دورخیز
Search
Generic filters
نوع محتوا
همه
نوشته‌ها
اخبار
جزوات
گام به گام ها
نمونه سوالات
جزوات استخدام
محصولات

کمالگرایی در درس خواندن و درمان آن

سال کنکور به دلیل اهمیت بالایی که دارد، همیشه این حساسیت و نگرانی را برای دانش آموزان ایجاد می‌کند که چگونه باید به تمامی موارد درسی و مطالعاتی خود برسند و بهترین نتیجه را بگیرند. از آن‌جایی که این سال آینده تحصیلی آن‌ها را رقم می‌زند و هرکسی دوست دارد به بالاترین سطح موفقیت برسد و بتواند با رتبه خوب کنکور و نمرات خوب امتحانی این سال را تمام کند، ممکن است که برخی ار افراد به مشکلی به نام کمال گرایی در درس خواندن دچار شوند.

اگر شما هم در خود چنین احساسی دارید یا می‌خواهید بدانید که:

  • کمال گرایی در درس خواندن چگونه است؟
  • کمال گرایی در دانش آموان چه نشانه‌هایی دارد؟
  • علل ایجاد کمال گرایی در دانش آموزان چیست؟
  • کمال گرایی در مطالعه باعث ایجاد چه مشکلاتی می‌شود؟
  • راهکارهای برطرف کردن کمال گرایی در دانش آموزان چیست؟

این مقاله برای شماست! در این مقاله به بررسی کامل کمال گرایی در درس خواندن می‌پردازیم  و دلایل ایجاد آن را بررسی کرده و در نهایت راه حل‌های برای رفع این مشکل خواهیم داد. پس با دقت این مقاله را بخوانید و برای آشنایی با کمال گرایی در مطالعه تا انتهای مقاله همراه ما باشید!😊

کمال گرایی چیست؟

یعنی افراد معیارهایی را در نظر دارند که واقع بینانه نیست و امکان رسیدن به آن‌ها بسیار کم و سخت است. این کار باعث می‌شود همواره از رسیدن به اهداف ترس داشته باشند و نتوانند خود را فرد موفقی ببینند. این افراد می‌خواهند همه چیز بی‌عیب و نقص باشد و در نهایت کمال همه کارها را انجام بدهند. اما چنین چیزی در دنیای واقعی ممکن نیست و هیچ کسی بدون تجربه شکست نمی‌تواند به موفقیتی بزرگ دست پیدا کند.

کمال گرایی زندگی فرد را مختل می‌کند و باعث می‌شود او از انجام کارها به دلیل ترس از نشدن دست بکشد و منزوی و ضعیف بشود. کمال گرایی نقطه مقابل واقع بینی است. یک دانش آموز کمال گرا بدون توجه به زمان حال و شرایط فعلی خود، یک لیست از بایدها و اهداف سخت گیرانه برای خود تعیین می کند.

داشتن هدف و برنامه ریزی نه تنها بد نیست ، بلکه لازم است ؛ اما باید منطقی و قابل اجرا باشد. آنچه که در ذهن یک دانش آموز کمال گرا می گذرد این است که : من هر طور شده باید رتبه 1 شوم ؛ من باید همه درس ها را %100 بزنم ؛ من نباید حتی یک تست را هم اشتباه جواب دهم و … .🤕

کمال گرایی در درس خواندن چیست؟
کمال گرایی در مقابل واقع‌بینی است.

 

کمال گرایی در دانش آموزان چگونه است؟

کمال گرایی دانش آموزان باید فقط در حدی باشد که آن ها را به حرکت وا دارد و برای خودشان هدف تعیین کنند. اما افراط در این زمینه باعث می شود که بیش از توان شان به خودشان فشار بیاورند. حتی در صورت موفقیت و گرفتن نتیجه خوب هم راضی نخواهند بود.

