رشته تربیت بدنی یکی از رشتههایی است که میتواند برای دانشآموزانی که به رشتههای ورزشی مختلف علاقهمند اند و توانایی بدنی بالایی نیز دارند جذاب باشد. این رشته از جمله رشتههای پرطرفدار برای دانشآموزانی است که توانایی بدنی مناسب دارند و علاقهمند به یادگیری فیزیولوژی بدن در سطح بالا هستند. در این مقاله قصد داریم به طور مفصل به معرفی رشته تربیت بدنی، بازار کار، دروس دانشگاهی و سایر اطلاعات این رشته بپردازیم. پس اگر شما هم از دانشآموزانی هستید که به رشته تربیت بدنی علاقه دارید این مقاله را از دست ندهید.😉
معرفی رشته تربیت بدنی
رشته تربیت بدنی یکی از رشتههای مرتبط با علوم انسانی است چراکه در این رشته علاوه بر تقویت و ورزیده شدن جسم و بدن دروسی وجود دارد که به تقویت روان نیز میپردازد. مثل مدیریت، روانشناسی و جامعهشناسی. فارغالتحصیلان رشته تربیت بدنی اطلاعات زیادی در مورد جسم و فیزیولوژی بدن فرا میگیرند که باعث میشود گاهی در حد یک پزشک بتوانند به افزایش قوای جسمی بپردازند و حتی از برخی ناهنجاریها و ناراحتیهای جسمی پیشگیری کنند.
رشته تربیت بدنی در کنترل بسیاری از امراض کمک کننده است؛ به همین دلیل بازار کار متنوع و زیادی دارد که در ادامه مقاله به آن میپردازیم.
تفاوت رشته تربیت بدنی و علوم ورزشی
رشته تربیت بدنی و علوم ورزشی علاوه بر شباهتهای زیادی که با یکدیگر دارند تفاوتهای مهمی نیز دارند که این تفاوتها میتواند مسیر سرنوشت شما را تغییر دهد. پس لازم است با هر دوی این رشتهها به طور کامل آشنا شوید؛ سپس دست به انتخاب بزنید. در اینجا به طور مختصر به تفاوت رشته تربیت بدنی و علوم ورزشی میپردازیم.
اگر بخواهیم خیلی صریح و واضح در مورد تفاوت این دو رشته صحبت کنیم باید بگوییم رشته تربیت بدنی بیشتر شامل فعالیتهای عملی ولی رشته علوم ورزشی ترکیبی از آموزشهای تئوری و عملی است. آموزشهای تئوری در رشته علوم ورزشی نقش پررنگتری دارد. به این معنی که در رشته علوم ورزشی به آموزش تئوری علوم ورزشی مختلف پرداخته میشود مانند: اصول حرکات. اما در رشته تربیت بدنی آموزشها جنبه عملی دارند و رشتههای ورزشی مختلف به صورت عملی آموزش داده میشوند.
برای آشنایی بیشتر با رشته علوم ورزشی مقاله زیر را مطالعه کنید.
دروس رشته تربیت بدنی
تعداد واحدهایی که دانشجویان رشته تربیت بدنی باید در مقطع کارشناسی بگذرانند ۱۳۳ واحد درسی است که شامل موارد زیر میشود:
- دروس عمومی ۱۹ واحد
- دروس پایه ۱۴ واحد
- دروس نظری ۳۸ واحد
- دروس عملی ۳۶ واحد
- دروس اختیاری ۲۶ واحد
به علاوه دانشجویان باید ۴ درس از دروس انتخابی نظری و دروس انتخابی عملی را بگذرانند.
دروس عمومی
این دسته از دروس در بین همه رشتهها مشترک اند:
- مبانی نظری اسلام
- ادبیات فارسی
- اخلاق اسلامی
- زبان عمومی
- انقلاب اسلامی
- تاریخ و تمدن اسلامی
- آشنایی با منابع اسلامی
دروس پایه
برخی از دروس پایه رشته تربیت بدنی عبارت اند از:
- شیمی
- فیزیک
- آمار توصیفی
- زیست شناسی
- کمک های اولیه
- آناتومی انسانی
- فیزیولوژی انسانی
- روانشناسی عمومی
- بهداشت و ورزش
دروس نظری تخصصی
دروس نظری تخصصی رشته تربیت بدنی که حدود ۳۸ واحد درسی هستند شامل دروس زیر میشوند:
- اصول و مبانی تربیت بدنی و علوم ورزشی
- تاریخ تربیت بدنی
- روش آموزش تربیت بدنی
- متون خارجی تخصصی ۱
- آشنایی با روش تحقیق
- یادگیری و کنترل حرکتی
- رشد و تکامل حرکتی
- حرکات اصلاحی
- بیومکانیک ورزشی
- حقوق و اخلاق ورزشی
- و غیره
دروس عملی تخصصی
دروس عملی تخصصی رشته تربیت بدنی که حدود ۳۶ واحد درسی را در بر میگیرد شامل دروس زیر است:
- آمادگی جسمانی ۱ و ۲
- دو و میدانی
- شنا ۱ و ۲
- فوتبال
- ژیمناستیک
- کشتی
- بسکتبال
- والیبال
- هندبال
- تنیس روی میز
- بدمینتون
- آشنایی با نجات غریق
دروس انتخابی
همانطور که در مباحث فوق گفتیم دانشجویان رشته تربیت بدنی باید چهار درس از دروس نظریه انتخابی و دروس عملی انتخابی را بگذرانند برخی از این دروس را در زیر نام میبریم.
دروس نظری انتخابی:
- استعداد یابی در ورزش
- روش های آموزش در ورزش
- روانشناسی ورزشی
- دارو و ورزش
- ترکیب بدن و کنترل وزن
- طراحی برنامه های ورزشی
- و غیره
دروس عملی انتخابی:
- آمادگی جسمانی ۳
- تنیس
- هاکی
- وزنه برداری
- اسکی
- واترپلو
- اسب سواری
- شیرجه
- و غیره
طول مدت تحصیل رشته تربیت بدنی
دانشجویان رشته تربیت بدنی پس از ۴ سال یعنی همان ۸ ترم دانشگاهی از مقطع کارشناسی فارغالتحصیل میشوند. و میتوانند در صورت یافتن شغل مناسب به سرعت وارد بازار کار شوند. این رشته در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری نیز دانشجو میپذیرد که در ادامه در مورد بازار کار، موقعیتهای شغلی و گرایشهای مختلف این رشته توضیح میدهیم.
ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر رشته تربیت بدنی
برای دانشجویانی که علاقهمند به ادامه تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری رشته تربیت بدنی هستند، امکان تحصیل در گرایشهای زیر فراهم شده است.
گرایشهای مقطع کارشناسی ارشد رشته تربیت بدنی:
- روانشناسی ورزشی و فیزیولوژی ورزشی
- بیومکانیک ورزشی
- رفتار حرکتی
- آسیبشناسی و حرکات اصلاحی
- مدیریت ورزشی
گرایشهای مقطع دکتری رشته تربیت بدنی:
- مدیریت ورزشی
- آسیبشناسی ورزشی و حرکات اصلاحی
- رفتار حرکتی
- بیومکانیک ورزشی
- فیزیولوژی ورزشی
بازارکار،موقعیت شغلی و درآمد رشته تربیت بدنی
برای دانشآموزانی که قصد دارند در رشته تربیت بدنی تحصیل کنند آگاه بودن از موقعیت شغلی، وضعیت درآمد و بازار کار این رشته لازم و ضروری است. آگاهی بیشتر دانشآموزان در انتخاب رشته کنکور باعث میشود سردرگم نشوند.
فارغالتحصیلان رشته تربیت بدنی میتوانند به عنوان مسئول تربیت بدنی در بخشهای تربیت بدنی ارگانهای دولتی مشغول به کار شوند. همچنین می توانند به عنوان مربی تربیت بدنی در آموزش و پرورش و مدارس دولتی و غیردولتی فعالیت کنند. از دیگر بازار کارهای فارغالتحصیلان رشته تربیت بدنی میتوان به کارشناسی تربیت بدنی در مراکز درمانی و توانبخشی معلولین و جانبازان اشاره کرد.
یکی دیگر از مشاغل پردرآمد برای دانشآموختگان رشته تربیت بدنی تاسیس باشگاه ورزشی و فعالیت به صورت آزاد است که درآمد خوبی برای فرد دانشآموخته دارد. حداقل حقوق این رشته در سال 1403، 10 تا 25 میلیون تومان می باشد.
مسلماً هرچه علم و مهارت بیشتری داشته باشید بازار کار بیشتر و با درآمد بهتری خواهید داشت.
برای کسب اطلاعات درمورد نحوه انتخاب رشته دانشگاهی مقاله زیر را بخوانید.
توانایی های لازم برای رشته تربیت بدنی
رشته تربیت بدنی رشتهای است که رمز موفقیت در آن در علاقه شما به ورزش و فعالیتهای بدنی و روحیه قوی و همچنین توانایی جسمانی مناسب است. زیرا بخش زیادی از دروس این رشته دروس عملی هستند و نیاز به تمرین و فعالیت زیاد دارند. پس اگر علاقه به انجام ورزشهای مختلف ندارید، هرگز به سمت این رشته نروید.
نقاط قوت و ضعف رشته تربیت بدنی
آگاه بودن دانشآموزان از نقاط قوت و ضعف رشتهای که میخواهند در آن تحصیل کنند به آنها کمک میکند با دید بازتری انتخاب رشته کنند. همچنین باعث میشود از سختیهای راه نیز مطلع شوند و اراده خود را محکم کنند.
نقاط قوت
یکی از نقاط قوت رشته تربیت بدنی این است که دانشجویان علاوه بر تحصیل در رشته مورد علاقه خود به سلامت جسم و روح خود نیز میپردازند و از تحصیل و شغل خود لذت میبرند.
همچنین این روزها به دلیل تغییر سبک زندگی، احساس نیاز به ورزش در مردم زیاد شده است. بیشتر جوانان به باشگاههای ورزشی روی آورده اند؛ به همین خاطر بازار کار این رشته بهتر شده و درآمد خوبی نیز دارد.
نقاط ضعف
میتوان گفت تقریبا مهمترین نقطه ضعف رشته تربیت بدنی آسیبها و مصدومیتهایی است که ممکن است در حین تمرین یا کار برای فرد ایجاد شود و مدتی او را از تمرین فاصله دهد. گاهی اوقات ممکن است این آسیبها جدیتر هم باشند. همچنین ممکن است برخی افراد نتوانند بازار کار مناسب خود را پیدا کنند و سرمایه کافی برای ورود به بازار کار آزاد و تاسیس باشگاههای ورزشی شخصی نداشته باشند.
آخرین رتبه قبولی رشته تربیت بدنی
رشته تربیت بدنی یکی از رشتههای مشترک بین رشته انسانی، ریاضی و تجربی است داوطلبان میتوانند در هنگام انتخاب رشته خود در سایت سازمان سنجش در دانشگاههای سراسری، آزاد، غیرانتفاعی و پردیس خودگردان، رشته تربیت بدنی را انتخاب کنند.
آخرین رتبه قبولی در هر منطقه رشته تربیت بدنی به این صورت است:
- منطقه یک: 11000 تا 11500
- منطقه دو: 28200 تا 29000
- منطقه سه: 96000 تا 96500
همچنین دانشگاههای آزاد، پیام نور، غیر انتفاعی و پردیسهای خودگردان به صورت بدون کنکور و با کنکور اقدام به پذیرش دانشجو در این رشته میکنند. اما آنچه مسلم است این است که هرچه بهتر درس بخوانید و در دانشگاههای بهتری مشغول به تحصیل شوید، پیشرفت بیشتری خواهید داشت و موقعیتهای شغلی بهتری نیز به سراغتان میآید.
شرایط پذیرش رشته تربیت بدنی
برای دانشآموزانی که میخواهند در رشته تربیت بدنی تحصیل کنند، علاوه بر کنکور، داشتن برخی شرایط لازم است که در زیر به آنها اشاره میکنیم:
- داشتن سلامت کامل روحی و جسمی (عدم ابتلا به بیماریهای قلبی، ریوی، اعصاب و روان، مغزی و غیره)
- حداقل قد برای داوطلبان آقا ۱۶۵ سانتی متر و حداقل قد برای داوطلبان خانم ۱۵۸ سانتی متر.
- داشتن قدرت بینایی عالی
قهرمانان ورزشی به داشتن شرایط بالا نیازی ندارند.
برای انتخاب رشته تربیت بدنی لازم است در مورد بازار کار و نقاط ضعف و قوت این رشته اطلاعاتی داشته باشید. پس اگر میخواهید در این رشته تحصیل کنید، میتوانید با کمک مشاوره تلفنی انتخاب رشته کنکور اطلاعات خود را در مورد این رشته و سایر رشتهها تکمیل کنید.
خلاصه مقاله معرفی رشته تربیت بدنی
در این مقاله به طور مفصل رشته تربیت بدنی را معرفی کردیم و گفتیم این رشته بیشتر فعالیتهای عملی و بدنی دارد. پس علاوه بر داشتن قوای جسمانی خوب باید به این رشته علاقه کافی نیز داشته باشید. آخرین رتبه قبولی در رشته تربیت بدنی در منطقه یک 11000 در منطقه دو 28000 و در منطقه سه 80000 می باشد همچنین درآمد این رشته در سال 1403 بسته محیط کار و مهارت فرد متغیر است حداقل این درآمد 10 میلیون تومان می باشد اما با افزایش مهارت و تجربه فرد درآمد نیز افزایش می باید.
از اتفاقات مهم و تاثیرگذار در زندگی هر فرد انتخاب رشته کنکور است اگر شما نیز نگران انتخاب رشته خود هستید می توانید به صفحه مشاوره کنکور بروید و از مشاوران باتجربه و خبره دورخیز کمک بگیرید اعضای آکادمی کنکور دورخیز تنها برای رساندن شما به موفقیت و رویاهایتان فعالیت می کنند همچنین اگر برای انتخاب این رشته سوالی دارید می توانید از مشاوران دورخیز بپرسید.😊