Search
Generic filters
نوع محتوا
همه
نوشته‌ها
اخبار
جزوات
گام به گام ها
نمونه سوالات
جزوات استخدام
محصولات

معرفی رشته داروسازی

رشته داروسازی یکی از رشته های شاخص و پرطرفدار در بین داوطلبان کنکور سراسری است. شناختی که در بین عموم مردم از رشته داروسازی وجود دارد کامل نیست و محدود به داروخانه ها و خدمات آن هاست. در این مقاله به معرفی رشته داروسازی و بررسی همه جوانب آن ، از دوره دانشجویی تا آینده شغلی ، می پردازیم. رتبه قبولی ، دروس و مدت زمان تحصیل در آن را بررسی میکنیم. موقعیت های شغلی و رشته های تخصصی داروسازی را معرفی میکنیم. در نهایت با شناخت از نقاط قوت و ضعف این رشته و توانایی های مورد نیاز آن میتوانید انتخابی درست برای آینده خود داشته باشید. با این مقاله کامل و جذاب همراه ما باشید. 🙂

معرفی رشته داروسازی

معرفی رشته داروسازی

رشته داروسازی یکی از رشته های علوم پزشکی است که به ارائه خدمات دارویی به جامعه می پردازد. این خدمات از تامین مواد اولیه دارویی شروع شده و پس از طی مراحل ساخت ، توزیع ، و حتی تجویز دارو ، در نهایت به تحویل آن به مردم در داروخانه ها منتهی می شود. چون عموم مردم بیشتر از طریق داروخانه ها با دکتر داروساز در ارتباط هستند ، بنابراین تصویر کلی آن ها از رشته داروسازی ،  کار در داروخانه هاست.

بسیاری از داوطلبانی که حتی بعد از قبولی در این رشته ، وارد دانشگاه می‌شوند هنوز شناخت کافی را ندارد. به مرور دانشجویان با تخصص ها ، حیطه های کاری ، چشم انداز ها ، و نقش رشته داروسازی در حوزه سلامت آشنا می شود. در این مقاله سعی شده است تا اطلاعات مفید و مناسب برای داوطلبان کنکور ارائه شود.

 

مدت زمان تحصیل و دوره ها

رشته داروسازی در ایران به صورت دکترای پیوسته عمومی (حرفه ای) ارائه می شود. بعد از قبولی در رشته های دکترای پیوسته ، شما دیگر کنکور های کارشناسی به کارشناسی ارشد و کارشناسی ارشد به دکترا پیش رو نخواهید داشت. در بعضی کشورها نحوه ارائه رشته داروسازی به صورت ناپیوسته است ؛ یعنی لیسانس داروسازی دارند. مدت زمان تحصیل در رشته داروسازی حداقل 5/5 سال است. ۲۱۱ واحد درسی در قالب ۱۱ ترم ارائه می شود.

البته در رشته های پیوسته این گونه نیست که هیچ آزمونی گرفته نشود. درست است که شما بعد از قبولی در رشته داروسازی دیگر مجبور نیستید کنکور دهید و انتخاب رشته کنید ؛  اما برای سنجش صلاحیت علمی شما و امکان ادامه تحصیل ، آزمون جامعی را در نظر گرفتند. دانشجویان در صورت عدم کسب حد نصاب نمره قبولی ، باید مجدد در این آزمون شرکت کنند. اگر دانشجویی در آن دفعاتی که مجاز به شرکت در آزمون است ، نتواند حدنصاب نمره را کسب کند از ادامه تحصیل او در این رشته جلوگیری می‌شود. در این صورت دانشجو مجبور است به رشته ای ناپیوسته ، تغییر رشته دهد.

به طور کلی مقطع دکترای عمومی رشته داروسازی را میتوان به دو دوره تقسیم کرد :

  1. قبل از آزمون جامع
  2. بعد از آزمون جامع

این آزمون تا ورودی ۹۳ ، آزمون علوم پایه نام داشت. دانشجویان بعد از گذراندن ۸۰ واحد درسی می توانستند در آن شرکت کنند. اما از ورودی ۹۴ به بعد ، آزمون علوم پایه جای خود را به آزمون جامع ۱۸۰ واحدی داد. دانشجویان بعد از گذراندن ۱۸۰ واحد درسی می توانند در این آزمون شرکت کنند. این آزمون دو مرتبه در سال (تابستان و زمستان) برگزار می شود.

