در مورد این رشته و سایر رشتهها تکمیل کنید.
خلاصه مقاله معرفی رشته علوم ورزشی
در این مقاله به معرفی کامل رشته علوم ورزشی پرداختیم. همانطور که گفته شد رشته علوم ورزشی به آموزش اصول ورزش به صورت تئوری و عملی می پردازد.
براب این رشته باید به ورزش کردن و فعالیت های فیزیکی علاقه داشته باشید. همچنین این رشته بازارکار و موقعیت های شغلی متنوعی دارد. آخرین رتبه قبولی در رشته تربیت بدنی در منطقه یک 11000 در منطقه دو 28000 و در منطقه سه 80000 می باشد همچنین درآمد این رشته در سال 1403 بسته محیط کار و مهارت فرد متغیر است حداقل این درآمد 10 میلیون تومان می باشد اما با افزایش مهارت و تجربه فرد درآمد نیز افزایش می باید.
پس برای انتخاب رشته علوم ورزشی ابتدا نقاط قوت و ضعف این رشته را به خوبی بررسی کنید. در نهایت اگر واقعا علاقه مند هستید، مطمئن باشید که مسیر پیشرفت درخشانی خواهید داشت.
اکثر دانش آموزان از اشتباه در انتخاب رشته کنکور خود می ترسند زیرا یک اشتباه در آن می تواند مسیر زندگی تحصیلی و شغلی آن ها را تغییر بدهد اگر شما نیز نگران انتخاب رشته خود هستید می توانید به صفحه مشاوره کنکور بروید و از مشاوران باتجربه و خبره دورخیز کمک بگیرید اعضای آکادمی کنکور دورخیز تنها برای رساندن شما به موفقیت و رویاهایتان فعالیت می کنند همچنین اگر برای انتخاب این رشته سوالی دارید می توانید از مشاوران دورخیز بپرسید.😊
سلام ببخشید از طریق رشته علوم ورزشی دانشگاه پیام نور شهرستان میشه تربیت معلم هم خوند من عاشق اینم که معلم ورزش بشم ولی نمیتونم برای تحصیل برم به یه شهر دیگه
سلام بله از طریق رشته علوم ورزشی می توان معلم ورزش شد بعد از گرفتن مدرک در آزمون استخدامی آموزش پرورش شرکت کنید و یا آگهی های استخدامی مدارس غیرانتفاعی و مجتمع های ورزشی را بررسی کنید.
به نظر من علوم ورزشی یکی از رشته های پرخواستار برای دانش آموزان و آزموندهندگان است. بازار کار رشته علوم ورزشی در خارج از کشور مناسب است. برای کسب اطلاعات بیشتر از مشاور انتخاب رشته خود کمک بگیرید
سلام میخواستم بدونم اگ معدلی ک برای ثبت نام ثبت میکنیم از معدل واقعی کمتر باشه مشکلی پیش میاد
سلام وقتتون بخیر
نمره واقعی معدل و یا مدارکتون رو باید ثبت کنید موقع ثبت نام
اگر درست ثبت نکردید وارد لینک حساب کاربریتون در سنجش بشید اگر مشکلی نداشت ادیت کنید.
سلام ببخشید من قدم ۱۵۰ هست امکان پذیرش وجود نداره یعنی؟؟
سلام
خیر حداقل قد داوطلبان خانم 158 هست.
سلام من میخواستم برم خدمت ولی گفتن چون غیبت داشتی سه ماه اضافه خدمت میخوری و برای اینکه اضافه خدمت نخورم اومدم دانشگاه آزاد رشته علوم ورزشی ثبت نام کردم.
بعد الان دو دل شدم که ادامه بدم یا نه
من به ورزش خیلی علاقه دارم و هدفم هم این بود که بعداز خدمت کلاس های مربیگری و آنالیزوری فوتبال شرکت کنم،لطفا راهنمایی کنید و بگید اگه ادامه بدم چند درصد احتمالش هست شاغل بشم!؟
سلام. اگر به ورزش علاقمند هستید و توانایی کار حرفهای و تلاش مضاعف را دارید، رشته خوبی است که بازار کار نسبتا متنوعی دارد.
سلام ببخشید من رتبم ۱۶۰۰۰منطقه ۳رشته ریاضی هستم آیا امکان قبولیم هست؟؟
سلام. با توجه به کارنامه قبولیهای سال گذشته یعنی 1400، بله
سلام بنده با رتبه کشوری 160 هزار و رتبه در سهمیه 65 هزار بهترین دانشگاهی که میتونم در رشته علوم ورزشی قبل بشم کدام دانشگاه ها هستند
واقعا ممنون میشم
سلام. در کنکور کدام رشته شرکت کردید؟
سلام بنده رتبه 160 هزار کشوری و 65 هزار رو در سهمیه در زیر گروه 5 بدست آوردم میتونین بگین بهترین و معتبر ترین دانشگاه علوم ورزشی ای که میتونم قبول بشم کدام دانشگاه است و از طریق همینجا برای بنده بهترین دانشگاه ها رو معرفی کنید واقعا ممنون میشم
سلام. در کنکور کدام رشته شرکت کردید؟
سهمیه کدام منطقه؟
سلام ازمون عملی چقدر توی قبولی تاثیر گزاره؟
سلام. علاوه بر کسب رتبه لازم، موفقیت در آزمون عملی هم برای قبولی لازم است و به نوعی مکمل یکدیگر اند.
واسه ورود به این رشته حتما باید یه رشته ی ورزشی رو بلد باشی؟
سلام. خیر؛ اما در آزمون عملی هم باید نتیجه مطلوب را بگیرید.
سلام من هیچ رشته ی ورزشی ای رو دنبال نکردم از بچگی و الانم علاقه ی زیادی ندارم فقط بخاطر اینکه خانوادم نمیزارن پشت کنکور بمونم وارد این رشته میشم، بنظرتون میتونم موفق بشم
سلام. برای موفقیت در هر کاری علاقه و تلاش لازم است.
سلام ممنون بابت مقاله ی عالیتون
ی سوال داشتم اگه چشم ضعیف باشه ولی رتبه و بقیه چیزا مشکلی نباشه امکانش هست ک قبول نکنن؟؟
سلام. در آزمون عملی ضعیف بودن چشم به تنهایی باعث رد شدن شما نمیشود.