معمولا دانش آموزان زرنگ و پر تلاش بیشتر به این مشکل دچار می شوند. چون برنامه ریزی و تلاش کرده اند و دوست دارند همه چیز طبق میل و خواسته آن ها  پیش برود. برای کاهش این وسواس، بهتر است برای خود یک دفتر برنامه‌ریزی و گزارش‌کار داشته باشید. اهداف روزانه خود را در آن یادداشت کنید و مواردی را که انجام داده‌اید تیک بزنید.

برنامه ریزی درسی باید منطقی و به دور از افراط باشد. کمال گرایی دانش آموزان آن ها را ترغیب می کند که برنامه ای سنگین برای خود بریزند. برنامه ای که خارج از توان شان است. برای برنامه ریزی باید متناسب با ساعت مطالعه و نقاط قوت و ضعف خودتان جلو بروید. این برنامه به مرور می تواند تغییر کند و سنگین تر شود.

پیشنهاد دورخیز به شما، مطالعه مقاله آموزش درمان وسواس مطالعه، برای پیشگیری از ایجاد مشکلات آن برای شما در روند مطالعات کنکور است!

دانش آموزان کمال گرا در درس خواندن چه ویژگی‌هایی دارند؟

افراد کمال گرا دوست دارند همه کار ها را به صورت کامل و بی نقص انجام دهند. از نظر آن ها موفقیت یعنی بهترین بودن و هیچ حالت حد واسطی وجود ندارد.

داشتن کمال گرایی در درس خواندن ، دانش آموزان را دچار وسواس فکری می کند. برای مثال اگر به هر دلیلی نتوانند در صبح درس بخوانند ، به طور کل آن روز را از دست رفته میدانند. این تفکر ، انگیزه و توان درس خواندن را در ادامه آن روز از آن ها می گیرد.

برخی از ویژگی‌های کمال گرایی در دانش آموزان عبارت است از:

  • وسواس زیاد در مطالعه دروس
  • کامل در نظر گرفتن همه چیز در انجام کار‌ها
  • واهمه داشتن از اشتباه کردن
  • خیال‌بافی کردن برای موفقیت به جای اقدام برای آن
  • غیرقابل تحمل دانستن شکست
  • محال دانستن موفقیت بدون کامل بودن
  • بیش از حد زمان گذاشتن برای کارها
  • ترس از نتیجه عالی نگرفتن و…
نشانه های کمال گرایی در مطالعه
کمال گرایی در مطالعه نشانه‌هایی دارد که باید به آن‌ها توجه کنید.

علت‌های کمال گرایی در دانش آموزان چیست؟

کمال گرایی در دانش آموزان ممکن است به علت‌های مختلف ایجاد شود که اگر منشا آن را بدانیم، برای درمان آن بهتر می‌توانیم اقدام کنیم.

در اینجا به برخی عوامل و پیش‌زمینه‌هایی که باعث ایجاد کمال گرایی در درس خواندن در دانش آموزان می‌شوند را مطرح می‌کنیم:

  • داشتن والدین سخت‌گیر
  • ضربه‌ها و تروماهای روحی و روانی
  • عادت به دوست داشته شدن شرطی
  • نداشتن عزت نفس
  • عدم اعتماد به نفس
  • تجربه رها شدگی
  • احساس نیاز به دیده شدن و ثابت کردن خود
  • تجربه‌های شکست پی‌درپی
  • تجربه تمسخر یا مقایسه شدن با دیگران و..

 

کمال گرایی در درس خواندن چه مشکلاتی را ایجاد می‌کند؟

کمال گرایی در درس خواندن ذهن شما را سیاه و سفید، همه یا هیچ، می کند. یعنی همه چیز یا خوب مطلق است و بد مطلق. هیچ حد واسطی وجود ندارد. به همین دلیل هیچ گاه پیشرفت خود را نخواهید دید و همیشه فکر میکنید که یک جای کار می لنگد!