دروس رشته داروسازی

از نظر سطح دروس می توان گفت رشته داروسازی یکی از سخت ترین رشته های ممکن است است. برخلاف تصور خیلی ها ، شما قرار نیست فقط اسم داروها را حفظ کنید. شما در این رشته با بیشتر علوم سر و کار دارید و یاد می گیرید که چگونه دارو بسازید.

کار یک داروساز صرفاً ارائه مشاوره دارویی نیست.

به طور کلی دروس رشته داروسازی را می توان در این گروه ها تقسیم بندی کرد :

  • دروس علوم پایه : شیمی ، ریاضی ، فیزیک ، میکروب شناسی ، ایمنی شناسی ، انگل شناسی ، فیزیولوژی ، بیوشیمی و …
  • دروس بالینی : فارماکولوژی ، دارو درمان بیماری ها ، کارآموزی ها و …
  • دروس مربوط به سنتز و فناوری دارو : شیمی دارویی ، فارماسیوتیکس ، فیزیکال فارماسی و …

با مراجعه به کوریکولوم (چارت درسی) آموزشی رشته داروسازی ، می‌توانید از همه دروس و واحدهای آن ها اطلاع پیدا کنید.

دروس رشته داروسازی

ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر

بعد از فارغ التحصیلی از دوره دکترای عمومی رشته داروسازی ، می توانید با همان مدرک در داروخانه  یا صنعت مشغول به کار شوید. انتخاب دیگر ، ادامه تحصیل و ورود به دوره دکترای تخصصی رشته داروسازی است. طول دوره تحصیل در تخصص های مختلف ، متفاوت است.

تخصص های رشته داروسازی عبارتند از : شیمی دارویی ، فارماکوگنوزی ، سم شناسی ، داروشناسی( فارماکولوژی) ، فارماسیوتیکس ، داروسازی بالینی ، بیوتکنولوژی دارویی ، داروسازی هسته ای ( رادیو فارماسی) ، اقتصاد و مدیریت دارو ، نانوفناوری دارویی ، کنترل دارو

بازار کار و موقعیت شغلی رشته داروسازی

همانطور که پیش تر ذکر شد، تصویر کلی از کار و آینده شغلی فارغ التحصیلان رشته داروسازی ، محدود به کار در داروخانه هاست. اما در واقعیت چنین نیست. طبق آمار ، ۹۷ درصد داروهای مصرفی کشور توسط کارخانه های داروسازی داخلی تولید می شود که این فرصتی است برای اشتغال داروسازان . همچنین کارخانه های آرایشی و بهداشتی نیز برای تولید و کنترل کیفی محصولات خود به حضور داروسازان نیاز دارند. عضویت در هیئت علمی دانشگاه ها و آموزش نیز فعالیت دیگر آنان است ؛ همچنین امور اجرایی در وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی . فعالیت های تحقیقاتی و راه اندازی یا کار در شرکتهای دانش بنیان نیز مسیر جذابی است.

خوشبختانه حوزه‌ای که به آن ، نسبت به گذشته ، توجه بیشتری می شود کار در بیمارستان است. در همه کشورها برای تعداد مشخصی تخت بیمارستانی باید یک داروساز متخصص بالینی حضور داشته باشد و بر روی روند درمان نظارت کند.

درآمد رشته داروسازی

در مورد درآمد رشته داروسازی بازه ثابتی را نمی‌توان تعیین کرد. یک داروساز می تواند یک کارآفرین موفق باشد و درآمد چشمگیری داشته باشد. همچنین داروسازانی هستند که در کنار کار مستقل، هیئت علمی دانشگاه نیز هستند و مثال های دیگر از این دست. اما حداقل درآمدی که یک داروساز می تواند کسب کند از طریق مسئول فنی بودن در داروخانه است مبلغ مصوبی به او تعلق میگیرد این مبلغ برای سال 1403 ماهانه حدود 25 الی 30 میلیون تومان است اما همانطور که گفته شد در صورت تاسیس داروخانه می توان به درآمد بالای 150 میلیون هم رسید.

پیشنهاد مطالعه  در انتخاب رشته علاقه مهم تره یا پول ؟

موقعیت شغلی رشته داروسازی

توانایی های لازم

داوطلبی که می‌خواهد وارد رشته داروسازی شود ، باید توانایی های لازم را برای گذراندن دوره تحصیل و فعالیت به عنوان دکتر داروساز ، داشته باشد. در این رشته دروس مختلفی را باید مطالعه کنید. اگر علاقه نداشته باشید ، برایتان سخت خواهد بود.

