خلاصه نویسی، حاشیه نویسی و یادداشت برداری سه مهارت مهم برای دانش آموزان هستند که در این مقاله به بررسی آن ها میپردازیم. بعضی دانش آموزان فکر میکنند که باید برای همه دروس خلاصه تهیه کنند و به همین علت دچار نگرانی میشوند که چطور باید برای دروسی مانند دینی، ادبیات، زیست و… خلاصه تهیه کنیم؟ این افراد باید توجه کنند که همه دروس نیازمند خلاصهنویسی نیستند. برای بعضی از دروس بایستی از خلاصهنویسی استفاده کرد، در حالی که برای بعضی دیگر استفاده از حاشیهنویسی یا فیشنویسی مناسبتر است. همچنین در این مقاله تفاوتهای این سه مهارت را توضیح میدهیم.
حاشیه نویسی
برای دروس زیست، شیمی و دینی از فضاهای خالی در کتاب درسی استفاده کنید و نکات مهم را در این فضاهای خالی وارد کنید. با نگاه به این نکات یک منبع مرور مناسب قبل از آزمون برایتان فراهم میشود.
خلاصه نویسی
برای خلاصه نویسی باید چه کاری انجام دهیم؟
به طور کلی هر یک از دروس ممکن است نیاز به خلاصهنویسی داشته باشند. بعضی دانش آموزان بر این باورند که وقتی به تسلط کامل بر یک مبحث رسیدند و تمام تست های آن را بررسی کردند، باید اقدام به خلاصهنویسی کنند، ولی این باور غلط است. وقتی دانش آموز یک مبحث را خواند و به یک تسلط نسبی بر مبحث مورد نظر رسید، از این مرحله به بعد لازم است از این مبحث برای خود خلاصه داشته باشد.
در خلاصهای که مینویسید از نمودار، چارتبندی، تیترنویسی، جدول و… استفاده کنید.
در خلاصه سعی کنید از کلید واژههای اصلی استفاده کنید. همچنین نکات تستی را وارد خلاصه خود کنید و برای نکاتی که در آینده به آنها برمیخورید، در خلاصه جای خالی قرار دهید.
یادداشتبرداری
به این مهارت جزوه نویسی هم گفته می شود. در کلاس درس علاوه بر جزوه آمادهای که معلم به شما میدهد، از حرفهایی که حین درس دادن توسط او بیان میشود، یادداشتبرداری کنید. یادداشتبرداری اهمیت زیادی دارد و حاوی نکات کلی و اساسی است. از این یادداشتها درخلاصهنویسی خود استفاده کرده و آنها را به خلاصه خود اضافه کنید.
فیشنویسی
یک مهارت دیگر که شبیه به خلاصه نویسی است فیش نویسی نام دارد. برای ثبت حفظیات ادبیات و زبان میتوان از فیشنویسی استفاده کرد. ویژگی اصلی فیش آن است که کوچک و جمع و جور است. در واقع باید فلش کارتهایی را از نکات این دروس برای خودتان تهیه کنید یا از فلش کارتهای آماده که در بازار موجود است استفاده کنید و یا به طور مثال لغاتی که در به خاطر سپردن آنها مشکل دارید را با معنی در یک دفترچه با سایز کوچک یادداشت و ثبت کنید.
جمع بندی
برای درس خواندن صحیح و اصولی نیاز دارید مهارتهایی مانند مهارتهای گفته شده در این مقاله را بلد باشید. توصیه میکنیم برای یادگیری تمام اصول و مهارتهای صحیح مطالعه، با پکیج فنون موفقیت در کنکور آشنا شوید و از آن استفاده کنید.