  • ضعف در مدیریت زمان
  • احساس شرم، ناکامی و خودسرزنشی
  • ناامیدی و کاهش انگیزه
  • احساس خستگی دائمی
  • توجه زیاد به کسب نمره یا جلب رضایت دیگران
  • احتمال بالاتر تسلیم‌شدن در زمان اشتباه
  • عدم انتقاد پذیری و حساسیت بالا
  • انتخاب سبک زندگی ناسالم
  • عذاب وجدان دائمی
  • احساس ناتوانی در انجام امور
  • احساس شرم، ناکامی و خودسرزنشی
  • شروع نکردن درس یا پایان ندادن به برنامه‌ریزی‌ها
  • تک بعدی شدن و کاهش عملکرد و…

از مشکلاتی هستند که این تفکر صفر و صدی و کمال گرایی در مطالعه برای دانش آموزان به وجود می‌آورد.

کمال گرایی دانش آموزان آن ها را به این مرحله می رساند که از هیچ کس کمک نگیرند و همه کارها را خودشان به تنهایی انجام دهند. چون فکر می کنند بقیه به خوبی خودشان نمی توانند آن کار را انجام دهند. به همین دلیل بیشتر از توان شان به خودشان فشار می آورند. همین مسئله می تواند آن ها را از ادامه راه باز دارد.

پیشنهاد می‌کنیم برای اطلاع از روش‌‌هایی برای کنترل اضطرابی که ممکن است در سال کنکور دچار آن بشوید، مقاله راهکارهای کاهش اضطراب را بخوانید!

علل کمال گرایی در دانش آموزان
کمال گرایی در دانش آموزان به علل مختلفی در زندگی آن‌ها برمی‌گردد.

 

راهکارهای غلبه و درمان کمال گرایی در درس خواندن

در ابتدا باید این را قبول کنید که کمال گرایی برخلاف آن چه که به نظر می رسد ، یک ویژگی مثبت نیست. اتفاقا مانند زنجیر ، دست و پای شما را می بندد. پس اگر می بینید که افکار و نگرانی های گفته شده ، در شما نیز وجود دارد ، حتما سعی کنید بر آن ها غلبه کنید.

شناسایی افکار و عادت‌های اشتباه

یک لیست از باید ها و سخت گیری هایی که نسبت به خودتان می کنید تهیه کنید.

افکار تان را روی کاغذ بنویسید و آن ها را تحلیل کنید. ببینید آیا توجیه و دلیل مناسبی برایشان دارید یا از میل به کامل بودن و وسواس منشا می گیرند. برای مثال این حرف ها  را از دانش آموزان کمال گرا زیاد شنیده ایم که می گویند: همه چیز باید کامل و بدون نقص باشد، هرگز نباید اشتباه کنم، در آزمون بعد حتما باید جزء 10 نفر اول باشم، اگر عقب بمانم دیگر راه جبرانی نیست و … .

پشنهاد می‌شود برای اینکه دچار ترس و فرار از انجام برنامه‌ریزی خود نشوید و از آن دوری نکنید، مقاله مبارزه با اهمالکاری برای کنکور را حتما بخوانید!

تعیین اهداف واقع‌بینانه و عملی

هدفی را انتخاب کنید که متناسب با شما باشد. اگر بخواهید همه چیز را آرمانی در نظر بگیرید، مقدمات شکست و سختی را برای خود فراهم کرده‌اید.

سعی کنید باتوجه به شرایط و ویژگی‌های اهدافی را مدنظر قرار بدهید که امکان رسیدن به آن را داشته باشید. ابتدا از اهداف ساده و کوچک شروع و کم کم شرایط را برای رسیدن به اهداف بزرگ‌تر فراهم کنید.

واقع بین باشید و خودتان را گول نزنید و باید بدانید که توانایی چه کاری را دارید و برحسب همان برنامه ریزی انجام بدهید. در این صورت است که می‌توانید به موفقیت برسید و دلزده و شکست‌خورده نشوید.

پیشنهاد می‌کنیم برای اطرلاعات بیشتر در زمینه شناخت اهداف خود در کنکور، مقاله هدف‌گذاری برای کنکور را حتما مطالعه کنید.

تفکر منطقی و کنار گذاشتن بایدها

کمال گرایی در درس خواندن اجازه نمی دهد واقعیت و زمان حال را ببینید. همیشه شرایط ایده آل و رویایی را تصور می کنید ولی در عمل به آن مرحله نمی رسید. اما در تفکر منطقی ، پیشرفت کردن اهمیت دارد. مهم نیست الان در چه مرحله اید یا چقدر نسبت به بقیه عقب هستید. مهم این است که از امروز شروع کنید و نسبت به دیروز خودتان پیشرفت کنید.

امتحانات مدرسه و نمره 20 گرفتن های مداوم باعث کمال گرایی دانش آموزان می شود و به دنبال این هستند که در کنکور هم درس ها را %100 بزنند. اما وقتی در آزمون شرکت می کنند و نتیجه خوبی نمی گیرند ، سرخورده می شوند.

مسیر کنکور کاملا متفاوت از مدرسه و امتحانات آن است. برای گرفتن نتیجه خوب در کنکور باید صبور باشید. اگر در آزمون های آزمایشی اول نتیجه خوبی نگرفتید ، جا نزنید. باید این ذهنیت را داشته باشید که پیشرفت و رتبه خود را بهتر کنید. برای فتح یک قله نمی توان به یک باره به نوک آن پرید.

خودتان را از باید هایی که جلوی پیشرفت تان را می گیرد خلاص کنید. اگر انتظار داشته باشید که همان ابتدا نتیجه ای را که قرار است با طی یک سال تلاش به دست آورید ، بگیرید فقط کار را برای خودتان سخت کرده اید. زیرا باعث می شود همیشه با استرس و فشار درس بخوانید و این بازدهی شما را پایین می آورد. همچنین اگر به آن باید هایی که تعیین کرده اید نرسید ، ادامه مسیر را بی فایده می بینید و زود کنار خواهید کشید.

نتایج منفی کمال گرایی در درس خواندن
کمال گرایی در درس خواندن مشکلات زیادی را برای فرد به وجود خواهد آورد.

 

برنامه ریزی بر اساس واقعیت

کمال گرایی در درس خواندن شما را به پیشرفت های کوچک و تدریجی راضی نمی کند. برای مقابله با آن ، برای هر قدم رو به جلو و پیشرفتی هر چند کوچک ، پاداش دهید. به جای نتیجه ، به تلاش تان فکر کنید و برای آن ارزش قائل شوید. رسیدن به هدف نهایی با پیشرفت و تلاش ممکن است. راه صد ساله را نمی توان یک شبه طی کرد.

اهداف بزرگ و بلند مدت خود را به اهداف کوچک تقسیم کنید. برای کار هایتان برنامه ریزی کنید. آن ها را اولویت بندی کنید و هر کاری را در زمان خودش انجام دهید. خواهید دید همه چیز مثل تکه های پازل کنار هم قرار می گیرند و جور می شوند.

از همین امروز شروع کنید و منتظر روز و شرایط خاصی نباشید. تمام روزها مثل هم اند. تصمیم ها و کارهای شما روزها را مهم و خاص می کند. انجام یک کار خوب در امروز، بهتر از انجام یک کار عالی در فردا است.

پیشنهاد ما به شما برای داشتن یک برنامه‌ریزی اصولی و دوری از سردرگمی برای چگونگی رسیدن به هدف خود، مطالعه مقاله 9 ویژگی برنامه‌ریزی استاندارد است.

 

اولویت‌بندی فعالیت‌ها

سعی کنید برای خود در برنامه روزانه، هفتگی و ماهانه اهدافی که می‌خواهید به آن‌ها برسید را مشخص کنید. این کار باعث می‌شود بدانید که باید چه کارهایی را انجام بدهید و براساس اولویت‌بندی و زمانی که به آن‌ها اختصاص می‌دهید، می‌توانید در برنامه جای بدهید و از انجام آن‌ها نترسید.

شما نمی‌توانید همه کارها را باهم انجام بدهید و همه را به سر انجام برسانید. باید طبق اولویت پیش بروید و کم کم جلو بروید.

کارهای خود را به قدم‌های کوچک تقسیم کنید. به جای فکر کردن به نهایت کار، به مراحلی کوچکی که باید طی کنید فکر کنید و تمرکز خود را روی آن‌ها بگذارید. این کار باعث می‌شود در عین حال که قدم به قدم به هدف خود نزدیک می‌شوید، بتوانید بهتر عمل کنید و این حس را داشته باشید که از پس انجام آن برمی‌آیید.

سعی کنید به خود پاداش بدهید و خود ر ابرای برداشتن قدم‌های بعدی تشویق کنید. ابتدا از مواردی که دوست دارید و موردعلاقه شما هستند شروع کنید تا کم کم بتوانید عادت کنید.

پیشنهاد ما به شما مطالعه مقاله برای کنکور چگونه درس بخوانیم؟، برای آشنایی با روش‌های مطالعه و یادگیری و دچار اشتباه نشدن در سال کنکور است.

نترسیدن و اشتباه از شکست

همه در طول زندگی شکست می‌خورند. شکست نباید شما بترساند، باید بدانید در همه مراحل امکان شکست و نتوانستن برای شما وجود دارد. به جای اینکه عقب بکشید، باید جلو بروید و تمام تلاش خود را بکنید، اما اگر شکست خوردید این انتهای راه نیست بلکه شروعی تازه است. بسیاری از موفقیت‌ها با شکستی بزرگ آغاز می‌شوند. چون شما با تجربه کردن و یادگرفتن از شکست‌هایتان باید شروع بهتری داشته باشید و اشتباهات گذشته را تکرار نکید.

کامل شدن ما از همین شکست‌ها شکل می‌گیرد و با تجربه کردن می‌توانیم به بهترین چیزی که می‌خواهیم باشیم برسیم و هیچ کس بدون شکست و تجربه نتوانسته فرد موفقی باشد. تا وقتی عمل نکنیم که نمی‌توانیم بفهمیم آیا در مسیر درستی هستیم یا نه.

 

تمرین مثبت‌اندیشی و خودمراقبتی

به خودتان اهمیت بدهید. شما مهم‌ترین فرد در زندگی خودتان هستید و باید خودتان را به درستی بشناسید و دوست داشته باشید.

سعی کنید فعالیت‌های موردعلاقه خود را انجام بدهید، غذای خوب بخورید، خواب مناسب داشته باشید، فعالیت بدنی داشته باشید ورزش کنید، معاشرت کنید و با افرادی که صمیمی هستید گفتگو کنید و تمامی فعالیت‌های حس بهتری به شما می‌دهند و باعث می‌شوند به آرامش خاطر برسید را در برنامه خود قرار بدهید.

سعی کنید از مدیتیشن، گوش کردن به موسیقی‌های آرامش‌بخش یا پادکست‌های روانشناسی و انگیزشی، خواندن کتاب‌های روانشناسی و انگیزشی و… استفاده کنید.

ذهن خود را بر روی اهدافتان متمرکز کنید و افکار منفی را دور بریزید. با منفی‌بافی هیچ کاری انجام نمی‌شود. موفقیت شما تنها به خودتان بستگی دارد و برای خودتان هم که شده باید حرکت کنید و به سمت موفقیت حرکت کنید و از هیچ چیز نترسید.

پیشنهاد دورخیز برای رسیدن به تفکر مثبت و منطقی و دوری از افکار منفی، مطالعه مقاله مثبت‌اندیشی برای کنکور است.

درمان کمال گرایی در مطالعه
برای غلبه بر کمال گرایی در مطالعه باید از روش‌های مخصوص استفاده کرد.

 

خلاصه مقاله کمال گرایی در درس خواندن

در این مقاله به موضوع مهم کمال گرایی در درس خواندن و کمال گرایی در دانش آموزان پرداختیم. در ادامه راهکارهایی برای درمان کمال گرایی در مطالعه ارائه دادیم.

کمال گرایی در درس خواندن یک افراط در دانش آموزان و داوطلبان کنکور است که می تواند مشکلات روحی و درسی برای آن ها ایجاد کند. از نشانه ای آن تعیین باید ها و سخت گیری بیش از ظرفیت خود است. برای غلبه بر آن باید منطقی و واقع گرا شوید. کم کم عادت های جدید و درستی را جایگزین عادت های اشتباه خود کنید. از جمله برنامه ریزی و اولویت بندی کارهایتان و مواردی از قبیل که در مقاله برایتان به طور کامل توضیح دادیم.

فراموش نکنید که با داشتن مشاوره کنکور، می‌توانید بهتر به نتیجه‌ی دلخواه خود برسید. چون مشاور شما تمامی مواردی که موردنیازتان است را به شما آموزش می‌دهد و دیگر بابت این مسائل نگرانی نخواهید داشت. تیم مشاوره دورخیز چندین سال است که در کنار داوطلبان کنکوری بوده تا رسیدن آن‌ها به موفقیت را جشن بگیرد! شما هم می‌توانید یکی از آن‌ها باشید!

پاسخ به سوالات متداول کمال گرایی در درس خواندن

  1. آیا کمال گرایی خوب است و باعث پیشرفت می‌شود؟

    به هیچ وجه. کمال گرایی در مطالعه صفتی مثبت نیست و اتفاقا ویژگی‌ای منفی است. افراد کمال‌گرا به مرور دچار ترس و دوری از انجام کارهایشان شده و کم کم دیگر هیچ کاری را از ترس نشدن و کامل نبودن انجام نمی‌دهند و کمال گرایی در نهایت به ضعف منجر می‌شود.

  2. کمک گرفتن از مشاور برای درمان کمال گرایی در درس خواندن موثر است؟

    قطعا یکی از مواردی که برای درمان کمال گرایی در دانش آموزان پیشنهاد می‌شود، مشاوره گرفتن از یک مشاور و فرد متخصص در این زمینه است. راهنمایی‌های یک مشاور باتجربه می‌تواند کمک زیادی به از بین رفتن حس کمال گرایی در دانش آموز بشود.

  3. آیا نقطه مقابل کمال گرا بودن ویژگی مثبتی است؟

    خیر. اتفاقا نفطه مقابل آن ناقص گرایی است که به همین اندازه مضر و مخرب است. شما در ناقص گرایی تمامی کارها را نصفه و نیمه انجام می‌دهید هیچ ترسی از نشدن و نرسیدن ندارید. این کار باعث می‌شود کم کم بی‌توجه و بی‌اهمیت بشوید و کاری را به درستی انجام ندهید.

نکته مهم: اگر هنوز سوالی در ار تباط با کمال گرایی در سال کنکور دارید در بخش نظرات از مشاوران ما بپرسید تا پاسخ خود را دریافت کنید!🧡

اشتراک در
اطلاع از
guest
1 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
معین
معین
3 سال قبل

سلام من امروز مادرم بین واحد های درسی کنکوری ام گفت که بروم و زیر انداز را در باغچه بتکانم ولی من گغتم که وقت ندارم و باید درس بخوانم وقتی بابا اومد بهش بگو که این کار رو انجام بده انها هم بیدلیل به خاطر اینکه من وقتم رو نمیخواستم هدر بدهم قاطی کردند و به من ناهار هم ندادند این به نظر شما برای کسی که 5 ماه مانده به کنکور کمالگرایی حساب میشود ؟؟

دنبال مشاور هستی ؟

همونطوری که می‌دونی دورخیز بهترین خدمات مشاوره و برنامه ریزی تحصیلی برای کنکور رو ارائه می‌کنه و حتی برای شروع جلسه اول کاملا رایگانه، پس چرا اطلاعات خودت رو برامون توی فرم نمیزنی که باهات تماس بگیریم و بتونیم توی مسیری که داری کمکت کنیم ؟ 😊

  • این قسمت برای اهداف اعتبارسنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند.
فرم درخواست مشاوره
  • این قسمت برای اهداف اعتبارسنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند.