سهمیه کنکور چیزی است که به گوش تمامی داوطلبان کنکور خورده و همگی این سوال را از خود میپرسند که سهمیهای که ما شامل آن میشویم چیست و چه شرایط و تاثیراتی دارد.
پس اگر میخواهید بدانید:
- سهمیه کنکور چیست؟
- تاثیر سهمیه کنکور چقدر است؟
- انواع سهمیه کنکور کدام است؟
این مقاله را از دست ندهید! تمامی نکاتی که برای اطلاع از سهمیه های کنکور سراسری 1404 نیاز دارید بدانید را در این مقاله بای شما جمعآوری کردهایم. پس تا انتها همراه ما باشید و با دقت تمامی مطالب را بخوانید!
انواع سهمیه های کنکور 1404
سهمیه های کنکور از قدیم وجود داشته اند. هدف از وجود سهمیه، تقسیم بندی افراد به وسیله آن و ایجاد فرصت برابر برای همه داوطلبان است. سهمیه ها در طول سالهای کنکور تغییرات زیادی پیدا کرده اند که باید هرساله از آنها اطلاع داشته باشید تا نوع سهمیهای که از آن برای کنکور استفاده میکنید را بشناسید.
سهمیه های کنکور شامل تمامی داوطلبان میشود و تنها انواع آن متفاوت است و هر داوطلب کنکور در یکی از گروه ها قرار می گیرد. استفاده از هر سهمیه شرایط خاصی دارد و داوطبان مشمول هر سهمیه به صورت جداگانه با هم مقایسه می شوند.
برای اینکه از سهمیه خود استفاده کنید، باید در زمان کنکور آن را در فرم ثبتنام وارد کنید. پس حتما مقاله ثبت نام کنکور سراسری 1404 را بخوانید تا با مراحل آن آشنا شوید!

سهمیه مناطق
از نظر کنکور سراسری کل داوطلبانی که مشمول سهمیه خانواده شهدا جانبازان و ایثارگران نیستند، جزو سهمیه مناطق بوده و در سه گروه تقسیم می شوند. این تفسیم بندی بر اساس محل تحصیل داوطلبان در سه سال پایانی تحصیل است. این تقسیم برای رعایت عدالت در بین دانش آموزان است و داوطلبان هر منطقه به دلیل امکانات و سطح آموزشی مشابه، با هم مقایسه می شوند.
سهمیه مناطق بیشتر از 95 درصد داوطبان را دارد و پرجمعیت ترین سهمیه است. به همین دلیل رقابت در آن شدید تر است.
سهمیه مناطق سه گانه
در ادامه برای درک بهتر تاثیر سهمیه مناطق در انتخاب رشته کنکور 1404 به نکات زیر توجه کنید:
- منطقه یک: کلانشهرها و شهرستانهایی که ار امکانات رفاهی و آموزشی بالایی برخوردار هستند. مثل تهران، تبریز، مشهد، اصفهان و شیراز.
- منطقه دو: شهرها شهرستانهایی که امکانات رفاهی و آموزشی متوسطی دارند و از مناطق یک پایینتر هستند. مثل بوشهر، کرمان، سمنان و قزوین.
- منطقه سه: شهرها و شهرستانهایی که مناطق محروم محسوب شده و کمترین حد برخورداری از امکانات رفاهی و آموزشی را دارند. مثل شهر ها و روستاهای استانهای مختلف.
توجه کنید که ممکن است در یک استان، باتوجه به شهر، شهرستان و روستاهای مختلف، مناطق مختلف تحصیلی وجود داشته باشد.
نکات مهم:
- اگه دانش آموز در شهر ها و مناطق متفاوت تحصیل کرده باشد؛ منطقه مرفه تر به عنوان منطقه تحصیل داوطلب انتخاب می شود.
- دانش آموزانی که دو سال آخر تحصیل خود را در خارج از کشور گذرانده اند جزو منطقه 3 محسوب می شوند.
- کلیه داوطلبانی که معلولیت دارند و آن را در فرم ثبت نام مشخص کرده اند؛ جزو منطقه 3 هستند.
سهمیه مناطق محروم
سهمیه خاصی برای دواطلبان شهر، شهرستان و روستاهایی که از امکانات بالای رفاهی، تحصیلی و آموزشی برخوردار نیستند وجود دارد که این افراد میتوانند به صورت گزیش بومی، از پذیرش در دانشگاه محل زندگی خودشان استفاده کنند.
استانهای ایلام، بوشهر، چهار محال و بختیاری، سیستان و بلوچستان، کردستان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، لرستان و هرمزگان جزو این مناطق هستند که دستکم 40% از ظرفيت کد رشتههای ناحیهای، قطبی و کشوری دوره روزانه دانشگاههای مناطق محروم، به داوطلبای بومی این استانها تعلق دارد.
این داوطلبها حق انتقالی و تغییر رشته ندارند. داوطلبان گروه تجربی باید به مدت 3 برابر مدت زمان تحصیل و داوطلبان گروه ریاضی و انسانی باید 2 برابر مدت زمان تحصیل تعهد بدهند که در استان خود خدمت کرده و تا زمان گذارندن نصف تعهد خود، اجازه ادامه تحصیل ندارند.
سهمیه مناطق درگیر بلایای طبیعی
این سهمیه برای افرادی که در مناطق درگیر بحران طبیعی سیل و زلزله هستند در نظر گرفته شده. با توجه به شرایط و حوادث سال کنکور هر داوطلب، و محل زندگی و تحصیل داوطلب شامل این سهمیه میشود و در دفترچه انتخاب رشته میتواند شرایط انتخاب رشته و استفاده از سهمیه را مشاهده کند.
داوطلبان هر منطقه فقط با هم رقابت می کنند. و نتایج داوطلبان صرفاً با هم منطقه ای های خودشان مقایسه می شود.

سهمیه ایثارگری
طبقه دفترچهی انتخاب رشتهی کنکور از 100% ظرفیت پذیرش هر رشته، 30% متعلق به داوطلبهای سهمیهیهای ایثارگری و 70% بقیه بین افرادی که سهمیه مناطق هستند تقسیم میشود، که بر اساس ظرفیت پذیرش دانشگاهها از هر منطقه بین قبولیهای کنکور تقسیم میشود.
سهمیه 25 درصد
این سهمیه، به چهار دسته از داوطلبهای تعلق دارد:
- همسر و فرزندان شهدا و مفقودالاثر
- آزادگان و همسر و فرزندان
- جانبازان 25% و بالاتر و فرزندان و همسر
- خود فرد رزمنده
افراد نام برده شده، 25% از ظرفیت دانشگاه ها را پر می کنند. یعنی 4 % داوطلبان، 25 % صندلی های دانشگاهی را اشغال می کنند.
با این حال برای قبولی در هر رشته محل، باید بتوانند 70% نمره آخرین نفر را بدست آورند. یعنی با وجود داشتن ظرفیت اختصاصی باید به نمره حدنصاب برسند؛ وگرنه ظرفیت آن ها با داوطلبان دیگر پر می شود. اولیت اول برای تکمیل ظرفیت افرادی هستند که سهمیه 5 % را دارند.
سهمیه 5 درصد
این سهمیه به دو دسته از دواطلبها تعلق دارد:
- جانبازان زیر 25% و همسر و فرزندان
- همسر و فرزندان رزمندگان با حداقل 6 ماه حضور داوطلبانه در جبهه
این سهمیه پرمتقاضیترین سهمیه بعد از مناطق است، که 5% ظرفیت دانشگاه ها را به خود اختصاص می دهند. همان طور که گفته شد الویت تکمیل ظرفیت سهمیه 25% را هم دارند. همانند سهمیه 25% این افراد هم برای قبولی در هر رشته محل، باید 70%نمره نفر آخر را بیاورند. درباره تاثیر این سهمیه اطلاعات زیادی وجود ندارد ولی قطعا از داوطلبان معمولی شانس بیشتر داشته و از افرادی که سهمیه 25% دارند شانش کمتری دارند.

سهمیه رزمندگان
این سهمیه دو دسته از دواطلبان را شامل میشود:
- رزمندگان بسیجی و رزمندگان ستاد کل نیروهای مسلح که حداقل 6 ماه حضور داوطلبانه در جبههای دفاع مقدس از سال 1359 تا 1367 را داشته باشند.
- افرادی که در جنگ به صورت سرباز یا نیروی کادری در جبهه حضور داشتن؛ البته به این شرط که سه چهارم از مدت زمان حضورشان حداقل 6 ماه باشد.
نیروهای فعال بسیجی و بسیجیان عادی پایگاههای مقاومت، شامل این سهمیه نمیشوند. همچنین اگر برای ماموریت یا تعهدات کاری، خدمتی، وزارتی و سازمان نظامی به جبهه اعزام شده باشید، شامل این سهمیه نمیشوید.
سهمیه خانواده شهدا
پدر، مادر، خواهر و برادر شهدا شامل این سهمیه می شوند. میزان ظرفیت سهمیه خانواده شهدا مانند سهمیه مناطق است و ظرفیت قبولی برای کسانی که مشمول این سهمیه هستند؛ به نسبت کل داوطلبان کنکور سراسری محاسبه می شود . افراد داری این سهمیه در سال های اخیر کم بوده و درصد ناچیزی از داوطلبان را تشکیل می دهند. برای اینکه مجاز به استفاده از این سهمیه باشید باید 85% نمره از آخرین نفر قبولی در گزینش آزاد را کسب کنید.
سهمیه بهیاران
بهیاران افرادی هستند که در مراکز درمانی دولتی و یا غیر دولتی خدمت می کنند. این افراد با داشتن دیپلم بهیاری و حداقل 3 سال سابقه کار می توانند از این سهمیه استفاده کنند. 10% ظرفیت پذیرش دانشجوی رشته پرستاری در دانشگاه های دولتی و روزانه به بهیاران اختصاص داده شده است.
مشاورین دورخیز تمامی شرایط شما را سنجیده و در انتخاب رشته سهمیهای که به شا تعلق میگیرد را در نظر گرفته و بر اساس آن و موارد شخصی دیگر برای شما بهترین انتخاب رشته را انجام میدهند. پس حتما مقاله انتخاب رشته آنلاین کنکور را بخوانید تا با خدمات آن بیشتر آشنا شوید!
تاثیر هر سهمیه در کنکور سراسری
به طور خلاصه در این جدول، تاثیرگذاری تمام سهمیه های کنکور سراسری را برای شما آوردهایم:
عنوان سهمیه | تاثیر سهمیه بر کنکور |
سهمیه مناطق کنکور + سهمیه مناطق محروم کنکور | بسته به منطقهی 1،2 یا 3 و تعداد داوطلبان هر منطقه و ظرفیت دانشگاهها |
سهمیه بلایای طبیعی کنکور | کسب حداقل 80% نمره آخرین فرد قبول شده در گزینش آزاد و در رشتههای پزشکی، داروسازی و دندانپزشکی کسب حداقل 85% در گزیش آزاد.
میزان تاثیر: 5% |
سهمیه ایثارگران کنکور:سهمیه 25 درصد کنکور | کسب حداقل 70% نمره آخرین فرد قبول شده در گزینش آزاد.
میزان تاثیر: رتبه کشوری تقسیم بر 20 تا 40 |
سهمیه ایثارگران کنکور: سهمیه 5 درصد کنکور |
کسب حداقل 70% نمره آخرین فرد قبول شده در گزینش آزاد. میزان تاثیر: رتبه کشوری تقسیم بر 2 تا 5 |
سهمیه رزمندگان کنکور | کسب حداقل 75% نمره آخرین فرد قبول شده در گزینش آزاد.
میزان تاثیر: رتبه کشوری تقسیم بر 15 |
سهمیه خانواده شهدا کنکور | با کسر 30% ظرفیت داوطلبای ایثارگر، به نسبت تعداد افراد شرکت کننده در این سهمیه به تعداد کل داوطلبهای سهمیه آزاد کنکور |
سهمیه بهیاران کنکور | کسب حداقل 70% نمره آخرین فرد قبول شده در گزینش آزاد.
میزان تاثیر: 5% |
نکات مهم درباره سهمیه های کنکور سراسری 1404
- سهمیههای بومی گزینی، بومی منطقهای، بومی قطب، بومی ناحیهای، بسیج فعال، امتیاز تسهیلات فرزندان هیئت علمی، سهمیههای قهرمانان، حافظان قرآن و کشاورزی حذف شدند.
- سهمیهی مناطق حذف نشده و عنوان به سهمیهی گزینش آزاد تغییر پیدا کرده است.
- سهمیهی ایثارگران تغییر نکرده ولی شرط کسب درصد حداقلی برای داوطلب در نظر گرفته شده است.
- سهمیهی مناطق محروم تنها بر اساس نیاز منطقهای و مصوبه شورای گسترش دانشگاهها اعمال می شود. و سهمیه حوادث غیرمترقبه حذف نمیشود
- در مورد المپیادیهای جهانی، سهمیه مثل گذشته است، اما در خصوص المپیادهای دانش آموزی داخل کشور، دارندگان مدال طلا، نقره یا برنز، حداکثر به میزان 5% ظرفیت و به صورت مازاد صرفا در رشتههای مرتبط، حق استفاده از سهمیه خود را دارند.
- داوطلبانی که شامل شرایط سهمیهی ایثارگران و خانواده شهدا و رزمندگان هستند، فقط امکان استفاده از سهمیه در یک کنکور را دارند. حتی اگر بعد از قبولی در دانشگاه ثبتنام نکنند، سهمیه استفاده شده حساب میشود. البته این در مورد دانشگاههای روزانه است، و میتونید سهمیه را فقط یک بار دیگه برای دانشگاههای غیر روزانه استفاده کنید.
- بعد از قبولی در دانشگاه با سهمیه بلایای طبیعی، باید گواهی مورد نظر برای تایید سهمیه را به دانشگاه تحویل بدهید و اگر فاقد این گواهی که باید مورد تایید فرمانداری باشد باشید، ثبتنام دانشگاه لغو و یک سال از شرکت در کنکور محروم هستید!
- برای سهمیهی ایثارگران و از این دست موارد، یا باید به بنیاد شهید و امور ایثارگران مراجعه کنید و یا به سپاه پاسداران، نیروهای مسلح یا وزارت جهاد کشاورزی.

همانطور که میدانید، سهمیه کنکور بر روی انتخاب رشته و سنجش شما تاثیر خواهد گذاشت. پس بهتر است از مشاور باتجربه برای انتخاب رشته استفاده کنید تا تمامی موارد را به خوبی برای شما در نظر بگیرد. پیشنهاد ما به شما مطالعه مقاله مشاوره انتخاب رشته کنکور است تا بتوانید با خدمات انتخاب رشته و مواردی که باید رعایت شود بیشتر آشنا شوید.
خلاصه مقاله سهمیه های کنکور
در این مقاله سهمیه های کنکور سراسری 1404 را بررسی کردیم. همهی داوطلبان کنکور در نهایت زیرمجموعه یکی از سهمیههای کنکورحساب شده و در رتبه و نتبجه کنکور آنها تاثیر خواهد گذاشت. برای اطلاع از هر سهمیه باید شرایط خاص هر سهمیه را مطالعه کرده و با شرایط خود تطابق بدهید و اگر برای دریافت سهمیه نیاز به اقدام خاصی دارید آن را در اسرع وقت انجام بدهید تا بتوانید از آن در کنکور استفاده کنید. در نهایت با استفاده از آن میتوانید در انتخاب رشته برای قبولی در دانشگاه و رشته مورد نظر خود تاثیر بدهید.
یادتان باشد که اگر مشاور کنکوری با تجربه در کنار خود داشته باشید، میتواند تمامی این موارد و قوانین را در ارتباط با سهمیه های کنکور به شما بگوید و با بررسی شرایط شما سهمیهای که شامل آن میشوید را به شما اطلاع بدهد. پس پیشنهاد میکنیم حتما همین حالا به خدمات مشاوره کنکور دورخیز سر بزنید و با مشاوران رتبه برتر تیم ما که همگی بهروزترین آموزشها را در زمینه مشاوره کنکور دیدهاند آشنا بشوید و یکی از دانشآموزان کنکوری تیم دورخیز باشید!
پاسخ به سوالات متداول سهمیه های کنکور
-
شانس قبولی در کدام یک از مناطق سهگانه بشتر است؟
نمیتوان مشخص کرد و تفاوت چندانی ندارند. چون افراد داخل یک منطقه باهم سنجیده میشوند و داوطلبان مناطق با هم ارتباط دارند نه با مناطق دیگر. تنها مورد این است به دلیل سهمیه مناطق محروم، جمعیت منطقه 3 معمولا بیشتر از منطقه 1 و 2 است.
-
سهمیه ها بر تراز کنکور یا سوابق تحصیلی تاثیر دارد؟
خیر. سهمیه بر روی هیچ چیزی تاثیر نمیگذارد. تنها در مرحله انتخاب رشته با استفاده از آنها برای قبوبی در دانشگاه از این سهمیهها استفاده میکند و با افراد دیگر سنجیده میشوید.
-
اگر از سهمیه ایثارگران و مثل آن را برای کنکور استفاده نکنیم چه میشود؟
میتوانید آن را ذخیره کرده و در کنکورها دیگر استفاده کنید و به جای آن از سهمیه مناطق خود استفاده کنید.
نکته مهم: هر سوالی راجع به سهمیه های کنکور سراسری داشتید می توانید در قسمت نظرات بپرسید تا در سریع ترین زمان پاسخ آن را از مشاوران دورخیز دریافت کنید.