علاقه به تحقیق و پژوهش یکی از کلیدهای موفقیت در این رشته است. هیچ حد و مرزی برای رشته داروسازی تعریف نمی‌شود. همواره داروسازان در تلاشند تا داروهای جدید تولید و به بازار عرضه کنند. بنابراین شما باید دائماً در حال تحقیق و مطالعه باشید و علم خود را به روز نگه دارید. تسلط به زبان انگلیسی ضروری است ؛ است زیرا بسیاری از منابع به زبان اصلی اند. مقالات و مجلات علمی معتبر نیز به زبان انگلیسی منتشر می شوند.

علاوه بر مهارت های فردی ، باید ارتباط اجتماعی خود را نیز تقویت کنید. باید صبور باشید و به خوبی با افراد ارتباط برقرار کنید تا بتوانید بهترین مشاوره و خدمات را به آنها ارائه دهید.

همانطور که م دانید انتخاب رشته اصولی نیازمند آگاهی و دانش است برای این کار پیشنهاد می کنیم مقاله مشاوره انتخاب رشته کنکور را با دقت مطالعه کنید.

نقاط قوت و ضعف رشته داروسازی

در بررسی نقاط قوت و ضعف ، به صورت مطلق نمی توان مواردی را ذکر کرد. برای مثال ممکن است کسی که به اجبار و بدون علاقه وارد  این رشته شده است ، از سختی دروس این رشته شکایت کند ولی برای کسی که علاقه دارد اینگونه نباشد. اما به صورت کلی می توان مواردی را برای آنها برشمرد.

نقاط قوت

  1. رشته ای با پشتوانه علمی قوی که این امکان را به داروساز میدهد که در سراسر دنیا امکان کار و فعالیت داشته باشد.
  2. کسانی که به کارهای پژوهشی علاقه دارند ، در این رشته آینده خوبی پیش روی آنهاست و می توانند در گرایش های مختلف وارد شوند و فعالیت کنند.
  3. خدمت رسانی در حوزه سلامت و ارزش اخلاقی بالای این کار
  4. برخورداری از وجهه و احترام بالا در جامعه
  5. آینده شغلی و درآمد خوب

معرفی رشته داروسازی

نقاط ضعف

  1. مهمترین مشکلی که داروسازان در ایران با آن مواجه هستند شکاف بین کادر درمان است. در سیستم جهانی ، پزشک همیشه با داروساز در ارتباط است و با همکاری هم سعی می کنند بهترین دارو را متناسب با شرایط بیمار برای او تجویز کنند. ولی در ایران اینگونه نیست و پزشک و داروساز هرکدام سیستم جدا برای خود دارند و کمترین ارتباط را باهم دارند. پیشنهاد می شود اگر وارد سیستم بهداشت و درمان شدید ، به ارتباط بین این همکارها دقت کنید تا بهترین سیستم درمانی را در کشور خود پیاده کنیم.
  2. سختی گرفتن امتیاز برای تاسیس داروخانه
  3. مشکلات صنفی که با سیاست‌گذاری‌های کلان حل می شود از جمله :  واردات داروهایی که تولید داخلی نیز دارند ، مشکلات شرکت های بیمه در پرداخت مطالبات داروخانه ها ، حضور سرمایه داران غیرمتخصص و …

آخرین رتبه قبولی در رشته داروسازی

در مورد تراز و رتبه قبولی یک رشته ، باید فاکتورهای مختلفی را در نظر گرفت از جمله : منطقه ، سهمیه ، ظرفیت دانشگاه ها و … . پذیرش دانشگاه آزاد و کد رشته های بومی نیز متغیر است. برای مثال واحد دامغان دانشگاه آزاد در سال‌های اخیر پذیرش نداشته است. به طور کلی آخرین رتبه های قبولی روزانه به این صورت است:

  • منطقه ۱ : 2500 تا 2800
  • منطقه ۲ :  2800 تا 3200
  • منطقه ۳ : 3200 تا 3500

برای اینکه از قبولی خودتان هم در این رشته مطمئن شوید، می توانید از مقاله تخمین رتبه کنکور هم استفاده کنید.

 

خلاصه مقاله معرفی رشته داروسازی

در پایان امیدواریم در گرفتن تصیمات سرنوشت ساز زندگیتان ابتدا خوب تحقیق کنید و از افرادی که در آن زمینه تجربه دارند مشورت بگیرید. اگر به رشته داروسازی علاقه دارید راه برای موفقیت در آن برایتان وجود دارد ؛ چه از نظر موقعیت اجتماعی و چه از نظر مالی. برای ورود به هر رشته و یا کاری همیشه افرادی هستند که قضد دارند شما را ناامید کنند و یا بالعکس تمجیدهای اغراق آمیز میکنند. تصمیمات خود را با بررسی همه شرایط و براساس واقعیات بگیرید. میتوانید فایل صوتی توضیحات علی قاسم پور که خودش دانشجوی داروسازی است را در بخش زیر گوش کنید.

همچنین در طول مقاله دانستیم آخرین رتبه قبولی برای داروسازی 2500 تا 2800 در منطقه یک، 2800 تا 3200 در منطقه دو و 3200 تا 3500 در منطقه سه می باشد اما این رتبه ها لب مرز قبولی هستند و اگر می خواهید قبولی تضمینی داشته باشید باید رتبه های زیر 2000 داشته باشید. همچنین به طور تقریبی درآمد یک داروساز در سال 1403 حداقل 25 الی 30 میلیون می باشد که با داشتن تخصص های کافی و مهارت می تواند این ارقام بیشتر شود. اما فراموش نکنید که در انتخاب این رشته باید علاقه واقعی و استعداد داشته باشید تا بتوانید نتیجه خوبی بگیرید.

در انتها خبر خوب اینکه اگر شما نیز نگران انتخاب رشته کنکور خود هستید می توانید به صفحه مشاوره کنکور مراجعه کنید و از مشاوران باتجربه و خبره دورخیز کمک بگیرید تا شما را به بهترین رشته ممکن متناسب با رتبه خودتان برسانند.😊

اشتراک در
اطلاع از
12 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
جلال
2 سال قبل

سلام.مرسی از مقاله خوبتون❤اگه میشه راجع به مهارج توی این رشته هم یه مقاله بزارید

e
3 سال قبل

سلام یه دانش اموز سطح معمولی چند ساعت باید وقت بذاره برا این رشته یا هوشبری؟

مهندس مسعود کریمی
پاسخ به  e
3 سال قبل

سلام. 7-9 ساعت

محمد
3 سال قبل

دارو مثل پزشکی طرح هم داره؟(پزشکی طرح هاش تمومی نداره!!)

حدیث ابراهیمی
4 سال قبل

علاقه همیشه پشتوانه هر آدم تلاش کاره.

با اینک داروسازی رشته سختیه ولی باز علاقه دارم … باید داروساز بشم.

مشاور ارشد دورخیز
پاسخ به  حدیث ابراهیمی
4 سال قبل

عالیه که هدفتونو با علاقه انتخاب کردین:)

Hana
پاسخ به  مشاور ارشد دورخیز
3 سال قبل

چطوری با دیپلم انسانی کنکور تجربی بدم؟

مهندس مسعود کریمی
پاسخ به  Hana
3 سال قبل

سلام. اقدام خاصی نیاز نداره. کنکور تجربی ثبت نام کنید

Hana
پاسخ به  مهندس مسعود کریمی
1 سال قبل

سلام امکان شرکت در کنکور با برگه حمایت تحصیلی وجود دارد؟!

پشتیبانی سایت
پاسخ به  Hana
1 سال قبل

سلام
این برگه فقط برای مدرسه است و برای دانشگاه باید تابعیت ایران را داشته باشید یا باید از ویزای تحصیلی استفاده کنید که مراحل آن کاملا متفاوت است.

دنبال مشاور هستی ؟

همونطوری که می‌دونی دورخیز بهترین خدمات مشاوره و برنامه ریزی تحصیلی برای کنکور رو ارائه می‌کنه و حتی برای شروع جلسه اول کاملا رایگانه، پس چرا اطلاعات خودت رو برامون توی فرم نمیزنی که باهات تماس بگیریم و بتونیم توی مسیری که داری کمکت کنیم ؟ 😊

  • این قسمت برای اهداف اعتبارسنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند.
فرم درخواست مشاوره
  • این قسمت برای اهداف اعتبارسنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند.