مراحل یادگیری درس در 5 مرحله ؛ اصولی و زود بازده

مطالعه اصولی و یادگیری آسان دروس یک هنر است. هنری که دارای قوانین و قواعد خاصی می باشد. با یادگیری این هنر می توان با بیشترین سرعت و بالاترین کیفیت مطالب را فراگرفت. همچنین از گذران زمان لذت برد. هنر مطالعه آسان و اصولی با نواختن موسیقی تفاوتی ندارد و هر دو نیازمند آموزش و یادگیری هستند. البته یادگیری مطالعه آسان دروس مانند سایر موضوعات هنری نیازمند تمرین و تکرار فراوان می باشد. پس از یادگیری هنر مطالعه اصولی دروس باید از آن در مطالعه استفاده کرد و این مهارت را تقویت نمود؛ تا هرگز فراموش نشوند.

ما در این مقاله مشاوره کنکور قصد داریم نکات مهم ومراحل یادگیری درس را به شما آموزش دهیم تا با فراگیری آن ها بتوانید در ادامه ماراتن کنکور مسیر هموارتری را طی کنید. و از یادگیری آسان لذت ببرید.

  • به نظر شما ابزار لازم و مراحل یادگیری اصولی درس چیست؟
  • چه طور می شود بدون زحمت و به آسانی مطالب درسی را فرا گرفت؟
  • چه کار کنیم که مطالب مطالعه شده فراموش نشوند و برای مدت طولانی در ذهنمان بمانند؟
  • آیتم های یک یادگیری آسان و موثر چیست؟

در ادامه مقاله به سوالات بالا پاسخ داده خواهد شد.

 

مراحل یادگیری درس چیست؟

مراحل یادگیری دروس شامل پنج گام اصلی است که به ترتیب شامل موارد زیر است:

  • ادراک
  • تثبیت
  • تسلط
  • ارزیابی
  • جمع بندی

مراحل یادگیری درس

در ادامه هر یک از این مراحل شرح داده خواهد شد. و تکنیک ها و فاکتورهای لازم برای تقویت هر مرحله توضیح داده خواهد شد.

 

یادگیری با روش صحیح درس خواندن در ۵ مرحله

همانطور که گفته شد مراحل یادگیری درس شامل 5 گام است که هرکدام از این گام ها مراحل باید به شکل صحیح، اصولی و کامل برداشته شود تا مطالعه دانش آموزان با بهترین بازدهی و نتیجه ممکن همراه باشد.

 ادراک

قدم اول برای یادگیری اصولی موضوعات درسی ادراک آن می باشد در این مرحله می توان با توجه به شرایط و امکانات از توضیحات معلم و یا روخوانی و تند خوانی متون درسی استفاده کرد. ادراک اولیه دروس بهتر است در زمانی انجام شود که شما در بالاترین حد هوشیاری و آگاهی هستید و در آن زمان به یادگیری موضوعات جدید بپردازید. در این صورت می توانید در کمترین زمان و به صورت موثر دروس را یاد بگیرید.

حل تست های آموزشی در این مرحله میتواند به درک بهتر درس کمک زیادی کند.

تثبیت

تثبیت مطالب درک شده در مرحله قبل نیازمند مطالعه دقیق تر مطالب می باشد. در انتهای این مرحله لازم است که نکات و موضوعات فراگرفته شده را محک بزنیم. برای تثبیت مطالب در این مرحله به سراغ تست ها و نمونه سوالات با سختی متوسط و آسان تر می رویم. استفاده از تست و پرسش علاوه بر تثبیت کلیت مطالب به روشن شدن نقاط ضعف و نکات مبهم مبحث کمک می کند و نحوه گزینش و کاربرد مطالب یادگیری شده را مشخص می نماید. با این حال به دلیل استفاده از سوالات ساده تر وقت زیادی نگرفته و باعث سردرگمی و احساس ضعف نمی شود.

به تست هایی که در این مرحله حل می شود تست تثبیتی گفته می شود.

تسلط

در مرحله تسلط باید به سراغ  تست هایی با درجه سختی بالاتر نسبت به سوالات مرحله  قبل برویم. بهترین منبع برای ایجاد تسلط روی مباحث مطالعه شده در این مرحله استفاده از تست های کنکور سراسری سال های گذشته می باشد. زیرا ملاک کلی طراحی سوالات بوده و طراحان کتاب های کمک آموزشی نیز بر مبنای آنها سوالات مشابه طراحی می کنند. پس با یادگیری تست های کنکور می توان انتظار داشت تست های تالیفی تا حدودی راحت تر و سریع تر حل شوند.

در نتیجه در ابتدا برای زدن تست و ایجاد تسلط باید به سراغ تست های کنکوری رفت و تمامی آنها را با جزئیات بررسی کرد . حین تحلیل و بررسی تست های کنکور باید نکات و عبارات کلیدی را یادداشت نمود و در دروسی مانند زیست شناسی تک به تک گزینه ها را تحلیل کرد ؛ زیرا علاوه بر این که سایر تست های تالیفی بر اساس همین نکات هستند؛ از این نکات به طور مستقیم در آزمون های آزمایشی و هم چین کنکور سراسری استفاده می شود.

پس از بررسی کامل تمامی تست های کنکور به سراغ تست های تالیفی با درجه سختی متفاوت می رویم . در این بین می توان از تست های آزمون های آزمایشی سال های قبل نیز استفاده کرد؛ زیرا معمولا این تست های نسبت به سوالات کتاب های کمک آموزشی از کیفیت بالاتری برخوردار بوده و با نظارت و دقت بیشتری در آزمون ها منتشر شده اند. همچنین در این مرحله از یادگیری اصولی دروس می توان زمان را نیز در نظر گرفت و از تست های زمان دار استفاده کرد.

برای رسیدن به تسلط حل تست تثبیتی و زمان دار به تعداد فراوان و مرور مکرر درس بسیار تاثیر گذار است.

 

بسیاری از دانش‌آموزان علی رغم تلاش و زحمت زیادی که برای کنکور صرف می‌کنند، در کنکور به رتبه های نجومی می‌رسند. علت اصلی این موضوع غافل شدن از مهارت‌های مهم کنکور است. آزمون مشاوره هوشمند دورخیز می‌تواند سطح آمادگی فنی و مهارتی شما را پیدا و آن را تحلیل کند. این تحلیل طوری است که به صورت آنلاین تمامی مشکلات مهارتی و مشاوره‌ای شما را کشف کرده و برای رفع آن‌ها راهکارهایی به صورت ویس و مقاله‌های مفید ارائه می‌کند.

مشاوره هوشمند کنکور

آیا دوست دارید یک مشاور بسیار باهوش و حرفه‌ای به شما راهکارهای شخصی کسب رتبه برتر در کنکور را بگوید؟ آیا دوست دارید با دادن یک تست کوچک کلی توصیه و راهکار بگیرید تا با اجرای آنها موفقیت‌تان در کنکور تضمین شود؟

سامانه مشاوره هوشمند دورخیز ، هوشمندانه و حرفه‌ای به شما می‌گوید برای کنکور چکار کنید و چکار نکنید! چون شرایط شما را آنالیز میکند و توصیه‌های شخصی ارائه می‌کند! همین الان شروع کنید!

ارزیابی

در مرحله ارزیابی،  هدف اصلی، تعیین نقاط ضعف و قوت مبحث مطالعه شده است. همچنین شناخت کافی نسبت به سطح یادگیری و مهارت در مبحث مطالعه شده به دست می آید. برای این ارزیابی می توان در آزمون های آزمایشی موسسات مختلف شرکت کرد و یا حتی از خود آزمون گرفت. به این صورت که در مبحث مورد نظر تعداد مشخصی تست به صورت رندوم در نظر گرفته و در زمان متناسب تست ها زده شوند و پس از حل سوالات به واسطه تحلیل و بررسی آزمون، دانش خود را ارزیابی کنیم.

تحلیل آزمون، مهمترین بخش مراحل یادگیری درس

جمع بندی

جمع بندی آخرین و مهمترین مرحله  یادگیری است؛ جمع بندی، زمانی انجام می شود که یک مبحث مطالعه و درک شده، تست های آموزشی زده، نکات کنکوری مطالعه شده و حتی در آزمون آزمایشی شرکت کرده و میزان تسلط سنجیده شده باشد. پس از انجام تمام مراحل قبل زمان جمع بندی می رسد که در آن به مرور تمام مطالب مطالعه شده و استخراج تمام نکات موجود در تست های زده شده و یادداشت و طبقه بندی آنها می پردازیم.

جمع بندی از مراحل یادگیری دروس

داشتن نکات و خلاصه نویسی مناسب در دوران جمع بندی کنکور بسیار مهم و کمک کننده است. به طور کلی مرحله جمع بندی باعث شناخت کلی درباره مفاهیم و نکاتی که بیشتر مورد سوال بوده و مهمتر هستند ،نکات پر تکرار کنکور سراسری و قسمت هایی از مبحث که برای شما دشوارتر بوده است می شود. علاوه بر این از نکات و خلاصه نویسی های نوشته شده در مراحل بعد و برای آمادگی آزمون های جمع بندی می توان استفاده کرد.

 

فرایند یادگیری چه طور اتفاق می‌افتد؟

فرایند یادگیری یک فرایند چند مرحله ای و گام به گام است. اگر شما هر یک از مراحل گفته شده بنا به هر دلیلی رد کنید یا از انجام آن خودداری کنید قطعا طی یادگیری آن مطلب به مشکل برخواهید خورد. این مشکلات شاید در کوتاه مدت خودشان را نشان ندهند و حتی در کوتاه مدت تسلط شما به مطلب کامل باشد اما در طولانی مدت برای به یادآوردن و استفاده از همان مبحث دچار مشکل خواهید شد.

برای تکمیل فرآیند یادگیری میتوانید در کنار رعایت گام های مراحل یادگیری دروس از روش های زیر هم استفاده کنید تا تثبیت مطالب در ذهنتان به نهایت خودش برسد.

  • روش های یادگیری خود را ترکیب کنید: یادگیری در هر فرد از چهار راه دیداری، شنیداری، خواندن و نوشتن انجام می شود. روش یادگیری موثر و مناسب خود را بشناسید و مناسبترین سیستم یادگیری را برای خود تنظیم کنید. برای افزایش سرعت مطالعه می توانید چند روش را با هم ترکیب کنید.

 

  • محیط یادگیری خود را کنترل کنید: محیط های پر استرس، بی نظم و ناامن؛ قدرت نوآوری، یادگیری و هوشیاری شما را تحت تاثیر قرار دارد و باعث کاهش تمرکز می شود. برای یادگیری بهتر لازم است در یک محیط منظم، راحت و امن به مطالعه بپردازید تا بتوانید یادگیری اصولی دروس را تجربه کنید.

درس خواندن در محیط آرام بازدهی شما را افزایش میدهد

  •   بین مطالب درسی جدید و مطالبی که در گذشته مطالعه شده اند ارتباط برقرار کنید: این روش به خصوص در دروسی مانند زیست بسیار لازم است. ایجاد ارتباط ذهنی بین مطالعات موجب افزایش سرعت یادگیری می شود . همچنین یادگیری نکات ترکیبی را آسان تر می کند. علاوه بر این موجب بازیابی اطلاعات قبلی و دوره مطالب می شود.

 

  • مطالب یاد گرفته شده را به دیگران آموزش دهید : اگر دانش آموز هستید یا در شرایطی مشابه مدرسه با سایر دانش آموزان ارتباط دارید سعی کنید پویا و فعال بوده و در فعالیت های کلاس درسی مشارکت کنید. همچنین سعی کنید به دیگران کمک کرده و مباحثی که در یاد گرفته اید به دیگران آموزش دهید. هنگام تدریس مبحث آموخته شده به فرد دیگر بیش از ۹۰ درصد مطلب در ذهن شما بازیابی و تثبیت می شود. به ویژه اگر این اتفاق با فاصله کمی نسبت به مطالعه و یادگیری آن مطلب باشد.

 

  • یادداشت برداری و خلاصه نویسی کنید: این روش به ذهن شما کمک می کند که اطلاعات یاد گرفته شده را سازماندهی کند.

 

  • از شکل و تصویر استفاده کنید: شکل ها و تصاویر مهم هر مبحث را به صورتی کارآمد طراحی کنید. برای مثال؛ شما می توانید تمام نکات مبحث گردش مواد در زیست را در یک شکل خلاصه کنید. و در ادامه برای دوره مبحث تنها از آن شکل استفاده نمایید. البته استفاده از شکل نیازمند تمرین و تکرار بسیار است و برای رسیدن به نتیجه مطلوب باید بارها تمرین و تکرار کرد.

 

خلاصه مطلب

در مقاله بالا در مورد مراحل یادگیری درس که شامل پنج گام ادراک، تثبیت، تسلط، ارزیابی و جمع بندی بودند صحبت کردیم. گفتیم که ادراک همان فهم کلی است که باید در زمان آمادگی کامل اتفاق بیوفتد؛ تثبیت مرحله دوم است که شامل مطالعه دقیق و حل سوالات آسان است؛ پس از آن وارد مرحله تسلط میشویم که شامل تست های طلایی و سخت هستند؛ در مرحله ارزیابی نقاط ضعف و قوتمان را مشخص میکنیم و در نهایت در مرحله جمع بندی نکات مهم و اصلی با روش های متفاوت از جمله هایلایت کردن و خلاصه نویسی، استخراج میشوند.

بعد از توضیح کامل مطالب بالا در مقاله خودمان در انتهای مقاله نکاتی علمی برای بالا بردن بهره وری و کیفیت مطالعه را اضافه کردیم تا شما دانش آموزان کنکوری بعد از مطالعه این مقاله و با تغییر در روند یادگیری و مطالعه خودتان بتوانید در کنکور سراسری بهترین نتیجه ممکن را کسب کنید.

اگر به یک برنامه شروع از صفر کنکور نیاز دارید کافیست فرم زیر را تکمیل کنید تا کارشناسان دورخیز با شما تماس بگیرند.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
2 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
gh123
4 سال قبل

من بیشتر تو جمع بندی مشکل دارم . کلن سر در گم میشم نمیدونم چطور بخونم چکار کنم
میشه راهنمایی کنید؟؟

زهرا حقگو
پاسخ به  gh123
4 سال قبل

با ی برنامه منطقی پیش برید و از خلاصه نویسی و نکته برداری استفاده کنید

فرم درخواست مشاوره
  • این قسمت برای اهداف اعتبارسنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند.