رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار

معرفی رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار

رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار یکی از رشته های جالب توجه روه آزمایشی تجربی است. ایت رشته به عنوان ایمنی شغلی برای بهداشت حرفه ای و رفاه بیشتر مردم جامعه تلاش می کند. در این مقاله درمورد رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار از جهات مختلف توضیح می دهیم. همچنین موقعیت های َشغلی و درآمد و انواع چالش های این رشته را به بحث می گذاریم. به این ترتیب می توانید با آگاهی کاملتری رشته خود را انتخاب کنید.

 

معرفی رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار

رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار به طود کلی به بررسی ایمنی شغلی و بهداشت محیط کار می پردازد. یعنی زمینه هایی را فراهم می کند تا کارکنان هر قسمتی با شرایط بهداشتی و رفاهی بهتری فعالیت داشته باشند.

از طرفی نقش رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار  در محیط کار باعث می شود که محیط دریافت خدمات برای مشتریان یا مراجعه کنندگان هم به بهترین شکل مهیا شود. درواقع رعایت استاتدارد های محیط کار تحت تظارت رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار به بهبود کسب و کارها منجر می شود.

رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار

رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار در ایران موقعیت های شغلی خوبی را هم دارد. به طوری که حتی برای شرکت های تجاری رعایت بهداشت و ایمنی کار باعث موفقیت بیشتر و ارتقا تصویر برندی آن شرکت می شود.

در قسمت های بعدی درمورد دروس این رشته، موقعیت های ادامه تحصیل و بازارکار مختلف آن به طور مفصل اری صحبت می کنیم. پس برای آشنا بیشتر با موقعیت شغلی و دانشگاهی این رشته ادامه مطلب را به دقت بیشتری بخوانید.

مقاله مهم  بررسی شرایط تغییر رشته و انتقالی در دانشگاه

 

دروس رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار

برای رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار باید واحدهای درسی عمومی، پایه و اختصاصی را بگذرانید. در این قسمت نمونه هایی از درس های پایه و اختصاصی این رشته را به شما معرفی می کنیم.

برای واحد های درسی پایه با واحدهای درسی زیر سر و کار دارید:

  1. مکانیک جامدات و سیالات
  2. کمک های اولیه
  3. فیزیک اختصاصی
  4. برنامه نویسی کامپیوتر
  5. نقشه کشی صنعتی
  6. بیوشیمی
  7. اصول تغذیه
  8. مدیریت صنعتی
  9. شیمی تجزیه
  10. روانشناسی صنعتی و ارتقاء سلامت
  11. ریاضیات عمومی
  12. فیزیولوژی و آناتومی

همانطور که مشاهده می کنید در رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار با انواع مختلفی از واحدهای درسی پایه سر و کار دارید. این واحدهای درسی باعث می شود که دانش و مهارت شما در زمینه های مختلفی ارتقا یابد. پس با نگاه سریع به این درس ها هم می توانید متوجه میزان علاقه خود به درس هایی ارائه شده، بشوید.

درس های اختصاصی رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار بیشتر در همین زمینه بهداشت محیط کار تمرکز دارد. برخی از این درس ها عبارتند از:

  1. روانشنایی در محیط کار
  2. ایمنی در محیط کار
  3. صدا و ارتعاش در محیط کار
  4. ارزیابی و مدیریت ریسک
  5. مهندسی فاکتورهای انسانی
  6. دینامیک گازها و آیروسول
  7. مبانی کنترل آلودگی هوا
  8. بیماری های شغلی
  9. کلیات محیط زیست

علاوه بر واحدهای درسی پایه و اختصاصی که نام بردیم، چندواحد کارآموزی عملی هم باید گذرانده شود.

 

طول مدت تحصیل رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار

طول مدت تحصیل این رشته برای مقطع کارشناسی به مدت 4 سال است. یعنی طی 8 ترم تحصیلی باید همه مهارت های لازم برای ورود به بازارکار متنوع این رشته را به دست بیاورید. پس نهایت تلاش خود را بکنید که با دانش کافی فارغ التحصیل شوید.

 

ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار

امکان ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا برای رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار فراهم است. به این ترتیب که هم می توانید در کارشناسی ارشد خود رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار  فعالیت کنید. هم می توانید به رشته های دیگری برای ارشد وارد شوید.

رشته های کارشناسی ارشد مجاز برای رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار  شامل موارد زیر است:

  1. آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت
  2. ارگونومی
  3. فیزیولوژی
  4. سم شناسی محیط
  5. مهندسی بهداشت محیط
  6. رفاه اجتماعی

البته هر سال در دفترچه انتخاب رشته کارشناسی ارشد ممکن است به لیست این رشته ها اضافه شود. پس به طور کلی به رشته هایی که نام بردیم توجه داشته باشید.

معرفی رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار

در مقطع دکترا هم به رشته ها و گرایش هایی باتنوع بیشتر دسترسی دارید. به این صورت که می توانید در رشته هایی مانند موارد زیر به تحصیل مشغول شوید:

  1. سیاست‌ گذاری سلامت
  2. نانو فناوری پزشکی
  3. انفورماتیک پزشکی
  4. سلامت و رفاه اجتماعی
  5. اپیدمیولوژی

پس برای انتخاب رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار  حتما به این تنوع برای ادامه تحصیل توجه داشته باشید. در ادامه این مقاله توضیح می دهیم که چطور گرایش های مختلف در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا می تواند موقعیت های شغلی بهتری را برای شما فراهم آورد.

 

بازارکار ، موقعیت شغلی و درآمد رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار

برای این که به طور واقع گرایانه ای به بازار کار رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار نگاه کنید باید به موارد زیر توجه کنید. در ایران هنوز وظایف و حیطه کاری رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار به خوبی شناخته نشده است.

یعنی بسیاری از شرکت ها و کارگاه ها نمی دانند که چطور می توانند از یک متخصص در رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار استفاده کنند. به همین دلیل آن چنان بازارکار گسترده ای ندارد. اما همچنین این رشته باعث پیشرفت قابل توجه انواع شرکت ها می شود.

پس اگر با دانش بالا و مهارت کافی فارغ التحصیل شوید می توانید موقعیت های شغلی خیلی خوبی به دست بیاورید. یعنی در سازمان ها و شرکت هایی مشغول به کار شوید که آگاهانه و اصولی به دنبال افزایش کیفیت کاری خود هستند. پس با انگیزه درس بخوانید و برای رسیدن به هدف خود تلاش کنید.

در این قسمت به برخی از وظایف رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار اشاره می کنیم. به این ترتیب می توانید متوجه شوید که با چه حیطه عملکردی ممواجه هستید. درواقع یک کارشناس رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار باید بتوانید در این زمینه ها به ارائه خدمت مشغول شود:

  1. شناسایی خطرات موجود در محل کار
  2. جمع آوری و بررسی نمونه های بالقوه سمی
  3. برقراری استانداردهای لازم تجهیزات در شرکت های مختلف
  4. برنامه ریزی برای محافظ از کارگران و کارمندان در محل کار
  5. شناسایی حوادث خطرناک و نظارت بر پیشگیری از آن ها
  6. آموزش انواع موقعیت های اضطراری

در حقیقت با چنین حیطه فعالیتی برای رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار می توان در هزینه های شرکت ها صرفه جویی کرد. زیرا ایمنی کارگران و تجهیزات باعث ارائه کارهای با کیفیت تری می شود. همچنین رعایت اصول ایمنی کار از خسارت ها تا حد زیادی جلوگیری می کند.

درمورد حقوق رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار می توان گفت که اگر در سازمان های دولتی مشغول به کار شوید، در آمدی در حدود 5 تا 8 میلیون تومان در ماه خواهید داشت. گرچه در سازمان ها و شرکت های خصوصی با توجه به میزان مهارت و دانش شما، این درآمد می تواند بیشتر هم باشد.

بازارکار رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار

 

توانایی های لازم برای رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار

برای موفقیت در رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار به مهارت های جالب توجهی نیاز دارید. یه این صورت که معمولا کارشناسان رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار در محیط های شلوغ و با پرسنل بالا کار می کنند.

به همین علت باید دقت و مسئولیت پذیری بالایی داشته باشید. چون شرایط کاری و حفظ ایمنی این افراد کاملا برعهده شماست. از طرفی نظارت بر بهداشت محیط کار هم مسئولیت مهمی است که باید به طور پیکسته مورد ارزیابی قرار دهید.

از طرفی کارشناس رشته رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار باید فن بیان و ارتباط اجتماعی بالایی داشته باشد. به این ترتیب در محیط کاری شلوغ خود مب تواند با انواع مختلف نظام های شغلی مواجه مطلوبی داشته باشد.

اهمچنین افرادی که در رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار فارغ التحصیل می شوتد باید توانایی آموزشی مناسبی داشته باشند. همین ویژگی باعث می شود تا نکات بهداشتی و ایمنی کار را به خوبی به سایر کارمندها و پرسنل به خوبی آموزش دهند.

 

نقاط قوت و ضعف رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار

قبل از هر تصمیمی برای انتخاب رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار باید با نقاط قوت و ضعف آن آشنا شوید. پس در این قسمت با توجه کافی به درمورد موارد گفته شده فکر کنید.

نقاط قوت

نقاط قوت رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار شامل موقعیت اجتماعی این رشته به دلیل گرایش های مهندسی است. از طرفی هم شرایط ادامه تحصیل فوق العاده ای در مقطع های بالاتر دارد. همچنین می توانید در رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار با انواعی از درس های مهندسی و پزشکی به طور همزمان آشنایی پیدا کنید.

نقاط ضعف

برای افرادی که به عنوان کارشناس رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار مشغول به کار هستند، خطرات شغلی وجود دارد. برای مثال در معرض بودن با مواد شیمیایی خطرناک و یا خطرات فیزیکی و حوادث. این موارد را باید به خوبی مورد توجه قرار دهید و قبل از هرکاری ایمنی شغلی خود را فراهم کنید.

 

رتبه لازم برای قبولی رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار

برای قبولی در رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار در دانشگاه های سراسری معروف لازم است که رتبه ای در حدود 10 هزار تا 15 هزار داشته باشید. با توجه به این که موقعیت های شغلی این رشته به شدت وابسته به دانشگاه محل تحصیل شماست، باید به خوبی برای کنکور تلاش کنید.

مقاله مهم  بودجه بندی کنکور 1402 تجربی به صورت موشکافانه!

 

نتیجه گیری

در این مقاله درمورد رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار صحبت کردیم. انواع چالش های شغلی و درآمدی این رشته را بررسی کردیم. به طور کلی می توان گفت که رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار یکی از رشته های مهندسی پرطرفدار در گروه تجربی است.

همچنین اگر با رتبه خوبی در دانشگاه معتبری مشغول به تحصیل شوید موقعیت های شغلی بسیار درخوری را پیدا می کنید. پس اگر در انتخاب رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار مطمئن هستید حتما با برنامه درس بخوانید. همچنین اگر در انتخاب رشته مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار شک دارید حتما از خدمات مشاوره تلفنی انتخاب رشته کنکور دورخیز کمک بگیرید.

لینک کوتاه مقاله:
مهندس مسعود کریمی
درباره من

اگر خودت شخصاً با جستجو و پشتکار محدودیت‌ها رو نادیده بگیری و در سخت‌ترین شرایط موفق بشی، انگیزه زیادی برای کمک به دیگران پیدا می‌کنی! من مسعود کریمی رتبه برتر کنکور و بنیانگذار دورخیز به همراه تیمم آماده کمک به تو هستیم 🧡

از ما کمک بگیر!

اگر بخوای رانندگی یاد بگیری کمک یه مربی خوب میتونه خیلی کارساز باشه! چون سریع‌ و اصولی و بدون خطر میتونی رانندگی رو ازش یاد بگیری. اگر بخوای رتبه برتر بشی هم حضور یه مشاور در کنارت میتونه همین اتفاقات رو رقم بزنه! سریع، اصولی و بدون خطر!

ما در آکادمی دورخیز راه پر پیچ و خم کنکور رو برات روشن و ساده میکنیم تا تلاش‌هات بی نتیجه نمونه! ما کارمون رو خوب بلدیم، چون 12 سال سابقه داریم و خودمون رتبه برتر کنکور بودیم! پس همین الان دکمه درخواست مشاوره رو بزن تا شروع کنیم.

درخواست مشاوره

  • این فیلد برای اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

مطالب پیشنهادی
پکیج‌های فنون موفقیت در کنکور

هر آنچه که باید درباره فنون موفقیت کنکور، تند خوانی، تقویت حافظه، تست زنی و … بدانید.

نظرات و سوالات شما درباره محتوای این مطلب
لطفا فقط نظرات و سوالات مربوط به این موضوع را این جا درج کنید.
مشاوران دورخیز به تمامی سوالات شما پاسخ میدهند.
با توجه به تعداد زیاد سوالات لطفا بعدا برای مشاهده جواب خود به سایت مراجعه کنید.
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها