درباره نحوه برگزاری کنکور 1402 صحبت های بسیاری می شود و همچنین طرح های مختلفی ارايه شده است که عملی شدن یا نشدن آن ها هنوز به طور قطعی مشخص نشده است . ما در این مقاله به نحوه ی برگزاری کنکور 1402 ، سوالات و ابهامات برگزاری آن پرداخته و این ها را تا حدودی برای شما روشن می کنیم . در این مقاله با توجه به آخرین خبر به تایخ 1 تیرماه 1400 به نحوه برگزاری کنکور 1402 می پردازیم.
به روزرسانی 3 بهمن 1400: مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی توسط معاون حقوقی رئیس جمهور رد شده است. پس 5 مصوبه این نهاد لازم الجرا نخواهد بود.
به روزرسانی 5 بهمن 1400: مصوبه جدید در جلسه روز سهشنبه 5 بهمن 1400 شورای عالی انقلاب فرهنگی، تأثیر قطعی معدل 60% دروس عمومی و تخصصی از کنکور 1402 شروع به اجرا خواهد شد.
به روزرسانی 17 خرداد 1401: مصوبه قبلی مجددا در شورای عالی انقلاب فرهنگی بررسی و تصویب شد. جزئیات را در ادامه یا در ویدئو دنبال کنید.
تغییرات کنکور 1402 به روز رسانی 17 خرداد 1401
به نقل از سایت شورای عالی انقلاب فرهنگی؛ اعضای شورایعالی انقلاب فرهنگی پس از چندین جلسه بررسی، طرح اصلاح و تکمیل سیاستهای سنجش و پذیرش دانشآموزان برای ورود به دانشگاه را به تصویب نهایی رساندند.
جلسه امروز سهشنبه شورایعالی انقلاب فرهنگی به ریاست آیتالله دکتر سید ابراهیم رئیسی، سیاستهای آموزشی و نیز سنجش و پذیرش، با هدف تامین عدالت آموزشی در راستای ایجاد فرصت برابر برای دانشآموزان مناطق محروم در ورود به دانشگاه و به ویژه رشتههای پرطرفدار دانشگاهی بررسی و به تصویب نهایی رسید.
همچنین اعضای شورایعالی انقلاب فرهنگی در ادامه مباحث خود برای اصلاح شیوه سنجش و پذیرش دانشآموزان در ورود به دانشگاه، به منظور کاهش فشار روانی ناشی از تعیین تکلیف ۱۲ سال تحصیل آنان در آزمون ۴ ساعته کنکور، سهم کنکور از سنجش توان علمی دانشآموزان را از ۱۰۰ درصد به ۴۰ درصد کاهش دادند. بر این اساس ۶۰ درصد سهم سنجش توان علمی دانشآموزان نیز بر اساس سوابق تحصیلی سه سال آخر دبیرستان آنان تعیین میشود.
سیاستهای جدید به تدریج و در مدت ۴ سال عملیاتی خواهد شد به این نحو که در سالهای ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ فقط نتایج تحصیلی سال دوازدهم دانشآموزان، در سال ۱۴۰۴ نتایج تحصیلی سالهای یازدهم و دوازدهم و در سال ۱۴۰۵ نتایج تحصیلی و معدل سالهای دهم تا دوازدهم تعیین کننده سهم ۶۰ درصدی سوابق تحصیلی در سنجش و پذیرش دانشآموزان در دانشگاه خواهد بود.
بر این اساس کنکور سالی ۲ بار و تنها از دروس تخصصی هر رشته برگزار خواهد شد و سهمی ۴۰ درصدی در سنجش توان علمی داوطلبان ورود به دانشگاه دارد.
همچنین دانشآموزان مجاز خواهند بود برای بهبود معدل و سوابق تحصیلی خود، تا ۱۰ بار در امتحانات سالهای دهم، یازدهم و دوازدهم دبیرستان شرکت کنند.
تغییرات کنکور 1402 به روزرسانی 5 بهمن 1400
به گزارش خبرگزاری تسنیم؛ در جلسه روز سهشنبه 5 بهمن 1400 شورای عالی انقلاب فرهنگی، تأثیر قطعی معدل پایه دوازدهم در کنکور 1402، تأثیر قطعی معدل پایه یازدهم در کنکور 1403 و تأثیر قطعی معدل پایه دهم در کنکور 1404 مصوب شد.
60 درصد معدل دوره دوم دبیرستان برای دروس عمومی و تخصصی در کنکور نقش دارد و نحوه محاسبه سهم سه سال متوسطه دوم مبتنی بر آییننامه اجرایی خواهد بود که به تصویب شورای سنجش و پذیرش دانشجو خواهد رسید.
تغییرات کنکور 1402 به روزرسانی 3 بهمن 1400
در خصوص 5 تغییر اساسی در کنکور که توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی در تیرماه 1400 به تصویب رسید مشکلات قانونی وجود داشته است. به گزارش خبرگزاری فارس محسن جلواتی قائم مقام دیدهبان شفافیت و عدالت در گفتوگو با خبرنگار تعلیم و تربیت خبرگزاری فارس با اشاره به تناقص مصوبات درباره کنکور، اظهار کرد: ملاک عمل مصوبه مجلس، میانگین معدل نمرات سه سال آخر دبیرستان بوده و اثر مثبت معدل مدنظر است و مصوبه اخیر شورای عالی انقلاب فرهنگی عنوان میکند فقط میانگین معدل سال آخر دبیرستان با اثر قطعی ۶۰ درصد ملاک عمل است؛ پس از آنجا که این دو مصوبه با هم در تعارض هستند، وزارت علوم نسبت به این تعارض از معاونت حقوقی رئیسجمهور، استعلام کرد.
وی ادامه داد: وزیر علوم، تحقیقات و فناوری به معاون حقوقی رئیس جمهور درباره تعارض بین برخی از مواد قانون سنجش و پذیرش دانشجو در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور مصوب ۱۰ شهریور ۱۳۹۲ با مفاد مصوبه جلسه شماره ۸۴۳ مورخ ۱۵ تیرماه ۱۴۰۰ شورای عالی انقلاب فرهنگی موضوع سیاستها و ضوابط ساماندهی سنجش و پذیرش متقاضیان ورود به آموزش عالی نامه نوشت.
جلواتی افزود: معاون حقوقی امور رئیسجمهور در پاسخ به آن نامه اعلام کرد «به موجب مصوبه مورخ ۲۰ آبان ۱۳۷۶ شورای عالی انقلاب فرهنگی، شورای یاد شده به عنوان مرجع عالی سیاستگذاری در چارچوب سیاستهای کلی نظام محسوب میشود و مجلس شورای اسلامی به عنوان مرجع قانونگذاری، در سال ۱۳۹۲ راجع به نحوه سنجش و پذیرش دانشجو در دانشگاهها و مراکز آموزشی کشور مبادرت به قانونگذاری کرده است و مطابق تدبیر مقام معظم رهبری در مواردی که مجلس شورای اسلامی اقدام به وضع قانون کرده باشد، شورای عالی انقلاب فرهنگی صلاحیت ورود ندارد لذا قانون سنجش و پذیرش دانشجو در دانشگاهها و مراکز آموزشی کشور مصوب ۱۰ شهریور ۱۳۹۲، ملاک اقدام است».
وی گفت: همانطور که پاسخ را میبینید، مصوبه مجلس تقدم داشته،در عین حال شورای عالی انقلاب فرهنگی، مرجع عالی سیاستگذاری در چارچوب سیاستهای کلی نظام محسوب میشود اما شورا صلاحیت ورود به این موضوع را نداشته است.
جلواتی تصریح کرد: رونوشت این نامه برای رئیسجمهور هم ارسال شده است تا در جریان باشد و بر این اساس ملاک عمل سازمان سنجش همین نامه معاون رئیسجمهور باید باشد؛ البته باید تدابیری اندیشیده شود تا زیرساختها تأمین شود و با عجله نسبت به حذف کنکور اقدام نشود.
وی با بیان اینکه عدالت باید سرلوحه کار باشد، گفت: بر این اساس کنکور ۱۴۰۲ هم مانند کنکورهای سالهای قبل خواهد بود یعنی مصوبه کنکوری شورای عالی انقلاب فرهنگی تیرماه 1400 اجرا نمیشود. به بیان دیگر مصوبات 5 گانه شامل تاثیر 60% دروس عمومی (امتحانات) و 40% دروس اختصاصی (کنکور)، برگزاری 2 بار کنکور در سال و … برای هیچ کنکوری اجرا نخواهد شد.
5 مصوبه جدید شورای عالی انقلاب فرهنگی مورخ یکم تیرماه 1400
به گزارش ایرنا دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره دستور جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: دستور این جلسه ساماندهی نظام سنجش و پذیرش کنکور در مقطع کارشناسی بود و تصمیمات مهمی در این جلسه اتخاذ شد.
عاملی با اشاره به اینکه از سال ۱۳۴۸ کنکور در ایران شروع شده خاطر نشان کرد: تصمیمات این جلسه مهمترین تصمیمات 52 سال گذشته در زمینه کنکور به حساب میآید.
مصوبه 1: تاثیر 60 درصدی سوابق تحصیلی و 40 درصدی کنکور
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: مصوبه اول مبنی بر این بود که در آزمون سراسری سهم آموزش و پرورش به لحاظ سابقه تحصیلی ۶۰ درصد و سهم کنکور سراسری ۴۰ درصد خواهد بود.
مصوبه 2: کنکور فقط برای دروس تخصصی برگزار می شود
تصمیم دوم این بود که کنکور سراسری مختص دروس تخصصی باشد و دروس عمومی به بخش سوابق تحصیلی منتقل میشود و سوابق تحصیلی مبنای ارزیابی نهایی خواهد بود.
مصوبه 3: برگزاری 2 کنکور در هر سال
مصوبه سوم برگزار آزمون سنجش (کنکور) دو بار در سال برگزار شود که فشار و اضطراب از روی دانشآموزان ما برداشته شود و دانش آموزان ما وقتی در این آزمون شرکت میکنند، نگران نباشند که تا سال دیگر فرصت دیگری نخواهند داشت. استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران توضیح داد: به این ترتیب کنکور دو بار برگزار خواهد شد.
مصوبه 4: اعتبار برگزاری کنکور 2 سال است
مصوبه چهارم این است که نتایج آزمونی که دانش آموزان در آن شرکت میکنند تا دو سال اعتبار خواهد داشت و دانش آموزان میتوانند از نتایج آن تا دو سال استفاده کنند.
مصوبه 5: دانشگاهها برای پذیرش دانشجو حدود و شرایط تعیین کنند
عاملی اظهار کرد: مصوبه پنجم درباره پذیرش بود که دانشگاههای کشور می توانند یک حد نصاب برای معدل بگذارند و بر اساس آن مشخص کنند که تا چه معدلی را پذیرش میکنند و اگر معدل داوطلب از میزان مشخص پایینتر باشد این اختیار به دانشگاهها داده میشود که داوطلب را پذیرش نکنند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: با این رویکرد که اضطراب زدایی از جامعه داوطلبان کنکور مخصوصا در رشتههای پر متقاضی انجام شود و هم اینکه سنجش با عمق بیشتری صورت بگیرد و فرد با سوالات کیفی که در طی دوره تحصیل در آموزش و پرورش با آنها رو به رو میشود و مورد سنجش قرار میگیرد.
عاملی تأکید کرد: واقعیت این است که دانش آموز ۱۲ سال تحصیل میکند و این ۱۲ سال تحصیل باید در موفقیت او در دانشگاه بروز داشته باشد. با طرح تاثیر ۶۰ درصد سوابق تحصیلی و ۴۰ درصد آزمون این امکان فراهم می شود تا عمق یادگیری دانش آموز سنجش شود.
وی گفت: مرکز سنجش آموزش و پرورش این امکان را فراهم کرده که سوالات استاندارد شده در سراسر کشور مورد آزمون قرار بگیرد و امیدواریم که این روش شرایطی را فراهم کند که داوطلبان به صورت عادلانهتر به دانشگاه وارد شوند و رشتههایی که پر داوطلب نیست بدون کنکور برای دانشگاههای مقصد خود اقدام کنند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: در حال حاضر حدود 87 درصد صندلیهای دانشگاه ها بدون کنکور پر می شود و حدود ۱۳ درصد ظرفیت دانشگاه ها نیازمند شرکت داوطلبان در کنکور دو مرحله ای است. این مصوبه از سال ۱۴۰۲ اعمال می شود و در کنکور ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ این مصوبه اعمال نخواهد شد.
لازم بذکر است بررسی سایر بخشهای سیاستها و ضوابط ساماندهی سنجش و پذیرش متقاضیان ورود به آموزش عالی در جلسه بعد ادامه خواهد یافت. ایشان در پایان تاکید کرد که تصمیم اتخاذ شده محصول کار کارشناسی گسترده در دو سال گذشته است و تجربه موفق جهان و چالشهای بزرگ ملی در حوزه سنجش و پذیرش داوطلبان ورود به دانشگاه مورد توجه قرار گرفته است.
طرح ساماندهی سنجش و پذیرش داوطلبان ورود به دانشگاه محصول توافق وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و وزارت آموزش و پرورش و حضور موثر کارشناسان و رئیس سازمان سنجش و آموزش کشور است.
آیا کنکور 1402 حذف می شود؟
بحث حذف کنکور سراسری چند سالی است که به دلیل کاهش استرس داوطلبان و برقرار کردن عدالت آموزشی مطرح شده است اما هنوز هیچ اقدام قطعی برای آن انجام نشده است . از آن جایی که حذف کنکور سراسری فرایندی یک شبه نیست و نیازمند زمان طولانی تری است ، احتمالا کنکور 1402 هم با کمی تغییر نسبت به کنکور 1401 برگزار شود .
کنکور 1402 برای چه رشته هایی برگزار می شود؟
در حال حاضر حدود 85 درصد رشته ها پذیرش بدون کنکور دارند و با استفاده از سوابق تحصیلی پذیرش می کنند اما این طرح پاسخگوی رشته هایی که رقابت برای قبولی آن ها بسیار بالاست و خواهان بسیاری دارد ، نیست و بدون برگزاری کنکور سراسری ، امکان ورود به این رشته ها وجود ندارد .
پس برای ورود به رشته هایی مانند پزشکی ، دندانپزشکی و تعداد دیگری از رشته های پرطرفدار نیازمند برگزاری کنکور هستیم .
چرا کنکور سراسری حذف نمی شود؟
چند سالی است که با پذیرش 87 درصد رشته ها بدون کنکور و تاثیر معدل در کنکور سراسری سعی در حذف کنکور سراسری است . اما در ارتباط با حذف کنکور سراسری یکسری مشکلات هم وجود دارد که مانع حذف آن می شود مانند :
- نبودن برنامه ریزی و همچنین زیرساخت های مناسب و لازم برای حذف کنکور سراسری
- نبودن آزمون جایگزین برای کنکور سراسری
- مخالفت برخی از نمایندگان مجلس با این طرح
- مخالفت سازمان سنجش (سازمان سنجش در واقع یکی از بزرگترین حامیان کنکور سراسری می باشد)
- وجود مافیای کنکور: مافیای کنکور هر سال درآمد های میلیاردی از این آزمون به دست می آورند
- یکسان نبودن آموزش در مدارس مختلف
- کم بودن تعداد دانشگاه ها و رشته های برتر
پس تا زمانی که این موانع برداشته نشده و برطرف نشوند ، امکان حذف کنکور وجود ندارد و این فرآیندی چند ساله است. با توجه به اخبار 5 بهمن 1400 که در مقاله بررسی شد، حذف کلی کنکور منتفی است.
تا مشخص شدن ساز و کار اجرایی مصوبات منتظر بمانید
به داوطلبان کنکور 1402 توصیه می شود تا زمانی که ساز و کار اجرایی پذیرش در دانشگاه به طور قطعی مشخص نشده است در روند مطالعه خود تغییری ایجاد نکنند و با جدید بر مطالعه عمیق و مفهومی خود تمرکز نمایند.
لایحه اصلاح و حذف سهمیه ها
در پی اعتراض های چند ساله داوطلبان برای سهمیه های تعلق گرفته در کنکور سراسری لایحه ای از طرف وزارت علوم و وزارت بهداشت به مجلس ارایه شده است . در این لایحه ارایه شده سهمیه های مهمی مانند بومی گزینی ، بومی منطقه ای ، بومی قطبی و بومی ناحیه ای حذف شده است .
و همچنین امتیاز تسهیلات فرزندان هیئت علمی ، سهمیه های قهرمانان ، حافظان قرآن ، کشاورزی و بهیاری نیز حذف شده است . سهمیه منطق 1 ، 2 و 3 هم به صورت 50 درصد به نسبت شرکت کنندگان اعمال می شود .
ظرفیت پذیرش ایثارگران که به صورت 25 درصد برای ایثارگران 25 درصد و 5 درصد برای ایثارگران 5 درصد بود ، به 5 درصد به صورت مازاد تغییر کرد . سهمیه حوادث غیر نترقبه همچنان باقی است و حدنصاب ایثارگران از 70 درصد نمره آخرین نفر به 85 درصد نمره آخرین نفر رسیده است .
جمع بندی و خلاصه
خلاصه این مقاله آن است که قرار بود تغییراتی در کنکور 1402 اعمال شود (خبر 1 تیرماه 1400)، اما با اخبار 3 بهمن ماه 1400 این تغییرات لغو گردید.
تصمیمات لغو شده به شرح زیر هستند:
- برگزاری 2 کنکور در هر سال و اعتبار 2 ساله آزمون
- تاثیر قطعی 60% امتحانات در کنکور
- برگزاری کنکور فقط برای دروس اختصاصی
- اختیار دانشگاه ها برای پذیرش دانشجو
تصمیمات 5 بهمن 1400 شورای عالی انقلاب فرهنگی به شرح زیر هستند:
- تأثیر قطعی معدل پایه دوازدهم در کنکور 1402
- تأثیر قطعی معدل پایه یازدهم در کنکور 1403
- تأثیر قطعی معدل پایه دهم در کنکور 1404
- موارد بالا برای معدل دروس عمومی و تخصصی و 60% است.
امیدواریم از تصمیمات فکر نشده و غیرکارشناسی و دائماً متغیری، که استرس و نگرانی را به دانش آموزان تحمیل می کند، جلوگیری شود و تا زمانی که ساز و کار مشخصی برای تغییر کنکور انتخاب نشده، آن را رسانه ای و عمومی نکنند تا دانش آموزان و داوطلبین کنکور درگیر حواشی نشوند.
مقالات پیشنهادی: